НАТО се готви да помете Русия - разработва план за разполагане на въоръжени сили в цяла Европа

Започнаха да подготвят пътища и железопътни линии за прехвърляне на техника в случай на пълномащабен конфликт с Москва

НАТО, натовски военни
НАТО, натовски военни Източник: NATO

Държавите от Северноатлантическия алианс започнаха да подготвят пътища и инфраструктура за прехвърляне на военна техника в случай на пълномащабен конфликт с Русия, пише Financial Times. Според източници на изданието от военните служители на блока, оперативното командване на многонационалните сили на НАТО в германския град Улм разработва план за разполагане на въоръжени сили в цяла Европа. Проектът включва изграждане на комуникационни мрежи, осигуряване на европейските страни с енергийни ресурси и необходимите запаси в складове, подготовка на критична инфраструктура - пътища и железопътни линии, които ще са необходими при прехвърляне на оборудване в източна посока.

 

Този процес ще се основава на резултатите от учението "Steadfast Defender", което започна на 24 януари и ще продължи четири месеца. В маневрите с участието на 90 000 войници, които ще бъдат най-голямите от Студената война насам, НАТО планира да симулира мащабен конфликт с враг на изток. В ученията участват над хиляда единици военна техника и над 50 кораба. "Знаем, че противниците винаги търсят нови начини за водене на война. Затова трябва да сме на нокти. Затова трябва да сме готови", заяви британският министър на отбраната Грант Шапс.

 

През 2024 г. военните на най-малко 10 страни от НАТО заявиха, че евентуалната агресия на Русия срещу страните от алианса е реален сценарий за близкото бъдеще. По-специално, полският министър на отбраната Владислав Косиняк-Камиш заяви, че властите на републиката не изключват руска атака след края на войната в Украйна. Според него полското министерство на отбраната вече е започнало да предприема конкретни стъпки на фона на тази заплаха, включително премахване на пропуските в оборудването на армията: сключени са договори за доставка на оръжие на стойност 19 милиарда злоти (повече от 4 милиарда евро), главно с полски отбранителни предприятия.

 

Полша и НАТО
Полша и НАТО Източник: НАТО

Балтийските държави започнаха да изграждат отбранителна линия по границите с Русия и Беларус. В нея ще бъдат включени 1000 бетонни бункера, противотанкови мини, ровове, бодлива тел и така наречените драконови зъби - пирамидални противотанкови пирамиди от бетон или стоманобетон. В близост до границите ще бъдат разположени складове за боеприпаси.

 

Учение на НАТО
Учение на НАТО Източник: МО на Полша

Военното разузнаване на Дания заяви, че е "много вероятно" Русия да използва военна сила и може да предизвика страните от НАТО. А председателят на военния комитет на НАТО, холандският адмирал Роб Бауер, заяви, че войната с Русия е неизбежна. Според него всички страни от блока трябва да се подготвят за това, че тя ще започне в рамките на следващите 20 години. Подобен призив отправиха и главнокомандващите на армиите и министрите на отбраната на Великобритания, Норвегия, Дания, Холандия, Швеция, Германия, Чехия, Белгия и Естония.

 

ВВС на НАТО
ВВС на НАТО Източник: X (бивш Twitter)

Миналото лято страните от НАТО започнаха радикална реформа на военното планиране и за първи път от Студената война започнаха да подготвят подробни планове за открита въоръжена конфронтация с Русия. Плановете ще включват както укрепване на военните възможности, така и на логистиката, а изпълнението им може да отнеме няколко години. "Съюзниците ще знаят точно какви сили и способности са необходими, къде, какво и как да разположат", обясни тогава генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

 

Източник: The Moscow Times

Още от "Разкрития"

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени