От ДАНС засекли внасяне на подслушвателна апаратура в т.н. "руска църква", още през 2018 година руските "свещеници" шпионирали срещу България

Затова Митрофанова държи заключен храма

Руската църква в София
Руската църква в София Източник: Zonanews

Стефан Ташев, Breaking.bg

 

 Българските спецслужби са засекли внасяне на оборудване и компоненти за подслушване в църквата "Свети Николай Чудотворец", наричана още "руската църква". Това научи Breaking.bg от свои източници. Това е една от причините за изгонването на председателят на руското подворие на храма Васиан Змеев и още двама белоруски свещеници от България. Това стана след доклад на ДАНС за шпионаж в полза на Русия.

 

Скандалът избухна миналата седмица, а руската посланичка Митрофанова нареди църквата в центъра на София да бъде затворена. Тя е затворена с катинар и до днес. Изгонването на Васиян Змеев предизвика русофилска истерия. От Москва полетяха заплахи. Това стана причина ГЕРБ, ПП-ДБ да поискат от и.д. главният прокурор Борислав Сарафов прокуратурата да се намеси и провери собствеността на храма.


Каква е истината?
Още през 2018 година ДАНС засича незаконни действия на руските духовници в храма, свързани с шпионаж срещу България. Тогава Васиян е назначен от Руския патриарх Кирил, полковникът от КГБ Гундяев, за председател на руското подворие в храма. Реално храмът, за който русенският митрополит Наум твърди, че е собственост на Синода, е обезбългарен, в него няма и не служат български свещеници, а е превзет изцяло от Васиян и беларусите.


Тази година, още преди Васиян да бъде изгонен от Северна Македония за шпионаж в полза на Русия, ДАНС отново засича внасяне и инсталиране на шпионска апаратура в превзетата църква. На контраразузнаването се изяснява, че "Свети Николай Чудотворец" е идеалната база за подслушване. Храмът се намира на метри от Министерски съвет, президентството, Народното събрание, Министерство на отбраната и МВР.

 

Руската църква в София
Руската църква в София Източник: ZonanewsОтлично място за подслушване на подземни комуникации на българските институции по методите на КГБ. И затова след изгонването на свещениците Митрофанова побърза да заключи църквата, отказва да даде ключовете за нея на назначените от Софийската митрополия свещеници и продължава да я държи затворена. Най-вероятно докато се изнесе тайно внесеното шпионско оборудване, предполагат запознати.

 

От 28 ноември 2018 г. Васиян е член на "Императорското православно палестинско общество". Организацията, създадена по царско време за образование и поклонение на светите места, сега се оглавява от Сергей Степашин. Той е първият директор на ФСБ, има минало в съветските служби, във войната в Чечня и заема висши постове в няколко руски правителства. Степашин е в списъка на санкциите на ЕС заради дейността си по незаконното анексиране на Крим от Москва (2014 г.) и войната на Русия в Украйна.


С "Императорското православно палестинско дружество" избухна скандал в Гърция през 2018 година, когато гръцките власти изгониха двама руски дипломати, които се опитвали, според властите, "да подкупват гръцки митрополити и манастири на Света Гора" с цел да подкрепят руски политически и икономически интереси в страната. Руската православна църква е филиал на КГБ-ФСБ и това е публична тайна. Голям процент от висшия клир са обявени като агенти на КГБ, начело с Гундяев-Кирил.


Другият изгонен свещеник от София е Яухен Павялчук. Според публикация на "Свободна Европа" Павялчук е бивш служител на секретно военно поделение край Москва, основател на  военно-патриотични клубове и защита на идеята за "Русский мир". През Васиан той е свързан и с руския патриарх Кирил, а от там и с руските служби.

Още от "Разкрития"

"Полковник" и преводачка на Путин - вероятни шпиони на Русия в ОССЕ, насочвали работата й в интерес на Кремъл

Преводачката на Путин Дария Боярская е започнала работа към ОССЕ през февруари 2021 г. и от септември 2021 г. е ръководител на бюрото за връзка на Парламентарната асамблея (ПА) на ОССЕ във Виена

Прочетете повече прочетете повече

Броят на политическите затворници в Русия надхвърли показателите от късния Съветски съюз

Според OVD-Info в момента 1010 души са в затвора в Русия по политически мотивирани наказателни обвинения, докато в късната съветска епоха, когато те са били около 700

Прочетете повече прочетете повече

В Русия очакват бум на престъпността след завръщането на окупаторите от Украйна

Путин призна, че помилваните осъдени, които са се върнали към цивилния живот, имат рецидиви. Но "това е животът, нищо не можем да направим по въпроса, той ни диктува суровите си закони", каза диктаторът

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени