"Полковник" и преводачка на Путин - вероятни шпиони на Русия в ОССЕ, насочвали работата й в интерес на Кремъл

Преводачката на Путин Дария Боярская е започнала работа към ОССЕ през февруари 2021 г. и от септември 2021 г. е ръководител на бюрото за връзка на Парламентарната асамблея (ПА) на ОССЕ във Виена

Дария Боярская като преводач на Путин
Дария Боярская като преводач на Путин Източник: Колаж Zonanews

Важни позиции в ръководните органи на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) се заемат от няколко лица, свързани с руското ръководство, които биха могли да бъдат използвани за събиране на информация и влияние върху работата на организацията в интерес на Кремъл, сочи разследване на Радио Свобода.

 

Кремълски десант в ОССЕ
Кремълски десант в ОССЕ Източник: Радио Свобода

Това са старши стратегическият съветник на секретариата на ОССЕ Антон Вушкарник, бивш служител на руското посолство във Вашингтон; Дария Боярская, служител на Международния секретариат на Парламентарната асамблея на ОССЕ, е бивш служител на руското външно министерство и преводач на Путин; вече бивш служител на Генералния секретариат на ОССЕ, Салтанат Сакембаева, която е съпруга на руския заместник-министър на външните работи Андрей Руденко (преди това е бил представител на Русия в ОССЕ).

 

Въз основа на резултатите от разследването журналистите смятат, че всички те са имали достъп до чувствителна информация и голямо количество материали за служебно ползване.

 

Салтанат Сакембаева и Андрей Руденко
Салтанат Сакембаева и Андрей Руденко Източник: Радио Свобода

Дипломат от една от европейските страни заяви пред Радио Свобода, че Сакембаева е имала достъп до информация за дейността на Специалната мониторингова мисия на ОССЕ в Украйна и Тристранната контактна група на представителите на Украйна и Русия, където ОССЕ е действала като посредник в диалога.

 

Сакембаева присъства и на срещи по други конфликти с участието на Русия в Молдова, Грузия и Кавказ, била е част от официални делегации, присъствала е на заседания на Съвета на министрите на ОССЕ, както и на Дните на сигурността в ОССЕ, които са платформи за срещи на висши представители на ОССЕ и министерства на външните работи.

 

Салтанат Сакембаева
Салтанат Сакембаева Източник: Радио Свобода

След изострянето на ситуацията между Украйна и Русия, Сакембаева запазва позицията си в секретариата на ОССЕ – ръководството не е сметнало това за проблем. Работила е в секретариата до юли 2022 година.

 

Според дипломата, бивш колега на Сакембаева, всички служители на ОССЕ подписват споразумение за конфиденциалност, но е възможно Сакембаева да е споделила със съпруга си информация, която би могла да представлява интерес за него.

 

Антон Вушкарник е наричан "полковник" от някои колеги, с което те са намеквали за връзките му с руските тайни служби. Според съвместно разследване на три германски медии множество дипломатически източници смятат, че той работи за руското разузнаване. Радио "Свобода" не е получило собствени доказателства, но има коментар от източник във Вашингтон, че американското разузнаване се е интересувало от Вушкарник "не само като обикновен служител на посолството".

 

Антон Вушкарник (вляво) на лекция в МГИМО, 2017 г.
Антон Вушкарник (вляво) на лекция в МГИМО, 2017 г. Източник: Радио Свобода

Той е получил позицията си в Експертната група по стратегически въпроси (SPSU) през 2017 г. - кандидатурата му е била предложена от Министерството на външните работи на Руската федерация при създаването на тази група, МВнР плаща и за работата му. В същото време се твърди, че много членове на ОССЕ "не са разбрали напълно целта и задачите на SPSU", а някои са възмутени, че на Русия изобщо е позволено да участва в групата.

 

Преводачката на Путин Дария Боярская
Преводачката на Путин Дария Боярская Източник: Myseldom

Боярская е започнала работа към ОССЕ през февруари 2021 г. и от септември 2021 г. е ръководител на бюрото за връзка на Парламентарната асамблея (ПА) на ОССЕ във Виена. Тя е станала и "заместник-специален представител". В нейните отговорности са включени "установяване на дипломатически и работни контакти, сътрудничество и координация с постоянните представители на държавите-участнички в ОССЕ и други ръководни органи на ОССЕ". Редица държави остро разкритикуваха назначението му.

 

Преводачката на Путин Дария Боярская
Преводачката на Путин Дария Боярская Източник: Telegram

Както е отбелязано в разследването, Боярская отговаря за рускоезичната версия на уебсайта на международния секретариат и е имало случаи, когато преводите на руски език избягват споменаването на Русия в контекста на войната в Украйна.

 

Дария Боярская превежда на Тръмп и Путин
Дария Боярская превежда на Тръмп и Путин Източник: Kremlin.ru

Европейски дипломат, който работи за Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), е заявил пред Радио "Свобода", че Боярская не може да се счита за "обикновен руснак": "Като преводач на Путин, тя е била щателно проверена от руските служби за сигурност, които, както знаете, често действат по начина, по който е действал някога КГБ. Задаваме въпроси за това, но не получаваме отговор".

 

След публикуването на гореспоменатото разследване от три германски медии, в което се споменава и работата на Боярская в ОССЕ, заглавието на позицията й на сайта на ПА на ОССЕ е променено на "старши съветник", тя вече не фигурира като ръководител на бюрото за връзка във Виена.

 

Дария Боярская като преводач на Путин
Дария Боярская като преводач на Путин Източник: Kremlin.ru

Канцеларията на генералния секретар на ОССЕ изпрати коментар до Радио Свобода, че всички служители на организацията, "независимо от тяхната националност или вид договор, са длъжни да представляват изключително интересите на ОССЕ и да се подчиняват на Кодекса за поведение на служителите на организацията, който е публично достъпен".

 

Дария Боярская
Дария Боярская Източник: Facebook

"Въпреки че не можем да обсъждаме отделни случаи, уверяваме ви, че ОССЕ приема изключително сериозно всяко потенциално нарушение на Кодекса за поведение и последователно прилага подходящи вътрешни процедури, когато се занимава с възможни нарушения", коментира говорителят на ОССЕ Дейвид Деж.

Още от "Разкрития"

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени