Пламен Бобоков реди капии във Външно, сдобива се с цял зам.-министър

Прокуратурата разкри миналата година стиковка между Пламен Бобоков и "Prezident-Pl. Uzunov" относно информация, касаеща въпроси, свързани с външната политика на България, в т.ч. и кандидатури за български посланици

Пламен Бобоков и неговият бивш служител Васил Георгиев
Пламен Бобоков и неговият бивш служител Васил Георгиев Източник: Zonanews
Водачът на листата на ИТН в Кърджали Васил Георгиев е представен днес от външния министър Теодора Генчовска като нейн заместник в МВнР, научи Zonanews.
 
Васил Георгиев като народен представител от ИТН
Васил Георгиев като народен представител от ИТН Източник: НС
Васил Георгиев формално е народен представител от ИТН, но истинският му шеф-надзорник е русенският бизнесмен Пламен Бобоков, станал известен с интересите си да кадрува сред българските посланици. Прокуратурата разкри през юни миналата година неговите скандални чатове с най-близкия до Радев съветник Пламен Узунов - масон и представител на най-мътната част от българското посткомунистическо задкулисие. Специализирана прокуратура проведе мащабно разследване по образувано досъдебно производство срещу Пламен Бобоков за престъпно сдружение с цел търговия с влияние. 
 
Васил Георгиев като управител на Приста инвест Ангола
Васил Георгиев като управител на Приста инвест Ангола Източник: Zonanews

От май 2006 г. Васил Георгиев е оперативен директор на "Приста ойл" в Турция. Името му присъства в още няколко компании, част от конгломерата на братя Бобокови - "Приста ойл трейдинг", "Приста инвест Ангола" и "Приста порт". 
 
Васил Георгиев като управител на Приста порт, 2015 г.
Васил Георгиев като управител на Приста порт, 2015 г. Източник: Zonanews
Васил Георгиев като управител на Приста ойл трейдинг
Васил Георгиев като управител на Приста ойл трейдинг Източник: Zonanews
Анализът на кореспонденцията чрез мобилно приложение, която Прокуратурата разкри миналата година, сочи стиковка между Пламен Бобоков и "Prezident-Pl. Uzunov" относно информация, касаеща въпроси, свързани с външната политика на България, в т.ч. и кандидатури за български посланици в страни извън Европейския съюз. На 03.08.2018 г. от комуникацията става ясно, че е уговорена среща между Бобоков и "PrezidentPl. Uzunov" в столичен хотел. Като ден след това Бобоков изпраща на "Prezident-Pl. Uzunov" съобщение със следното съдържание: "Румен Петров – Алжир".
 
Румен Петров-Алжир, част от кореспонденцията на Пламен Бобоков и Пламен Узунов
Румен Петров-Алжир, част от кореспонденцията на Пламен Бобоков и Пламен Узунов Източник: ПРБ

Румен Петров е назначен като извънреден и пълномощен посланик на България в Алжирската демократична и народна република с указ №4 от 16.01.2020 г. на президента. На 19.06.2019 г. Бобоков изпраща на "Prezident-Pl. Uzunov" файл със следното наименование: "CV BG_Joro_Iliev_Kiradjiev", с уточнението, че това е "моето предложение за Абуджа (Нигерия)!".

51-годишният Васил Георгиев е възпитаник на Английската гимназия в Русе. Завършил е Стопанска академия "Д. И. Ценов" в Свищов, специалност "Валутно-митнически, финансово-ревизионен и данъчен контрол". Магистър по право, завършил "Международно право и международни отношения" в Софийския университет. Освен това е и магистър тюрколог, завършил Центъра за източни езици и култури към Софийския университет.
 
От септември 1997 година до януари 2002-ра е преподавател в Учебния център на Главно управление "Митници". В този период работи и в отдел "Митническо разузнаване и разследване" в "Митници" – София. От началото на януари 2002 г. до май 2006 г. ръководи Служба "Търговско-икономически въпроси" в българското посолство в турската столица Анкара, ранг – първи секретар.
 

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени