Нов скандален документ от Щаба на ПП: Събират лични данни под претекст на "изборна томбола"

Нареждат на структурите по места да събират имена, адреси, рождени дати, телефони, да търсят избиратели по домовете и да организират незаконни томболи с награди

Кирил Петков и Никола Минчев
Кирил Петков и Никола Минчев Източник: Zonanews

Скандална вътрешна информация продължава да изтича от щаба на "Промяната". Преди дни публично достояние стана стратегията на ПП за изборите и опорните им точки за вота. После бяха осветени лицата, които са ангажирани с осигуряването на медийния комфорт на формацията и овладяването на журналистите от националните телевизии. И точно когато изглеждаше, че нещата не могат да станат по-зле, на бял свят се появи пореден скандален документ, съобщава Tribune.

 

Той е озаглавен "Ръководство за провеждане на събития на открито" и включва цялостната визия на кампанията на ПП, инструкции към местните структури на формацията и добре познатите партийни опорки.

 

Любопитен щрих от него е, че съдържа преки доказателства, че оригиналът му не е бил на български език, тъй като на места има изостанали английски фрази, преведени 1:1. Личи си и, че е за вътрешна употреба, тъй като не е преглеждан за правописни грешки и повторения.

 

В документа има останали фрази от оригинала на английски
В документа има останали фрази от оригинала на английски Източник: Tribune

Документът от 12 страници е скандален, защото чрез него централният предизборен щаб на Промяната нарежда на активистите си от цялата страна да извършват действия, които са в разрез с поне два закона – Закона за личните данни и Изборния кодекс.

 

Първото нарушение е свързано с незаконно събиране на лични данни на избиратели. На активистите на Промяната е наредено да събират имената, адресите, телефонните номера, имейл адресите и подписа на избирателите, без да се съобщава за какво ще бъдат използвани и къде и как ще бъде съхранявана тази чувствителна за гражданите информация.

 

Инструкции за събиране на данни
Инструкции за събиране на данни Източник: Tribune

На избирателите се предлага също да се включат в томбола с награда, което е забранено от Изборния кодекс и е в разрез с препоръките на Кодекса на добрите практики по изборните въпроси на Венецианската комисия, защото уврежда сериозно свободното избирателно право.

 

Част от скандалния документ на ПП
Част от скандалния документ на ПП Източник: Tribune

Най-притеснителна обаче е информацията, че хората, които вече са доверили личните си данни на активистите на ПП, ще бъдат посещавани в техните домове за допълнителна агитация. С какви средства ще бъде продължено убеждаването им на място не става ясно, но начинът, по който се организира, създава сериозни предпоставки за купуване на гласове, както и за оказване на натиск върху избирателите.

 

Така на преден план излиза цяла поредица от въпроси. Защо от ПП събират личните данни на гласоподавателите? За какво ще ги използват и как ще гарантират сигурността им, след като не са в състояние да опазят от изтичане дори критично важната информация, касаеща собствената им предизборната кампания? Информирани ли са гражданите, че с предоставянето на личните си данни, всъщност канят агитаторите на "Промяната" в домовете си? Кое въобще налага посещаването на избиратели по домовете?

 

Въпросите станаха прекалено много. Господа от "Промяната", дължите отговори!

Още от "Разкрития"

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени