По чешка схема наши танкове и самолети са в Украйна от май 2022 г, когато премиер е Кирил Петков, а Нинова - вице

Сделките са неофициални и все още не се знае коя българска компания е изнесла към Прага техниката, преди тя да тръгне към Киев. Не е ясно дали е имало и кой е посредникът

Су-25
Су-25 Източник: Pinterest

9 месеца след новината, че български военни самолети са стигнали до Украйна, която през май 2022 г. полска медия съобщи, сюжетът бе повторен в понеделник, но агенция "Блумбърг". Държавата ни отново зажужа как точно сме продавали оръжие, след като за първи път официално това се случи едва в началото на 2023 г. и то, след като парламентът задължи служебното правителство на Гълъб Донев.


Според неофициални източници "прясната-стара" новина на "Блумбърг" е изненадала дори върховния ни главнокомандващ Румен Радев, пише "24 часа". Президентът сутринта връчи мандата на Корнелия Нинова, която по онова време като вицепремиер и партньор на "Продължаваме промяната" категорично и често отричаше да има българско оръжие в Украйна.

 

Според "Блумбърг" обаче 14 български щурмови самолета Су-25 все пак са стигнали до Украйна в помощ на войната ѝ срещу Русия. Като с тях украинците са получили и български танкове Т-72, 152-милиметрови гаубици и друго тежко въоръжение. Пратките са стигнали до Украйна реално не пряко, а по схема - България продава на съюзник от НАТО, а той праща оръжията в Киев. Пътят бе описан в понеделник от "Блумбърг".

 

Според агенцията 14 български бомбардировача Су-25 са продадени на държава от НАТО, която ги е предоставила на Украйна, като името на посредника не се споменава. За информацията си "Блумбърг" се позова на нидерландския аналитичен проект Oryx.

 

Новината от този понеделник изненада служебното правителство. Първо външният министър Николай Милков каза, че не знае нищо за подобни сделки. А в късния следобяд от Министерството на отбраната обявиха пред БНТ: "Министерството не е продавало и/или предоставяло на държави на НАТО самолети Су-25, предназначени за Украйна".

 

Заради уточнението "предназначени за Украйна" изданието е изпратило запитване дали въобще в последните пет години са продавани и на кого цели или на части самолети Су-25. До редакционното приключване отговор не е даден.

 

Според източници от оръжейния бизнес щурмовите самолети са изнесени през май, когато на власт бе правителството на Кирил Петков. Още тогава "24 часа" съобщи новината, но от МО, ръководено от Драгомир Заков, отрекоха.

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени