Politico: Бившата съпруга на Путин спешно разпродава вили и имения в Европа

Бракът може да е приключил, но аспектите на връзката - по-специално финансовият й компонент - продължават, казват разследващите от американското издание

Людмила Очеретная и Путин
Людмила Очеретная и Путин Източник: Колаж Главред

Страхувайки се от международни санкции след началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна, бившата съпруга на руския диктатор Владимир Путин Людмила Очеретная започна да продава луксозни недвижими имоти на Запад. Това се посочва в разследване, което е проведено от журналисти на американското издание Politico.

 

Официално Путин се разведе със съпругата си Людмила през 2013 година. Няколко години по-късно тя се омъжва за спортиста (любител на силовия триатлон Ironman) и бизнесмена Артур Очеретни.

 

"Двойката не е в санкционния списък на Европейския съюз, но това може да се промени бързо; в края на краищата Лондон вече санкционира Очеретная и нейните пораснали деца (от брака й с Путин, бел. ред.). Ако Брюксел последва този пример, недвижими имоти и останалата част от европейското им портфолио могат да станат недостъпни (за Очеретная, бел. ред.)", пишат от изданието.

Пореден имот, който формално се води на бившата съпруга на руския диктатор
Пореден имот, който формално се води на бившата съпруга на руския диктатор Източник: Politico

Какви са продаваните имоти? На първо място, говорим за елитен апартамент, разположен на 20 минути пеша от плажа в Марбея, курортен град в Испания. Към момента на покупката през 2014 г. той е струвал приблизително 1,1 милиона евро. И оттогава цените на недвижимите имоти само растат, така че неговата стойност в момента със сигурност се е повишила.

 

Според журналисти, Путин и Очеретная имат много общи недвижими имоти. "Бракът може да е приключил, но аспектите на връзката - по-специално финансовият й компонент - продължават", казват разследващите. Формално обаче имотът е придобит от Очеретни. Апартаментът в Марбея е един от двата в града, които вторият съпруг на Людмила е купил малко преди сватбата им. Очеретни го е купил през 2011 г. за около 800 000 евро, а втория -  през 2014 г. за над 1 млн. евро. Регистрационните документи показват, че апартаментите все още са негова собственост.

 

"През последните десетилетия този район се превърна в магнит за руските пари. Около 2015 руснаци официално живеят в Марбея, реалният брой е много по-висок", заявява местен брокер пред репортери на изданието.

 

Друг имот, който бившата съпруга на Путин продава
Друг имот, който бившата съпруга на Путин продава Източник: Politico

Но това не е всичко. През 2015 г., приблизително във времето, когато Очеретни се жени за Людмила, той купува луксозен апартамент в Давос, Швейцария. Декларираната му стойност към момента на покупката е била около 3 милиона евро. Имотът в Швейцария е закупен въпреки факта, че швейцарските закони позволяват на чужденците да купуват жилища само в редки случаи.

 

Едно от именията на Путин, които Людмила Очеретная разпродава
Едно от именията на Путин, които Людмила Очеретная разпродава Източник: Politico

Освен това, Очеретни преди няколко години купи вила в стил Арт Деко, наречена "Вила Сузана", разположена на около 6 км от курортния град Биариц във Франция. "Вила Сузана" не е единственият имот в града, свързан с руския президент. През 2012  г. Кирил Шамалов, тогава съпруг на Екатерина Тихонова, най-малката дъщеря на Путин и Очеретная, е купил къща за 3,5 млн.евро с изглед към морето. 

Още от "Разкрития"

Последни новини

Най-четени