Писториус разкри причината за изтичането на разговора на германските генерали - един от участниците се е свързал чрез wi-fi в Сингапур

Известно е, че бригаден генерал Франк Грефе е бил в Сингапур на 19 февруари, за да посети авиационно изложение

Бригаден генерал Франк Грефе и командирът на ВВС Инго Герхарц
Бригаден генерал Франк Грефе и командирът на ВВС Инго Герхарц Източник: Колаж/Zonanews

Изтичането на разговор между германски офицери за евентуален удар по Кримския мост от ракети "Taurus" е станало поради "опасна връзка". Един от участниците в разговора е използвал мобилната мрежа на хотела или wi-fi.

 

Това съобщи германският министър на отбраната Борис Писториус, отговаряйки на въпроси на журналисти, информира BILD. Той подчерта, че комуникационните системи на МО на Германия не са хакнати, течът е станал в резултат на частна грешка.

 

"Не всички участници са се придържали към процедурата за сигурна връзка. Според информациите е имало пробив при участника в Сингапур", каза Писториус. Според германския министър един от офицерите се е свързал към секретния разговор на Бундесвера чрез "публична връзка". Известно е, че бригаден генерал Франк Грефе е бил в Сингапур на 19 февруари, за да посети авиационно изложение.

 

В телефонен разговор, публикуван от руската пропагандистка Маргарита Симонян, командирът на военновъздушните сили Инго Герхарц и бригаден генерал Франк Грефе са разговаряли с други двама офицери от Бундесвера. Вместо да се използва криптирана линия, за разговора е използван софтуер за видеоконференции Webex. Продължителността на записа е 38 минути.

 

Германското военно контраразузнаване разследва случая. Министърът инициира предварителна дисциплинарна проверка срещу участниците в разговора.

 

Германският министър на отбраната Борис Писториус нарече публикуването на този разговор руска хибридна атака, извършена с цел "подкопаване решимостта" на съюзниците. Той разпореди разследване на инцидента.

 

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова скандално заяви, че германците "не са напълно денацифицирани".

 

Още от "Разкрития"

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени