Лявоцентристката партия на Петков и Василев ще се нарича "Промяната Продължава", къса основно от БСП и ИБНИ

Лявата насока на новия проект е успокоила "Демократична България"

Асен Василев и Кирил Петков
Асен Василев и Кирил Петков Източник: Zonanews

Партията на харвардските възпитаници Кирил Петков и Асен Василев ще привлича избиратели в ляво-център с проекта "Промяната продължава" и ще се прицели главно в гласовете на отказали се от БСП градски леви, както и такива, които на предишните два избора са гласували за коалицията около Мая Манолова, съобщи "24 часа".

 

Очаква се днес, след като Радев обяви новото служебно правителство двамата бивши министри на икономиката и финансите да обявят проекта си за нова партия. "Заедно започнахме промяната и тя трябва да продължи”, обяви на прощаване Кирил Петков като служебен министър при отчета си за свършеното през мандата на кабинета.

 

Със сигурност към новия политически проект се присъединява и служебният министър на образованието Николай Денков. Правен е опит към новия политически проект да бъде привлечен и служебния министър на правосъдието – Янаки Стоилов, който е една от емблематичните фигури в БСП, но Стоилов и харвардците не са постигнали съгласие и той ще си остане при социалистите. Кариерата на Стоилов по-късно ще продължи, вероятно, в Конституционния съд, където президентът ще го изпрати от своята квота. За новия проект се споменаваше неофициално и името на вътрешния министър Бойко Рашков, калкулацията обаче показала, че Бойко Рашков носи почти поравно позитиви и негативи. Според наблюдатели Рашков се оглежда за кариера в съдебната власт след второто правителство на Румен Радев и затова засега е извън проекта на Петков и Василев.

 

Новата партия все пак е успяла да привлече хора от БСП, включително и настоящи членове на соцпартията в страната, след като стана ясно, че разговори с тях са водили по места хора от партия МИР, която ще е единият мандатоносител на новия политически проект. За втори мандатоносител се спряга ВОЛТ на бившия депутат от Републиканския блок Настимир Ананиев, която преди дни оттегли подкрепата си за коалицията на Мая Манолова. "Промяната продължава” ще се регистрира като движение първоначално, за да се спести време. За модел е ползвано явяването на парламентарните избори на Симеон Сакскобургготски, който не успя да сформира партия НДСВ навреме. Лявата насока на новия проект е успокоила "Демократична България".

 

Политическите амбиции на Петков и Василев, обаче, продължават да напрягат отношенията на президента Радев с БСП. Той предпочитал двамата да останат и в новото служебно правителство, а политическият им проект да се появи след него. Така Радев се надявал да избегне конфликти с БСП, откъдето вече неколкократно му задаваха въпроса да каже дали подкрепя проект на Петков и Василев. В понеделник лидерката на БСП Корнелия Нинова заговори, че социалистите ще имат много номинации за президент, въпреки че подкрепата за Радев не е оттеглена.

Още от "Разкрития"

Срив на руската космическа програма: Ръководителят на "Роскосмос" се оплака от загубата на всички западни партньори

САЩ са увеличили броя на изстрелванията с 3,8 пъти, до 108 миналата година. Китай изпревари Русия повече от три пъти - миналата година е извършил 63 изстрелвания

Прочетете повече прочетете повече

Washington Post: Кремъл провежда специална операция за дискредитиране на Зеленски

Търсена е още дискредитация на военното и политическото ръководство на Киев, разцепване на украинския елит, деморализиране на украинските войски и дезориентиране на украинското население"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени