Официалната РИА Новости пръска фейк - Гърция плати газ в евро, Москва обяви, че са получили рубли

В края на март военнопрестъпникът Владимир Путин издаде декрет, с който задължава клиентите на "Газпром" да плащат в рубли

Природен газ
Природен газ Източник: ДПА

Гърция е платила доставките на руски газ за април в евро, съобщи Атинската информационна агенция днес. Плащането е станало според насоките на Еврокомисията, без да се нарушават наложените санкции на Москва, подчертават гръцките медии. Съгласно споразумението с "Газпром" Гърция ще продължи да получава два милиарда кубически метра газ годишно. Около 45-55% от гръцките нужди се покриват от Русия.

 

Очаквано, руската държавна агенция РИА Новости обяви триумфално, че синьото гориво всъщност е разплатено в рубли. В края на март военнопрестъпникът Владимир Путин издаде декрет, с който задължава клиентите на "Газпром" да плащат в рубли. В декрета изрично се уточнява, че плащането ще се смята за завършено, когато платената във валута сума бъде конвертирана в рубли и я получи "Газпром". За целта Путин препоръча на клиентите да си отворят две сметки – във валута и в руската парична единица.

 

Отварянето на сметка в рубли обаче нарушава санкциите, уточни ЕК по-късно. Това означава, че плащането от гръцка страна е направено в евро, а конвертирането се извършва от Русия - и не носи никаква полза за руската валута.

Още от "Разкрития"

Последни новини

Най-четени