"Пликгейт". Агент "Балкан" и нещатен агент на Атанас Атанасов

С какво Пламен Узунов държи президента Румен Радев

Петко Петков е бил агент на ВГУ-ДС
Петко Петков е бил агент на ВГУ-ДС Източник: Zonanews
Тодор Александров, Breaking.bg
 
След четири дни Румен Радев наруши мълчанието по темата с "подаръка" на Пламен Узунов. Той коментира в типичния си стил, тоест не коментира, а нападна Борисов и прокуратурата. Нищо ново под слънцето. Те го питат за нещо, той отговаря: А вие защо биете негрите. Видимо уплашен, президентът не откликна на пламенния призив на Сашо Диков да се освободи от "селския си Джеймс Бонд". Опомнил се от първоначалния шок, митничарят Петков мина в контраатака и чрез адвоката си заплаши собственика на заведението заради записите. Бившите флагмани на свободата на словото мълчат по темата. Не ги устройва. Бъдещият вицепремиер Атанас Атанасов пък коментира в неделя по БНТ "Пликгейт": Това, което видях в мрежата, са записи от камери в заведение, нека тези, които са били там, да обясняват. Нямам представа какво има в тази торбичка и защо са се срещали изобщо тези хора". Ето  на това се вика гьонсурат.

Бившият митничар предава плика на президентския съветник Пламен Узунов
Бившият митничар предава плика на президентския съветник Пламен Узунов Източник: Afera.bg
Познава ли Атанасов бившия шеф на Столична митница по времето на Иван Костов Петко Петков? Добър въпрос. Ако попитате председателя на ДСБ, той ще каже, че не го познава и няма нищо общо с него. Ноооо…според различни публикации в медиите през годините, особено при управлението на Костов, за Петков се твърди, че е…нещатен агент на Национална служба сигурност-НСС. Друг такъв агент на НСС е била разстреляната "митничарка на ВИС-2" Шинка Манова. Атанасов ръководи НСС от 8 септември 1997 до 14 декември 2001 година. Петко Петков е шеф на РМУ-София от 21 юли 1997 до 4 август 2000 година. От същата дата е директор на РМД-София до 21 януари 2001 година. Сходни биографии във властта по времето на управлението на Иван Костов.
 
Иван Драшков участвал във възродителния процес като оперативен работник от Второ главно управление на ДС
Документ от личното кадрово дело на Иван Драшков като оперативен работник от Второ главно управление на ДС
Ето за какво става дума: "Полк. Иван Драшков, зам.-директор на НСС. В системата на МВР работи от 1985 г. (ВГУ ДС – 04 отдел, "немското" отделение). Напуснал през 1991 г. по собствено желание и започнал частен бизнес. През 1992 г. е върнат в НСС-МВР (заявен мотив от него Навън е много трудно. Няма "служба за родината", няма "България", просто бизнесът им не върви, няма пари, няма изгледи за успех в търговията). Израства в йерархията (началник на руския сектор "Б – 02" от началото на 1997 г. и зам.-директор на НСС от м. октомври 1999 г.) с помощта на кръга Банкя (основно Чавдар Чернев) и бизнесмените Димитър Събев, Петър Манджуков и др. Връзката и сближаването с тях осигурява чрез брат си Петър Драшков дипломат от кариерата, изп. директор на БОДК през 1994 г., когато е изведен от системата след скандал и следствие за отклоняване на средства.
 
Семеен приятел с ген. Атанасов (посрещали са заедно Новата година`2001 в х-л Кемпински Зографски, луксозният апартамент на генерала в жк. Белите брези от контингента на БОДК е предоставен от Петър Драшков). Като зам. директор на НСС е изпълнявал негови поръчки по разработката на политически дейци и други неудобни по времето на управлението на СДС лица. Има сведения от митничари, че е осигурявал чадър над контрабандните канали. Петко Петков – бивш директор на РМД София и ключова фигура в осъществяваната по време на кабинета Костов контрабанда, като нещатен сътрудник на НСС е бил ръководен от Иван Драшков. Понастоящем близките връзки между Драшков и ген. Атанасов не са прекъснати". Този цитат е пуснат в различни медии по време на битката за контрола на ДАНС между хората на Петко Сертов и Иван Драшков през 2008 година.

Атанас Атанасов
Атанас Атанасов
Зад Сертов тогава са различни кланове в БСП, начело с премиера Станишев, но зад Иван Драшков е лично Ахмед Доган. Двете групировки се разследват и подслушват взаимно, събират компромати едни за други и има случаи когато хора на противостоящите групировки се бият помежду си. Твърди се, че е част от доклад на ДАНС за корупцията в държавата. Опитни спецполицаи обясняват, че ако обект на разследване се направи агент на контразузнаването-НСС по този начин, над него се опъва "чадър", тоест престава да се разработва. По време на управлението на Костов в многобройни публикации, основно в опозиционните медии тогава, името на Петков е споменавано като човек, опъвал "чадър" над контрабандните канали на Константин Димитров-Самоковеца.

Косьо Самоковеца
Косьо Самоковеца Източник: Breaking.bg
Твърди се, че е придружавал специално привилегировани тирове, влизащи и излизащи от България. На Петков принадлежи и идеята за откриване на митнически пункт в гората до Самоков през 1999 г., като така реално се създава потенциален център на контрабандата у нас. Митничарят е родом от Самоков. Срещу него няма разследвания или повдигнати обвинения. Сменен е от директор на РМД-София тихомълком заедно с директорите на останалите митнически дирекции през януари 2001 година. От човека на Христо Бисеров в митниците тогава Захари Захариев. Преместен е в отдел "Последващ контрол" на РМД-София и работи в една стая със Шинка Манова, бившата шефка на пункта "Горубляне".
 
Убитата Шинка Манова
Убитата Шинка Манова Източник: 24 часа
Манова е застреляна показно в джипа си на 10 октомври 2005 година близо до дома й. Убиецът така и не е открит, а разследването за разстрела на митничарката е замразено през 2007 година. Впрочем Петков има опит в агентурната работа. С решение на Комисията по досиетата от 2011 година той е обявен за агент на Държавна сигурност с псевдонима "Балкан". Проверяван е като бивш шеф на РМД-София. "Балкан" е агент на Второ главно управление на ДС (Контраразузнаването), Отдел 12, от 1980 година. Какво съвпадение, "съвсем случайно". Преди 10 ноември 1989 година е агент на ДС, а 10 години по-късно агент на НСС, първоприемника на Второ главно управление.
 
Отдел 12 на ВГУ-ДС отговаря за…. граничните контролно-пропусквателни пунктове. Официално. Неофициално за агентурната мрежа в митниците с цел държавна контрабанда. В интервюта пред медиите Петко Петков обяви, че е близък приятел със съветника по антикорупцията на президента Румен Радев Пламен Узунов. Затова се срещнал с него, да му даде личен подарък-пури и ром. Каква романтика, какво искрено мъжко приятелство. Ексмитничарят не уточни откъде се познават двамата с приятеля си. Дали пък не е от библиотекарската групировка ? Ако приемем, че "Балкан" е човек на Иван Драшков, то Пламен Узунов също е любимец на библиотекарите, сред които е и Драшков.
 
Иначе няма обяснение защо Пламен Узунов е "сивият кардинал" в МВР, командва и инструктира областните управители, а очевидно и кадрува в митниците. И защо Радев не смее да го пипне, въпреки многото му гафове през годините. С какво Узунов държи Радев ? Или някой пък държи и двамата ? Кой осигурява чадърът над Радев и Узунов и ги "пази" от всички гафове ? Надявам се, все някога да се разбере.

Още от "Разкрития"

Украинското военно разузнаване обвини руските специални служби за атаката в Подмосковието

Кремълският тиранин започна кариерата си с това и иска да я завърши със същите престъпления срещу собствените си граждани, каза Андрей Юсов, представител на ГУРМО

Прочетете повече прочетете повече

Руското разузнаване се съвзема след масовото експулсиране на руски шпиони през първата година от войната в Украйна

Военното разузнаване ГРУ, Федералната служба за сигурност и външното разузнаване СВР фатално подцениха способността и волята на Украйна да се съпротивлява

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени