От средата на февруари Русия е загубила бойни самолети на стойност над $1 млрд. долара (ВИДЕО)

Русия стремително губи своята авиация - авиоексперти описаха причините за "самолетопада"

Су-35С
Су-35С Източник: REGNUM

През последния месец на зимата източното направление на фронта се превърна в гробище на руски самолети. През февруари въоръжените сили на Руската федерация се сбогуваха с 13 бойни самолета. И в началото на март, с две. Общо от началото на пълномащабното нахлуване на Руската федерация в Украйна агресорът е загубил 347 самолета, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна.

 

Су-34 са свалени най-много
През февруари ВВС на Украйна унищожиха:
10 изтребителя-бомбардировачи Су-34;
2 изтребителя Су-35;
1 A-50 самолет за ранно предупреждение и контрол във въздуха.

 

На 1 и 2 март въздушното командване "Восток" потвърди свалянето на още два руски самолета Су-34. Анализатори от Американския институт за изследване на войната (ISW) отбелязват, че мащабните загуби на руските военновъздушни сили през последните седмици са принудили Русия да намали авиационната активност в цяла Украйна. В същото време именно авиацията, която окупаторът не пести, му позволява да напредне в посока Авдеевка и извън нея.

 

Су-34
Су-34 Източник: Колаж/Главред

Военни експерти предполагат, че украинските защитници използват зенитно-ракетни системи С-300, С-200, Patriot или SAMP/T за унищожаване на руски самолети. Военновъздушните сили на въоръжените сили на Украйна не назоваха системите, които поразяваха вражески цели в небето, но се обърнаха към западните партньори с молба да продължат да осигуряват доставките си.

 

Основната задача на руския Су-34 е да нанася удари по различни цели: от украинската авиация до наземните съоръжения в тила. Приблизителната цена на един такъв самолет е 50 милиона долара. Многоцелевият изтребител Су-35 е по-скъп, вариращ от 98 милиона до 104 милиона долара. Той е предназначен за прихващане и борба на дълги и близки разстояния. По този начин, според груби оценки, от средата на февруари Русия е загубила авиация на стойност над $1 млрд.

 

Унищоженият руски самолет А-50
Унищоженият руски самолет А-50 Източник: Колаж/Главред

Сред постиженията на ВВС на Въоръжените сили на Украйна засега има само два свалени самолета А-50. Но дори такъв привидно малък брой унищожени А-50 (от които са останали една 6 бр., бел. ред.) значително помогна на украинските сили за отбрана.

 

А-50У е руски самолет за ранно предупреждение и управление. Цената му е около $500 млн. С негова помощ руските окупатори контролират атаките на ударните си самолети и засичат украинската авиация. Загубата на всеки такъв самолет е мощен удар по бойните способности на страната агресор.

 

Военните експерти не изключват, че Русия може да се опита да върне на въоръжение няколко консервирани единици А-50. Обучението на пилоти за тях, както и поддръжката на такъв самолет, са трудни, дълги и скъпи процеси.

 

Украинските OSINT-анализатори от Dnipro отбелязват, че "визуално е доказан фактът на свалянето само на два самолета и това е очевидно, защото самолетите са свалени в самия тил на руските окупатори". Но ако се погледнат сателитните снимки от 17 февруари до 2 март, можете да видите, че поне 6 изтребители-бомбардировачи Су-34 не са се върнали в руските военновъздушни бази.

 

Москва не е съобщила официално за загубата на самолетите си. Руските войски често прикриват или признават унищожаването или дори повреждането на военната си техника отчасти, строго дозирайки тази информация.

Коментари от авиационни експерти


Експерти коментираха този активен "самолетопад" във ВВС на Русия, както и състоянието на руската военна авиация в ефира на телевизионния канал FREEДОМ:

 

Валерий Романенко, авиационен експерт, водещ изследовател в Държавния музей на авиацията "Антонов";

 

Богдан Долинец, експерт по развитието на авиационния пазар, член на Обществения съвет на Държавната авиационна служба;

 

Анатолий Храпчински, експерт в областта на авиацията, заместник-генерален директор на компанията за производство на оборудване за електронна война;

 

Костиантин Криволап, авиационен експерт, анализатор.

 

Валери Романенко: Засега Русия има военновъздушни сили, за да продължи атаките си, но перспективите й не са от най-добрите

След загубата на крайцера "Москва" има загуба на два самолета А-50. По отношение на цената тези загуби са минимум $800 млн. А-50 съчетава функциите на самолет за въздушно разузнаване и команден пункт. Неговите функции са да сканира територията на противника, да предупреждава и да наблюдава както въздушната, така и наземната обстановка, да проследява полетите на украинските самолети, да насочва собствените си самолети срещу украинските самолети от благоприятен ъгъл, да поставя зенитно-ракетните системи в бойна готовност при опит за удар по руска територия и други подобни задачи. А самолетите Ил-22, които понякога се движат в тандем с А-50, контролират сухопътните войски и осигуряват комуникация например между Генералния щаб и подразделенията, които са на фронтовата линия. Тоест, различни задачи.

 

На Русия й останаха 6 действащи самолета А-50, пет от тях са подобрени А-50У. Но необходими ли са тези самолети? Първият самолет е свален на 120 километра от фронтовата линия. След това маршрутът е преместен на 100 километра навътре в руска територия. Вторият самолет вече е бил свален на разстояние 220 километра от фронтовата линия. Тоест, маршрутът трябва да бъде изместен отново. И така, какво ще видят тези самолети тогава? Няма смисъл да ги използвате изобщо, анализира Романенко.

 

Руската федерация все още разполага с около 110-115 самолета Су-34, около 120 самолета Су-35 и най-малко 100-110 самолета Су-30. Това са най-новите видове. Плюс куп модернизирани стари типове Су-27М и Су-24. И тук добавете около 120 щурмови самолета. Това е общият брой на самолетите. А в областта на бойните действия все още има отделни подразделения и ескадрили от отделни полкове, които имат летища в Далечния изток, в Централна Азия.

 

Засега руските военновъздушни сили разполагат с достатъчно самолети, за да продължат атаките за известно време. През последната година те успяха да построят 26-28 нови бойни самолета. Военното училище обячава пилоти, а младите лейтенанти вече сядат да управляват Су-34. Но всичко това е временно. Ако това (свалянето на самолетите, бел. ред.) продължи още няколко месеца, тогава те (руснаците, бел. ред.) ще имат гарантирани проблеми. Защото части, които губят повече от 40% от летателния си състав, се считат за небоеспособни.

 

 

Богдан Долинец: "Мъглата на войната" (по Клаузевиц, бел. ред.) за Русия се разшири

След унищожаването на втория А-50 руските полети над Азовско море са спрени. Има няколко фактора, които определят системата, използвана от въоръжените сили на Украйна. Първо, системата позволява, наред с други неща, да се откриват средства за противовъздушна отбрана и по този начин всъщност "мъглата на войната" стана много по-голяма. Сега за Русия е по-трудно да намери и локализира разполагането на системи за противовъздушна отбрана, да заобиколи тези райони и да ги унищожи.

 

Второ, Су-34 често се използват за изстрелване на така наречените управляеми бомби. Увеличаването на интензивността на използването на тези въздушни бомби започна с началото на боевете на територията на Авдеевка и по принцип продължава. Достатъчно високата плътност на тези самолети дава възможност да бъдат унищожени по-ефективно.

 

И третият много важен фактор е използването на системи за противовъздушна отбрана на далечни разстояния директно в района на военните действия. Ако по-рано те използваха доста голям брой системи за покриване на основната инфраструктура и големите градове, най-вероятно някои от тези системи бяха много близо до фронтовата линия, което направи възможно влизането в обхвата на действие за унищожаване на един или друг самолет.

 

Цената на самолетите Су-34 може да достигне десетки милиони долари, в зависимост от конфигурацията, серията и т.н. Но като цяло цената на един военен самолет е между $50 и $70 млн.. Ако това е сериен самолет, тогава, разбира се, може да има изключение, но като правило самолетът не струва по-малко от $30-$40 млн.

От друга страна, ако говорим за най-новите Су-34 и Су-35, тогава трябва да разберем, че Русия няма толкова много от тези самолети. Към началото на годината се знаеше, че на въоръжение са около 115 Су-34 и същият брой Су-35.

 

Доставката на компоненти и микрочипове е достатъчно затруднено, а запасите в складовете са изчерпани. Освен това част от запаса е необходим за подпомагане на съществуващия флот. Кремъл планираше да произведе 138 единици самолети Су-57 до 2022 година. Но всъщност руснаците успяха да произведат само 11 самолета, което е повече от 10 пъти по-малко от планираните цифри. Подобна е ситуацията и при други марки и модели самолети. Въз основа на резултатите от 2024 г. най-вероятно ще видим или намаляване на броя на производството на самолети, или че той остава на същото ниво.

 

 

Анатолий Храпчински: Русия все още може да произвежда Су-34, но не и да ги модифицира

"Руснаците активно се опитват да обстрелват с КАБ (управляеми авиобомби) украински позиции и затова техните самолети летят много близо и поемат рискове. Видяхме как се проведоха битките за Авдеевка – това е просто потоп от КАБ. Те продължават такава тактика на борба и затова попадат под действията на нашата противовъздушна отбрана. Освен това нашите ВВС успяха да укрепят възможностите си много по-добре благодарение на западното оборудване и системи, които бяха интегрирани със старите съветски системи. И, разбира се, бих казал, че това определено е много добра работа на нашите ВВС.

 

По принцип Русия все още може да произвежда голям брой Су-34 поради факта, че е пълна с компоненти, произведени през 80-те години. Това означава, че някои технологии все още са останали в Русия. Разбира се, има елементна база, която се попълва за сметка на чуждестранните компании. Елементи се озовават в руски самолети без знанието на производствените компании. Бих обърнал внимание и на КАБ – обикновени бомби, на които крилата се преобразуват от обикновени машини с ЦПУ (с цифрово управлениеq бел. ред.), които по принцип дори не се считат за стоки с двойна употреба. Руснаците вече са се захванали да правят крила за тези бомби от обикновени машини с ЦПУ, които след това хвърлят по Украйна.

 

Що се отнася до производството на Су-34, те не могат активно да го развиват. От открити източници е известно, че през 2023 г. са произведени не повече от 5 самолета. По принцип Украйна е свалила броя на самолетите, които Русия е построила за 5,5 години. Това са несравними загуби. Но все още има много работа за вършене, за да се елиминира напълно способността на Русия да използва този тип изтребители.

 

Русия изпитва проблеми с пилотите още от сирийската операция. По това време министърът на отбраната Сергей Шойгу активно се застъпваше за увеличаване на набирането на пилоти. Повече от 250 души са загинали по време на пълномащабната руска инвазия в Украйна. Затова можем да кажем, че тези пилоти, които са можели да преподават, са били убити. Убити са инструктори, които са можели да предадат трудовия си опит. Кой преподава сега? Ако говорим за неспособността на пилотите, това ще намали възможностите на руската авиация, защото няма да има кой да лети на тези самолети, дори и тези, които остават.

 

 

Константин Криволап: В Русия липсват пилоти

"Да кажем, че разконсервират стар модел А-50 с огромни екрани вътре, радиотръби и много жици. Ами екипажът? В наскоро сваления А-50 загинаха 10 души. Петима членове на екипаж, който пилотира и петима души бяха оператори на радари. Тоест, хората там работят до изтощение. Така че дори и да сглобят А-50, с кого ще го напълнят? Необходимо е да се разбере манталитета и психологическата структура на командира на полка. Руската армия, подобно на съветската армия, беше много подчинена и имаше много вертикално подчинение.

 

Полковите командири имат шахматна дъска над бюрото си, на която пише колко самолета имат и колко пилоти имат. Това са всички единици. Свален е самолет, минус една бойна единица, става нула. Свален е пилот, минус една бойна единица, става нула. Ако не е изпълнил задачата, защото пилотите му не са излетели, то това си е негов проблем, а ако няма самолет или пилот, то това не е негов проблем, а тези, които е трябвало да му го осигурят - Министерството на отбраната, висшите звена и прочие.

 

 

Пилотите осъзнават, че всъщност са превърнати в "пушечно месо"

Но те се съгласиха, че ще имат високи заплати, ще летят, ще натискат бутони, педали, след това ще идват, ще бъдат уважавани хора, ще бъдат канени в училища за военни тържества, ще вземат децата си от детската градина и ще живеят нормален живот. Вместо това те могат да бъдат погребани утре. Така не са се разбирали. Така че, на първо място, това е протест, и второ, това е просто страшно, никой не иска да умре.

Още от "Разкрития"

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени