Politico: Пропагандата на Путин удря ЕС, докато Брюксел спи

В бързо развиващата се битка за дезинформация между Русия и ЕС, Европа остава губеща заради недостатъчно инструменти и ресурси

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: ТАСС

Точно когато Сергей Лавров, руският външен министър, се канеше да кацне в Африка в неделя, публикува пост, в който обвинява Запада за задаващата се глобална хранителна криза в Африка, където милиони са изправени пред гладна смърт. Десетки местни медии бързо го подхванаха. Хиляди хора го споделиха във Фейсбук.

 

В същото време Жозеп Борел – основният европейски дипломат, натоварен със задачата да противостои на руския си колега, изобщо не е присъствал в социалните медии - според данни на CrowdTangle, инструмент за анализ на социални медии, Борел е имал едно-единствено споменаване във Фейсбук за Африка, в сравнение с наводнените от новини за Лавров медии. Това казва в свой коментар в. "Политико".

 

Последният едностранчив сблъсък между Лавров и Борел за сърцата и умовете на хората в Африка подчертава това, което мнозина в политическите кръгове на ЕС знаят от години, но малцина са склонни да признаят публично: в бързо развиващата се битка за дезинформация между Русия и ЕС, Европа остава губеща заради недостатъчно инструменти и ресурси, с които да се бори със сложната игра на Кремъл, която комбинира подкрепяните от държавата медии в страната, десетки дипломати, пръснати по света и , понякога, скрити инструменти за разпространение на фалшиви новини и откровени лъжи за насърчаване на политическите амбиции на Москва в четирите краища на земното кълбо.

 

Тези тактики се наложиха, откакто Русия нахлу в Украйна в края на февруари - и особено след като Москва започна подвеждащо да обвинява западните санкции, че заради тях световните доставки на зърно стоят заключени в Украйна. За Лавров вината лежи в полето на Европа и в поста си, насочен към африканската публика, той напомни на всички "кървавите престъпления на колониализма".

 

Така хитрата руска тактика може бързо да се разшири, след като опитният външен министър на Русия обикаля четири африкански държави тази седмица – тактика, срещу която ЕС не може лесно да се пребори. Въпреки широко разпространените санкции срещу държавните медии в страната като RT и Sputnik в рамките на ЕС, руските медии продължават да достигат до десетки милиони хора по света с открито проруско послание. В отговор блокът от 27 държави не успя да се противопостави на тази пълна преса от лъжи, като често разчиташе на сдържани прессъобщения, скучни снимки и малък брой длъжностни лица, отговарящи за развенчаването на руската дезинформация.

 

Способността на Русия да прокарва своята дезинформация в световен мащаб, докато ЕС наблюдава предимно отстрани, не е това, на което Брюксел се надяваше, когато натисна подкрепяните от Кремъл медии след нахлуването в Украйна.

 

Години преди атаката на Москва срещу западния й съсед европейските страни бяха разделени по въпроса колко трудно да се противопоставят на руската дезинформация, като няколко правителства на места като Унгария и Италия понякога бяха открито благосклонни към режима на Владимир Путин. Сега ЕС умишлено работи със САЩ и Обединеното кралство, за да развенчае лъжите на Кремъл, включително че украинският президент Владимир Зеленски е неонацист.

 

Източник: БГНЕС

Още от "Разкрития"

Срив на руската космическа програма: Ръководителят на "Роскосмос" се оплака от загубата на всички западни партньори

САЩ са увеличили броя на изстрелванията с 3,8 пъти, до 108 миналата година. Китай изпревари Русия повече от три пъти - миналата година е извършил 63 изстрелвания

Прочетете повече прочетете повече

Washington Post: Кремъл провежда специална операция за дискредитиране на Зеленски

Търсена е още дискредитация на военното и политическото ръководство на Киев, разцепване на украинския елит, деморализиране на украинските войски и дезориентиране на украинското население"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени