Нов сладък пост за Николай Цонев от правителството на Румен Радев - сивият кардинал в кабинета влезе в надзора на ВиК холдинга с тлъста заплата (ДОКУМЕНТ)

Само за последните 5 години държавната компания е инвестирала над 3,5 млрд. лв. в различни проекти в цялата страна

Николай Цонев
Николай Цонев Източник: Zonanews

Ново топло и добре платено местенце е заел сивият кардинал в кабинета на Румен Радев и негов отколешен ментор Николай Цонев, разкрива ПИК. Бившият министър на отбраната от години кадрува в администрацията на президента, а вече и в правителството му. Сега хората на Румен Радев са се погрижили да остане на хубав пост и след края на служебния кабинет и той е назначен от регионалната министърка Виолета Комитова в надзора на "Български ВиК холдинг". Това става ясно от справка на сайта на Търговския регистър. От протокола е видно, че с вътрешна заповед министърът сменя представителите на държавата в надзорния съвет. Следователно всеки един от новоназначените заема публична длъжност.

 

Николай Цонев влиза в Надзорния съвет на Холдинг ВиК``
Николай Цонев влиза в Надзорния съвет на Холдинг ВиК`` Източник: ПИК

Освен Цонев в надзора влизат две "нови" лица. Надежда Николова е служител в МРРБ и работи в дирекция "Държавна собственост", където шеф е протестърът Тодор Стоянов, разпъвал черни чували пред дома на Бойко Борисов в Банкя, докато е премиер, макар последният по същото време да е държавен служител. Въпреки акциите му, не е уволнен от тогавашното управление. Николова е най-приближения му човек, разкриват хора от МРРБ. Николай Ганев пък е съветник в МРРБ на министър Комитова.

 

Николай Цонев влиза в Надзорния съвет на Холдинг ВиК`
Николай Цонев влиза в Надзорния съвет на Холдинг ВиК` Източник: ПИК

Още по-скандалното е, че никой от тримата нови членове на надзора, които ще получават хиляди левове заплати, няма доказан опит с управление на ресор ВиК. В същото време от адекватната им преценка зависи разпределението и ефективното управление на милиарди. Само за последните 5 години държавната компания е инвестирала над 3,5 млрд. лв. в различни проекти в цялата страна. Янев и Цонев са изключително близки още от времето, когато последният беше военен министър. Тогава той го издига до бригаден генерал. Това става на 1 юли 2009 г., дни преди края на мандата на правителството на Сергей Станишев, когато Янев е назначен и на длъжността директор на дирекция "Политика за сигурност и отбрана".

 

Двамата близки приятели Стефан Янев и Николай Цонев отново влизат във властта сега, но този път на значително по-високи позиции. Първият е премиер, а вторият - "сив кардинал", на практика главен кадровик. При обсъждането на идеята Цонев да стане служебен военен министър е надделяло мнението, че това ще носи негативи на новото правителство, защото през 2010 г. той бе арестуван именно заради дейността му като такъв, макар да бе оправдан и по 4-те дела, които се водеха срещу него. Според хората, които познават отношенията между двамата, Янев е в пълна зависимост от Цонев и тъй като по нрав бил доста боязлив и нерешителен, именно Цонев е този, който инспирира решенията му. Цонев отдавна се вихри като сив кардинал на силите и атаките срещу Борисов и ГЕРБ.

 

Николай Цонев Камелия Нейкова в партия Нова алтернатива
Николай Цонев Камелия Нейкова в партия Нова алтернатива Източник: Zonanews

Новата шефка на ЦИК Камелия Нейкова, която уж е от партията на шоумена Слави Трифонов, всъщност е кадър на Николай Цонев, в чиято партия "Нова алтернатива" дори е била зам.- председател, а и зам-министър на отбраната по времето на Цонев. Самият Цонев от години е в топли връзки с чалгаджията и двамата бяха засичани в контакти, след като шоуменът се хвърли в политиката през 2018 г. Цонев има огромна роля за изграждането на структурите на партията му. 

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени