"Ню Йорк Таймс" замесен в прокремълски фейк, СБУ опроверга лъжата, че украинска ПВО ракета е ударила Константиновка

Авторът на разследването в "Ню Йорк Таймс" нееднократно е засичан в разпространяването на проруски наративи

Ударът в Константиновка, в средата - авторът на фейк-разследването Thomas Gibbons-Neff
Ударът в Константиновка, в средата - авторът на фейк-разследването Thomas Gibbons-Neff Източник: Telegram

Службата за сигурност на Украйна отговори на скандалния фейк, наречено "разследване", който се появи днес в "Ню Йорк Таймс" (че украинска ПВО ракета била ударила на 07.09. т.г. пазара в Константиновка, където загинаха 16 цивилни, бел. ред.). От СБУ отхвърлиха твърденията за причастност на украинските военни към това военно престъпление, пише  УНИАН  като се позовава на пресслужбата на украинското разузнаване. 

 

"По данни на следствието, врагът (руснаците, бел. ред.) са ударили гражданския обект с ракета от комплекс С-300. За това свидетелстват идентифицираните отломки от ракетата, взети от мястото на трагедията", се казва в информацията. 

 

Следствието изследва и редица други материали, които показват, че нападението е извършено от руснаците. 

Източник на изданието в правоохранителните органи съобщи, че автор на това "разследване" в "Ню Йорк Таймс" е лицето Томас Гибънс-Неф (Thomas Gibbons-Neff).

 

Той нееднократно е засичан в разпространяването на проруски наративи. В частност, автор е на множество антиукраински материали в американското ляво издание, в които настоятелно се опитва да дискредитира Украйна и нейната армия. 

 

"Писал е, че ВСУ били използвали касетни боеприпаси в населени места, заявявал е, че нашите военни търгуват с танкове и артилерия, а така също обвинява американските доброволци, които помагат на УКрайна", разказва източникът в украинските служби. 

 

Днес в "Ню Йорк Таймс" се появи "разследване", в което се твърди, че ударът по пазара в Константиновка в Донецка област не бил извършен от Русия, а бил резултат от падането на украинска ракета. 

Още от "Разкрития"

"Дейли Мейл": Награждаваната козметичка Ваня Габерова е сред българите, обвинени в руски шпионаж във Великобритания (ВИД

Вестникът припомня, че на Русев, Джамбазов и Иванова първоначално при арестуването им през февруари са или повдигнати обвинения в притежаване на фалшиви паспорти и документи

Прочетете повече прочетете повече

Сред обявените от Скопие за персона нон грата руски дипломати е и Васиан Змеев, управляващ руското подворие в София

В угода на Москва нашият Св. Синод призна сръбския Томос, даден на Македонската църква, независимо, че е неканоничен и е против интересите на вярващите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени