Ню Йорк Таймс: Киев се превърна в един от най-важните разузнавателни партньори на Вашингтон

ЦРУ е създало мрежа от тайни бази в Украйна, за да проследява движението на руските войски и ракетните удари

Киев
Киев Източник: Pinterest

Централното разузнавателно управление на САЩ е помогнало на Украйна да разположи 12 шпионски бази близо до границата с Русия, съобщиха информирани източници в САЩ, Европа и Украйна пред "Ню Йорк Таймс".

 

Според тях с помощта на тези бази американската разузнавателна агенция проследява движението на руските войски, получава разузнавателна информация за ракетни удари и поддържа шпионски мрежи. Освен това в тези обекти се обучава "ново поколение украински шпиони", които в момента действат в Русия, Европа, Куба и другаде.

 

Благодарение на мрежата си от шпионски бази Киев се превърна в един от най-важните разузнавателни партньори на Вашингтон. Напоследък украинците са прихванали повече руски комуникации, отколкото собствената база на ЦРУ в Русия, отбелязва изданието.

 

Мрежата от бази на ЦРУ в Украйна започна да се формира преди осем години, през 2016 година. Тя беше сглобена "на части" под ръководството на трима американски президенти - Барак Обама, Доналд Тръмп и Джо Байдън. Първоначално американското разузнаване не желаеше да работи с Киев, защото се опасяваше, че украинските разузнавачи могат да бъдат компрометирани и че взаимодействието на ЦРУ с тях ще провокира Москва.

 

Ген. Валерий Кондратюк
Ген. Валерий Кондратюк Източник: Telegram

Въпреки това, още през 2015 г. тогавашният шеф на украинското военно разузнаване генерал Валерий Кондратюк предаде купчина строго секретни файлове на представител на ЦРУ. След това украинското разузнаване редовно предоставяше на американците класифицирана информация, за да "създаде условия за доверие", пише изданието.

 

В резултат на шпионските бази посолството на САЩ в Киев "се превърна в най-добрия източник на информация, сигнали и всичко останало за Русия", заяви пред "Ню Йорк Тоймс" бивш високопоставен американски служител.

 

Според изданието, малко преди пълномащабната руска инвазия в Украйна, един от ръководителите на руските специални служби е докладвал на руския президент Владимир Путин, че ЦРУ и MI6 контролират Киев и превръщат съседната страна "в трамплин за операции срещу Москва". Оттогава Путин многократно е заявявал, че властта в Украйна е променена през 2014 г. "с подкрепата на ЦРУ".

Още от "Разкрития"

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Водещи новини

Борисов от Рупите: Никакви срещи с ПП-ДБ повече! Фалшифицират документи, всичко се праща на Лена за одобрение (ВИДЕО)

Добре, че Денков не стана министър на образованието. Защото един преподавател, академик, университетски преподавател да поощрява да се чупят бутилки, подчерта лидерът на ГЕРБ

Последни новини

Най-четени