Ново скандално назначение на "Промяната"- дисциплинарно уволнен от НАП за теч на данни стана областен на Ловеч (ДОКУМЕНТИ)

Виктор Стойчев е дисциплинарно уволнен от НАП през 2019 г. заради осъществен от него неоторизиран 512 пъти достъп до данните на стотици физически и юридически лица

Виктор Стойчев
Виктор Стойчев Източник: Ловеч днес

Четворната коалиция, която се кълне в "Промяната" наистина е на път да стане шампион по назначаването на проблемни, скандални персони на високи позиции във властта. Днес встъпи в длъжност новоназначеният областен управител на област Ловеч Виктор Стойчев.

 

Разследване на Zonanews показва, че същият човек е дисциплинарно уволнен от НАП-Ловеч със заповед № ЗЦУ-1139/ 26.07.2019 г. на заместник-изпълнителния директор на НАП. Прегрешенията му са описани в докладната записка от 15.07.2019 г. заради неоторизиран достъп до данните е стотици хора и фирми, "осъществил е 512 пъти достъп до данъчно-осигурителна информация за физически и юридически лица в информационните система на НАП, като за 475 достъпа не е представил пред проверяващите длъжностни лица от Инспектората на НАП основание за извършването им".

 

Какви са фактите? Със Заповед № ЗЦУ-1454/16.10.2018 г. на изпълнителен директор на НАП е наредено извършване на проверка по постъпил сигнал от 09.10.2018 г. В хода на проверката са установени данни за извършени множество достъпи до информационните системи на НАП от Виктор Василев Стойчев. За установените обстоятелства при извършената проверка е изготвен подробен доклад. На 16.05.2019 г. до изпълнителния директор в ЦУ на НАП постъпва докладът от ръководителя на Инспектората на НАП с вх. № 94-В-409, в който се излагат установените обстоятелства при извършена проверка по постъпил сигнал. В доклада е направен извод за установени нарушения на Политиката за информационна сигурност и на Етичните норми за поведение на служителите на НАП от двама служители в офис Ловеч, единият - сегашният областен управител на Ловеч Виктор Василев Стойчев.

 

Направено е предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Виктор Стойчев във връзка с констатации за системно нарушаване на правилата, указани в Политиката за информационна сигурност на НАП и Етичните норми за поведение на служителите на НАП. Назначен е Дисциплинарен съвет, които подготвя образуването на дисциплинарно дело срещу Виктор Стойчев – тогава директор на офис за обслужване-Ловеч към ТД на НАП Велико Търново, за нарушенията, описани в доклад вх.№94-В-409/16.05.2019 г. По образуваното дисциплинарно дело Съветът е провел две заседания на 18.06.2019 г. и на 24.06.2019 г. и е събрал писмени доказателства – изготвения доклад от Инспектората и приложенията към него. Съветът е установил, че в периода 01.06.2017 г. – 08.10.2018 г. Виктор Стойчев е осъществил 512 пъти достъп до данъчно-осигурителна информация за физически и юридически лица в информационните система на НАП, като за 475 достъпа не е представил пред проверяващите длъжностни лица от Инспектората на НАП основание за извършването им.

Дисциплинарният съвет е намерил много повече неоторизирани влизания, но са фиксирали 512, защото са се спрели само на влизанията за периода 01.06.2017 г. – 08.10.2018 г.

 

При анализа на установените обстоятелства Дисциплинарния съвет е стигнал до извод, че Виктор Стойчев е извършил нарушения на чл. 10, ал. 2 от Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация /КПСДА/ и раздел 3, т. 1 от Етичните норми за поведение на служителите на НАП, т. 9.3.1 от Политиката на информационна сигурност на НАП, Правилата за правата и задълженията на потребителите, ползващи информационни активи на НАП и писмо на ЦУ на НАП изх.№ 26-А-37/18.07.2016 г. относно неправомерно обработване на защитена информация от служители на НАП.

 

Тези нарушения на нормативни и вътрешно-служебни правила Дисциплинарният съвет е квалифицирал като дисциплинарни нарушения по чл. 89, ал. 2, т.1 от ЗДСл – неизпълнение на служебни задължения, по чл. 89, ал. 2, т.3 от ЗДСл – неспазване кръга на служебните задължения и по чл. 89, ал. 2, т.5 от ЗДСл – неспазване правилата на КПСДА чл.10, ал. 2 и чл. 5, ал. 2. Въз основа на установеното по дисциплинарното дело, Дисциплинарнияj съвет е постановил Решение № РЦУ-80 от 15.07.2019 г., в което са изложили анализ на установените факти, дадена е квалификация на извършените дисциплинарни нарушения, направени са изводи за тежестта им и е формирано решение за налагане на Виктор Стойчев на дисциплинарно наказание "уволнение" по чл. 90, ал. 1, т. 5 от ЗДСл. На 17.07.2019 г. преписката е доведена до знанието на изпълнителен директор на НАП. Виктор Стойчев е поканен два пъти да се яви за обяснение при изпълнителния директор на НАП, но той не се явява.

 

На 26.07.2019 г. е издадена Заповед № ЗЦУ-1139/26.07.2019 г. на  изпълнителния директор на НАП за налагане на дисциплинарно наказание "уволнение", а на 29.07.2019 г. е издадена Заповед № 1835/29.07.2019 г. на изпълнителния директор на НАП, с която е прекратено служебното правоотношение с Виктор Василев Стойчев поради дисциплинарно уволнение.

 

Стойчев обжалва в Административен съд-Ловеч, където губи делото. Констатациите за нарушенията му като директор на офис за обслужване-Ловеч към ТД на НАП Велико Търново и уволнението му от тази позиция са потвърдени с Решение № 49/2.03.2020 г. по адм.д.№386/2019 г.

 

Решение на Административен съд-Ловеч
Решение на Административен съд-Ловеч Източник: Zonanews
Решение на Административен съд-Ловеч
Решение на Административен съд-Ловеч Източник: Zonanews
Решение на Административен съд-Ловеч
Решение на Административен съд-Ловеч Източник: Zonanews


Виктор Стойчев жали и пред Върховния административен съд
. С Решение № 14326/18.11.2020 г. ВАС оставя в сила решението на Административен съд-Ловеч. Потвърдено е, че Виктор Стойчев е дисциплинарно уволнен от НАП заради осъществен от него неоторизиран 512 пъти достъп до данните на стотици физически и юридически лица – сметки, кредити, кредитни и дебитни карти, задължения, данъчно-осигурителна информация за физически и юридически лица в информационните система на НАП.

 

Решението на ВАС
Решението на ВАС Източник: Zonanews
Решението на ВАС
Решението на ВАС Източник: Zonanews

Това е чудовищен скандал, за който от "Промяната" трябва да обясняват дълго. И пак няма да намерят причини, за да оправдаят това скандално назначение на областен управител в област Ловеч. Да не забравяме, че става дума за висша позиция, с ранг на зам.-министър.

Днешният областен управител на Ловеч Виктор Стойчев се оказва и недостижим в партийното номадство! Фактите са потресаващи - бил е кандидат-депутат от СДС, общински съветник 2015-2019 г. от ГЕРБ (гражданска квота), но започва да подкрепя в един момент групата на БСП в Общински съвет-Ловеч. Бил е кандидат депутат от Евролевицата, а в момента е общински съветник от ВМРО! Бил е кандидат за кмет от ВМРО на последните местни избори. В момента вече е прелетял като пъргав политически елф в "Продължаваме промяната"! Да си го носят на гръб, следователно!

Още от "Разкрития"

Руското разузнаване се съвзема след масовото експулсиране на руски шпиони през първата година от войната в Украйна

Военното разузнаване ГРУ, Федералната служба за сигурност и външното разузнаване СВР фатално подцениха способността и волята на Украйна да се съпротивлява

Прочетете повече прочетете повече

Сръбски агент на ФСБ дал на Русия достъп до сърцето на Евросъюза

Според документи през октомври 2023 г. сръбският гражданин Новица Антич умишлено е работил в тясно сътрудничество с руските разузнавателни служби и се е срещал с европейски служители в Брюксел, по-специално с членове на Европейския парламент

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени