Официално! Юридическата диплома на главния прокурор е валидна

Публикации в сайта на Академията на МВР опровергават поредните опити за атака срещу Иван Гешев

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: ПРБ
Пълен провал претърпя поредният опит за атака срещу обвинител №1. Миналата седмица триото адвокати - Минчо Спасов, Татяна Дончева и Николай Хаджигенов изфабрикуваха поредната "фалшива новина" срещу Иван Гешев. Този път, че дипломата му по право от Висшия институт на МВР била невалидна. Странно е, че макар да е преподавал на курсанти в "Симеоново", в очернящата кампания се включи дори Янаки Стоилов, служебно назначеният министър на правосъдието в правителството на президента Румен Радев. Дончева пък се закани, че ще иска проверка на юридическото образование на Гешев от служебния образователен министър Николай Денков. Публично известно е, че на Денков се гледа като на близък до издателя и неформален лидер на кръга "Капитал" Иво Прокопиев, който пък води пуническа война за овладяването на държавното обвинение. Това разкрива "Труд".
 
В понеделник и една от заместничките на Гешев - Даниела Машева, потвърди валидността на дипломата и даде да се разбере, че опитите за ревизирането є могат да доведат до ситуация, при която стотици български юристи - адвокати, нотариуси, съдии, прокурори и следователи и други, да се окажат засегнати, а оттам може да се стигне и до оспорване на решенията и актовете им.
 
Направена е още една проверка на фактите, този път на сайта на днешната Академия на МВР. Там има две публикации, които с категоричност потвърждават, че юридическото образование на Иван Гешев е напълно легитимно. Ето какво се посочва там в секцията "История" на висшето учебно заведение:
 
"През юли 1987 г. с Указ №2415 на Държавния съвет на НРБ се променя статутът на ВСШ, която се преименува във Висш институт "Г. Димитров" със срок на обучение 5 години. На завършилите се издава диплом за придобито специално образование и гражданска специалност.
 
През 1988 г. ръководството на института изготвя и представя в МВР проект за "Основни насоки за преустройството на ВИ "Г. Димитров". Институтът се утвърждава като комплексен учебен, научен и приложен център за подготовка на кадри за МВР с научноизследователска, научно-приложна и внедрителска дейност за развитие на оперативната теория и практика. В учебните планове на висшите редовни курсове са въведени всички юридически дисциплини по учебния план на Юридическия факултет на СУ "Климент Охридски". До края на учебната 1989/1990 г. на завършилите факултетите "Държавна сигурност" и "Народна милиция" се признава гражданска специалност "Право".
 
През 1991 г. на основание на Закона за МВР ВИ "Георги Димитров" е преобразуван във Висш институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност (ВИПОНД)."
 
Дипломата на Иван Гешев
Дипломата на Иван Гешев Източник: ВСС
Всъщност атаките за юридическата квалификация на обвинител №1 не са нови. Още преди две години, малко след номинирането на Иван Гешев, фактът, че е получил юридическо образование във Висшия институт на МВР, бе ползван в опит за дискредитиране на кандидатурата му. За да защити авторите на висшето учебно заведение, на 1 август 2019 г. тогавашното ръководство на Академията излезе с категорична позиция: 
"Във времето, когато в Академията на МВР се е придобивала гражданска специалност "Право" и квалификация "Юрист", обучението не е отстъпвало по никакъв начин на високите образователни стандарти, традиционно поддържани в институцията. Изучаването на тази специалност е регламентирано с Указ №2415 от 1987 г. на Държавния съвет на НРБ, като последният випуск с гражданска специалност "Право" е завършил през 1995 г. (Гешев завършва право през 1994 г. - бел. ред.)
 
Според чл. 4 от Указа курсантите са изучавали в пълен обем всички дисциплини, преподавани в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Учебните планове по специалността са били съгласувани и утвърдени от Единния център по науките за държавата и правото. Учебните занятия по специалността са водени от едни от най-изтъкнатите представители на Академичната общност и юридическата мисъл в България. За придобиване на юридическа правоспособност курсантите са преминавали необходимия стаж съгласно програмата на Министерството на правосъдието за завършилите Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".
 
От гореизложеното е видно, че омаловажаването на правната подготовка в Академията на МВР е спекулативно и тенденциозно."
 
 "Когато фактите говорят, най-добре е да замълчиш, за да не се изложиш", гласят народните мъдрости. Голямата излагация в случая не е само за Минчо Спасов, Татяна Дончева и Николай Хаджигенов, които от години всячески се опитват да уязвят Иван Гешев. Срамът е за професора по конституционно право Янаки Стоилов, който като университетски преподавател дължи извинение не толкова на Гешев, а на всички онези възпитаници на Висшия институт на МВР, които честно и достойно са получили своето юридическо образование. Нито един от тях не заслужава, след повече от две десетилетия от завършването си, някой, пък бил той и кратковременно, служебно назначен за пазител на държавния печат, да си позволява да омаловажава образователния му ценз и професионални качества.

Още от "Разкрития"

Руското разузнаване се съвзема след масовото експулсиране на руски шпиони през първата година от войната в Украйна

Военното разузнаване ГРУ, Федералната служба за сигурност и външното разузнаване СВР фатално подцениха способността и волята на Украйна да се съпротивлява

Прочетете повече прочетете повече

Сръбски агент на ФСБ дал на Русия достъп до сърцето на Евросъюза

Според документи през октомври 2023 г. сръбският гражданин Новица Антич умишлено е работил в тясно сътрудничество с руските разузнавателни служби и се е срещал с европейски служители в Брюксел, по-специално с членове на Европейския парламент

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени