Откраднал ли е Ахмед Доган 30 милиона лв. от ББР? В схемата с кредита на Гайтански става дума за най-елементарна кражба на държавни пари!

На 31.03.2021г. "Кристална вода" АД погасява задължението на "ТЕЦ Варна" АД към ББР в размер на 26.7 млн. лева. Към онзи момент Ахмед Доган е мажоритарен собственик 

Ахмед Доган
Ахмед Доган Източник: БГНЕС

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски за пръв път публично обвърза кредита, отпуснат на Румен Гайтански - Вълка от ББР, с почетния председател на Движението д-р Ахмед Доган.

 

Вчера Пеевски призова членовете на ЦОБ, които се бяха събрали на заседание в сарая в "Росенец", "да попитат своя почетен председател: "Г-н Доган, къде са тези 30 милиона, които откраднахте от ББР?" и тогава като чуем този отговор - ще продължим разговора".

 

Има ли основание Делян Пеевски да посочи Доган като "крадец от ББР"?

Ахмед Доган
Ахмед Доган Източник: БГНЕС

Ето какво се съдържа в разследването на КПК, което визира как фактически Ахмед Доган се финансира от ББР и източва държавен ресурс от 30 млн. лева за лични нужди, чрез необезпечени кредити от кухи фирми на арустувания бизнесмен Румен Гайтански – Вълка.

На 17.06.2019 г. е сключен договор за кредит между ББР и новосъздадената и контролирана от Румен Гайтански – Вълка фирма "Роудуей Кънстракшън" АД, за рекордните 150 млн. лв. (връзката на Гайтански с "Роудуей Кънстракшън" АД се доказва от индиректни връзки във фирмените регистри, свързани с адреса на дружествата на Гайтански и адвокатът, който ги обслужва – Иван Емилов Георгиев, който впоследствие става и формален собственик на фирмата.


В схемата няма нищо сложно - на практика става дума за най-елементарна кражба на държавни пари. Кредитът е отпуснат за покупка на дружество "Пътстройинженеринг" АД, акциите в което се държат от фирмата на Гайтански "Био Майнинг" АД (в която Гайтански е основен акционер).

 

Румен Гайтански-Вълка
Румен Гайтански-Вълка Източник: Капитал

Срокът за връщане на заема е 2029 г. Дружеството, обект на покупката, е сравнително малък местен играч, базиран в кърджалийското село Груево, чиито годишни обороти до онзи момент са между 5 и 16 млн. лв.

Кредитът с ББР на практика е необезпечен, тъй като както "Роудуей Кънстракшън" АД, така и "Пътстройинженеринг" АД нямат активи за реалното обезпечаване на кредита (преди месец "Българска банка за развитие" е продала на търг акциите на "Пътстройинженеринг" АД за само 5 млн. лева).


Реално чрез баснословно скъпата покупка на "Пътстройинженеринг" още през 2019 г. парите от ББР вече са преминали в ръцете на Румен Гайтански и банката трудно би могла да си ги получи обратно. Още тогава е било ясно, че обезпечението по кредита са учредените залози на "Роудуей кънстракшън" и "Пътстройинженеринг", които обаче никога не биха могли да се реализират за 150 млн. лв.

Веднага след като кредитът е отпуснат, на 28.06.2019 г. "Роудуей Кънстракшън" АД плаща на "Био Майнинг" АД 103,5 милиона лева с основание "продажба на акции". Като 46 млн. лева от тези пари Румен Гайтански - Вълка получава като "дивидент" от "Био Майнинг" АД.

 

Ахмед Доган
Ахмед Доган Източник: БГНЕС

На практика се получава, че свързана с Румен Гайтански фирма усвоява кредита от ББР и прехвърля средствата през фиктивна сделка с друга фирма на Гайтански (в която същият участва пряко), като от сделката Гайтански реализира личен приход като акционер - дивидент в размер на 46 млн. лева.

По-важното обаче е, че от получените от "Роудуей Кънстракшън" АД пари, "Био Майнинг" АД плаща на "Кристална вода" АД 28.6 млн. лева с основание "заем". ("Кристална вода" АД е също фирма индиректно и директно свързана с Гайтански по линия на лицата, които участват както в нея, така и във фирми, в които директен собственик е Гайтански).

"Кристална вода" АД е обезпечител по договор за кредит между "Търговска банка Д" АД и "ТЕЦ Варна" ЕАД (в което дружество Ахмед Доган към онзи момент е мажоритарен собственик чрез фирма "Сигда" ООД и председател на съвета на директорите), като на датата 31.03.2021г. "Кристална вода" АД погасява задължението на "ТЕЦ Варна" АД към банката в размер на 26.7 млн. лева.

 

На 31.03.2021г. "ТЕЦ Варна" ЕАД и "Кристална вода" АД подписват договор, по силата на който "ТЕЦ Варна" ЕАД (като заемополучател) се задължава да върне сумата от 26.7 млн. лева, която "Кристална вода" АД е заплатила вместо него на "Търговска банка Д" АД.

 

Отделно от това, на 07.04.2021г. "ТЕЦ Варна" ЕАД и "Кристална вода" АД сключват следващ договор за заем за 3.3 млн. лева, която сума "Кристална вода" АД предоставя на "ТЕЦ Варна" ЕАД.

Няколко месеца по- късно (през м.юли) "Кристална вода" АД цедира на Румен Гайтански вземанията си от "ТЕЦ Варна" ЕАД в размер на общо 29.9 млн. лева и така Гайтански става кредитор на фирмата на Ахмед Доган, въпреки че парите всъщност не са предоставени от него, а са на държавната банка ББР (с абсолютно доказан произход от ББР по описаната схема).

 

ТЕЦ-Варна
ТЕЦ-Варна Източник: Zonanews

"Установено е, че "Кристална вода" АД погасява задълженията на ТЕЦ "Варна" АД към "Търговска банка Д". Налице са данни, че времевият период, в който това е направено, съвпада с предоставянето на заем в размер на 30 млн. лв. от дружеството "Био майнинг" АД на "Кристална вода" АД", пише в съобщението на КПК.

От всичко това в КПК направят извода, че на практика Ахмед Доган, с помощта на Румен Гайтански, е източил близо 30 млн. лева от ББР, като тези пари никога няма да бъдат върнати на държавата. И това прави основателен въпроса на Пеевски към Почетния председател на ДПС "Г-н Доган, къде са тези 30 милиона, които откраднахте от ББР?" 

Остава и въпросът - държавата ли напрактика е издържала Ахмед Доган и е покривала разходите му по сараите в "Росенец" и кв."Бояна" в София, тъй като именно с пари на държавата е погасен кредит на фирмата на Доган ("ТЕЦ Варна" ЕАД), който кредит вероятно е използван през годините от ТЕЦ-а за издръжката на сараите – огромни застроени имоти (някои със статут на хотели), които се ползват за живеене единствено от Ахмед Доган.
Към този момент нито лев от отпуснатия от дъравната банка заем не е върнат. И няма и да бъде върнат, смятат експерти.

В рамките на акцията на прокуратурата и КПК бяха обискирани имоти на Румен Гайтански, появиха се снимки от луксозния автопарк на Вълка. А в медиите плъзнаха информации, че част от луксозните лимузини на задържания Румен Гайтански-Вълка са в така нар. "сарай" на д-р Ахмед Доган. Самият Доган признал на 31 март 2018 година, че е получил "Майбах" за рождения си ден.


Към този момент Почетният председател на ДПС не е коментирал нито разследването на КПК, нито ареста на Румен Гайтански, нито обвиненията, отправени към него.

Източник: Епицентър.бг

Още от "Разкрития"

"Ню Йорк Таймс": Байдън вероятно ще даде благословия за удари на далекобойни западни оръжия по руския тил

Изданието припомня първите месеци на войната, когато военната помощ от САЩ се сблъска с нежеланието на Байдън да предостави на Украйна артилерия HIMARS, след това танкове M1 Abrams, изтребители F-16 и системи ATACMS

Прочетете повече прочетете повече

Ще падат ли освен дронове и украински ракети върху Москва - какви са фактите за ракетната програма на Киев

На пресконференция в Киев в края на август украинският президент Владимир Зеленски обяви успешното изпитание на първата местна балистична ракета

Прочетете повече прочетете повече

Откраднал ли е Ахмед Доган 30 милиона лв. от ББР? В схемата с кредита на Гайтански става дума за най-елементарна кражба

На 31.03.2021г. "Кристална вода" АД погасява задължението на "ТЕЦ Варна" АД към ББР в размер на 26.7 млн. лева. Към онзи момент Ахмед Доган е мажоритарен собственик 

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени