Мизерия в руския Мордор: Повече от половината лекари в РФ признават, че нямат достатъчно пари за храна

Руските държавни болници започнаха да привличат лекари от Африка, за да се справят с остър недостиг на специалисти

Руска болница
Руска болница Източник: АиФ

Повече от половината (57,5%) от анкетираните руски лекари заявяват, че заплатата не им стига, за да плащат сметките за основни си нужди: храна, жилище и лечение. Това съобщава RTVI с позоваване на проучване на лекарите от общността на Руската федерация.

 

Според проучването около една трета от лекарите в Русия работят за 20-40 хиляди рубли, друга една трета - за 40-60 хиляди рубли. Най-ниските заплати най-често се отчитат от интернисти, педиатри, акушер-гинеколози. В същото време по-голямата част (78,9%) от лекарите работят за две или повече работни места.

 

Според Росстат средната заплата на руски лекар през първата половина на 2023 г. възлиза на 105,5 хиляди рубли. Данните от проучването обаче показват, че само една четвърт от лекарите получават повече от 100 хиляди рубли, като се вземат предвид всички работни места и задължения на непълно работно време. Една трета от лекарите смятат, че 100-150 хиляди рубли са справедлива заплата за лекар, а само 3,5% от анкетираните получават такава сума на едно място на работа.

 

Заплати от 100-150 хиляди рубли най-често се получават от анестезиолози и психиатри от Москва, Санкт Петербург и Свердловска област. А най-високите заплати - 150-200 хиляди рубли, според проучването, са сред лекарите в Москва, Мурманска област, Камчатка, Хакасия и територията Алтай.

 

Миналата година Общоруският народен фронт (ОНФ) установи, че заплатите на 75% от лекарите в Русия не са достигнали нивото, обещано от Владимир Путин в "майските укази" от 2012 г. Организацията е анкетирала 25 000 здравни работници.

 

Според указите на Путин до 2018 г. медицинският персонал на ниско и средно ниво е трябвало да получава поне колкото средната заплата в региона, а лекарите - два пъти над това ниво. Три четвърти от анкетираните обаче заявяват, че доходите им не отговарят на тези критерии.

 

В същото време в Русия все още има недостиг на медицински работници: въпреки факта, че около 50 000-55 000 специалисти завършват годишно само по специалността медицина в Русия, отливът на хора от държавната система на здравеопазване надвишава притока. Експертите отдават това на ниските заплати.

 

В резултат на това през 2024 г. руските държавни болници започнаха да привличат лекари от Африка, за да се справят с остър недостиг на специалисти.

 

Източник: The Moscow Times

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени