Най-малко 3000 руски офицери са ликвидирани от началото на войната в Украйна

800 от тях са били с ранг майор и по-висок

Руски военни загуби в жива сила
Руски военни загуби в жива сила Източник: ТАСС

От началото на пълномащабната инвазия в Украйна Русия е загубила най-малко 3079 офицери. Това става ясно от  разследване  на BBC и сайта Mediazona. 

 

"Потвърдена е смъртта на 3079 офицери. 800 от тях са били с ранг майор и по-висок (...) В същото време загубата на младши офицери оказва най-силно влияние върху боеспособността на частите. Към днешна дата се знае, че са загинали 2278 военнослужещи с чин лейтенант до капитан".

 

Журналисти, заедно с доброволци, са идентифицирали и са успели да потвърдят смъртта на най-малко 43 014 руски войници. В статистиката са включени само потвърдени смъртни случаи. Разследването не взема предвид ликвидираните проруски терористи от Луганска и Донецка област.

 

Статистика на загиналите руски военни по категории
Статистика на загиналите руски военни по категории Източник: BBC

"Предполагаме, че нашият списък може да съдържа поне наполовина по-малко имена на мъртвите, отколкото всъщност са погребани в Русия. До този извод стигнахме чрез систематично изучаване на ситуацията в гробищата в 70 руски населени места", се казва в разследването на BBC и сайта Mediazona. 

 

Така че, според най-консервативната оценка, до края на септември 2023 г. Русия е загубила поне 86 000 души.

Още от "Разкрития"

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени