На руснаците ще им се стъжни - САЩ са близо до споразумение за предоставянето на крилати ракети с голям обсег на Украйна

Изпращането на JASSM в Украйна би могло значително да промени стратегическия пейзаж на конфликта

Американска крилата ракета JASSM
Американска крилата ракета JASSM Източник: Kyivcity.net

САЩ са близо до споразумение да предоставят на Украйна крилати ракети с голям обсег, които биха могли да достигнат дълбоко в Русия, но Киев ще трябва да изчака няколко месеца, докато САЩ работят по технически проблеми преди всяка доставка, казаха американски служители, цитирани от Ройтерс.

 

Очаква се включването на ракетите въздух-земя (JASSM) в оръжеен пакет да бъде обявено тази есен, казаха за агенцията три източника, въпреки че окончателно решение все още не е взето. Източниците отказаха да бъдат назовани, тъй като не са упълномощени да обсъждат темата.

 

Изпращането на JASSM в Украйна би могло значително да промени стратегическия пейзаж на конфликта, като постави по-голяма част от територията на Русия в обсега на мощни и много прецизни боеприпаси.

 

Военни анализатори предполагат, че въвеждането на JASSM - които могат да нанасят по-далечни удари от повечето други ракети, намиращи се на разположение на Украйна в момента - може да изтласка руските плацдарми и складове за доставки с още стотици мили навътре в руска територия.

 

Това сериозно би усложнило способността на Русия да поддържа своите настъпателни операции и потенциално би осигурило на Украйна стратегическо предимство.

 

Изстрелването им от точки близо до северната граница на Украйна с Русия може да им позволи да ударят военни съоръжения чак до руските градове Воронеж и Брянск. На юг, пускането им близо до фронтовите линии може да даде възможност за удари по летища или военноморски съоръжения в Крим.

 

Ракетите JASSM досега са били интегрирани само в самолети, проектирани и изработени от САЩ. Украйна в крайна сметка ще използва няколко десетки F-16 , всеки от които може да носи по две от крилатите ракети. Един от анонимните служители каза, че има опити ракетата да бъде пригодена за незападни бойни самолети в инвентара на Украйна, което не е правено по-рано.

 

Въпреки че длъжностното лице не предостави повече подробности за това с кои самолети в инвентара на Украйна може да се използва JASSM, агенцията е проучила, че те вероятно биха могли да се прикачат на самолети МиГ-29, Су-24 и Су-27, с каквито Киев разполага.

Още от "Разкрития"

"Ню Йорк Таймс": Байдън вероятно ще даде благословия за удари на далекобойни западни оръжия по руския тил

Изданието припомня първите месеци на войната, когато военната помощ от САЩ се сблъска с нежеланието на Байдън да предостави на Украйна артилерия HIMARS, след това танкове M1 Abrams, изтребители F-16 и системи ATACMS

Прочетете повече прочетете повече

Ще падат ли освен дронове и украински ракети върху Москва - какви са фактите за ракетната програма на Киев

На пресконференция в Киев в края на август украинският президент Владимир Зеленски обяви успешното изпитание на първата местна балистична ракета

Прочетете повече прочетете повече

Откраднал ли е Ахмед Доган 30 милиона лв. от ББР? В схемата с кредита на Гайтански става дума за най-елементарна кражба

На 31.03.2021г. "Кристална вода" АД погасява задължението на "ТЕЦ Варна" АД към ББР в размер на 26.7 млн. лева. Към онзи момент Ахмед Доган е мажоритарен собственик 

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени