Освобождаването на зам.-земеделски министър Атанас Добрев вещае сериозни трусове в управлението

То бе предизвикано и от няколко публични изяви на депутата от ПП и бивш ръководител на Агенцията по горите Александър Дунчев

Атанас Добрев
Атанас Добрев Източник: МЗ

Отстраняването на зам.-земеделския министър Атанас Добрев, предизвикано и от няколко публични изяви на депутата от "Продължаваме промяната" и бивш ръководител на Агенцията по горите Александър Дунчев, продължава да влияе сериозно. Скоро може да се очакват и по-големи сътресения в сектор "Земеделие" на сегашното правителство. Добрев има дългогодишна политическа кариера в Министерството на земеделието, като започва от началник на няколко отдела в Държавен фонд "Земеделие", а от 2017 година става несменяем зам.- министър за няколко правителства. През 2017 година е назначен като кадър на "Атака", следва НФСБ, две служебни правителства, а след парламентарните избори през 2021 г., запази мястото си в Министерството на земеделието, като ресорът му включва стопанисването на "Държавните горски и ловни стопанства".

 

За Добрев и негови доверени лица се сигнализира още преди няколко години от ловни сдружения, неправителствени организации и горски стопанства. Отделно доста хора свързват назначението му в последното правителство като работа на сестра му, Ваня Добрева, която е зам.-председател на БСП в София и считана за доверен човек на Корнелия Нинова. Баща му – Чавдар Добрев, е известен функционер на БКП и е със завиден 40 години стаж в Първо главно управление (ПГУ) на ДС.

 

След години, прекарани като зам-министър, махането на Добрев от поста има връзка със смяната на инж. Здравко Бакалов, който беше освободен като директор на Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП) през март. Освен това, по неофициална информация свалянето на Добрев със сигурност ще предизвика вълна от кадрови смени по веригата. Държавните ловни стопанства са 28 на брой, като всичките са под управлението на шест държавни предприятия, а повече от половината от тях се управляват в публично-частно партньорство. Шестте държавни горски предприятия са под шапката на Министерството на земеделието и пряко под управлението на зам.-министъра в този ресор.

 

Южноцентралното горско стопанство е в договорни отношения от 2013 година с адвокат Тихомир Трендафилов - за съвместни дейности с ловно стопанство "Тракия". Неговото име откриваме в доклад, изнесен от "Зелени закони" още през 2021 г., а то се спряга с доста противоречиви личности в българския бизнес. "За последните 20 г. около 7 милиона декара земи и гори (6,4% от площта на държавата) са предадени чрез ловни концесии в ръцете на около 170 фирми, сред които тези на братя Ангелови, Валентин Златев, Цоло Вутов, семейство Цоцоркови, Румен Гайтански, Емил Димитров, Фуат Гювен, Тодор Батков, Делян Пеевски, Тихомир Трендафилов, Гриша Ганчев, Христо Ковачки, Гео Дундаров и други". Трендафилов е известен с това, че от 2010 до 2016 година беше почетен консул на Казахстан в Пловдив. Същевременно, управителят на Държавно ловно стопанство "Тракия" инж. Огнян Христов, който е подчинен на инж. Здравко Бакалов, докато Бакалов беше директор на ЮЦДП, е основен герой в съдебно производство, което се води през последните три години.

 

Битката прилича на Давид срещу Голиат и е показателна за размаха, с който действа системата. Делото се отнася за опит за присвояване на ловните територии на една малка ловна дружинка в село Скобелево, която има нещастието да притежава правото на лов в доста апетитна територия, в близост до ДЛС "Тракия". Приобщаването на нови територии към съществуващи стопанства разширяват възможностите за придобиване на дървесина и дори организиране на платени ловни излети, които носят значителни активи. Ако тази дейност се подпомага и спонсорира от държавата, тя носи и значителни средства. Делото "Скобелево" разкрива пълната картина на системата.

 

Според българското законодателство, ловните земи на ловната дружина са неприкосновени, т.е. на една ловна територия може да съществува само една дружина, която да упражнява правото си на лов. В системата на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) има право да въвежда данни само директорът на ловното стопанство (в случая директора на ДЛС "Тракия" Огнян Христов). Според жалбата по делото, за да бъдат отнети земите на Скобелево, Христов създава паралелна ловна дружина в системата, а множеството сигнали до прекия му началник Бакалов и зам.-министър Добрев остават без реакция.

 

Остава и въпросът - защо? И дали е имало институционален натиск от високото ниво, което сега се разчиства, ловните билети на дружинката от Скобелево да бъдат заверени на друго място, което означава загуба (за тях) на апетитната ловна територия и печалба за някой друг, обясни председателят на БЛРС (Български ловно-рибарски съюз) Асен Пиперков. От веригата Добрев – Бакалов – Христов (зам.-министър, директор държавно предприятие и директор ловно стопанство), на практика в момента на поста си остава само директорът на ДЛС "Тракия". По случая "Скобелево" съдът вече се е произнесъл окончателно, на три инстанции. Финалното решение - незаконосъобразни действията на Огнян Христов.

 

Александър Дунчев, ПП
Александър Дунчев, ПП Източник: Zonanews

Колко такива случаи като "Скобелево" съществуват, прикривани от нечии интереси, никой не може да каже. Но състоянието на сектора, непрекъснатите сигнали за проблеми от различните организации, говори за дълбочината на проблеми, замитани под килима с години. Основната причина за смяната на Атанас Добрев е бившият директор на Изпълнителната агенция по горите, понастоящем депутат г-н Александър Дунчев, който открито назова проблема и даде гласност на много засегнати в сектора. След преназначаването на г-н Атанас Добрев, през месец декември над 10 организации отправиха обръщение към премиера Кирил Петков, за поред път алармираха за случващото се и настояха за пълна промяна в горския сектор и политиката на Министерството на земеделието.

 

Основното заключение е, че "да останат държавните предприятия извън контрола на силната горска администрация (в друго ведомство) обрича българската гора на лобистки интереси и апетити за приватизация, а целия сектор на окончателен разпад". Обръщението е подписано от голяма част от хората, заинтересовани и с години борещи се за промяна в сектора.

 

Източник: Actualno.com

Още от "Разкрития"

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени