Предоставяне на F-16, далекобойни ракети ATACMS и замразяване на активи на Русия. Републиканците в САЩ публикуваха своята версия на "План за победа в Украйна"

Автори на документа са председателят на Комисията по външни работи Майкъл Маккол, на Комисията по въоръжените сили Майк Роджърс и на Комисията по разузнаване Майк Търнър

Майк Търнър, Майкъл Маккол, Майк Роджърс
Майк Търнър, Майкъл Маккол, Майк Роджърс Източник: Колаж

Членовете на Републиканската партия в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ разкриха "План за победа на Украйна" със своята версия за военна помощ за Киев и критики към администрацията на президента Джо Байдън.  Документът  е публикуван на сайта на Комисията по външни работи.

 

В него републиканците на почти 30-страници изложиха цялостна стратегия за това как САЩ могат ефективно да подкрепят Украйна и да гарантират победата й над Русия. Автори на документа са председателят на Комисията по външни работи Майкъл Маккол, на Комисията по въоръжените сили Майк Роджърс и на Комисията по разузнаване Майк Търнър.

 

План за победа на Украйна
План за победа на Украйна Източник: Скрийншот

Планът предвижда спешно предоставяне на критично важни оръжия на Украйна, увеличаване на санкциите срещу режима на руския президент Владимир Путин и прехвърляне на замразени руски активи на стойност $300 милиарда в Киев.

 

"Тази стратегия ще гарантира, че Украйна е в състояние да направи необходимия напредък на бойното поле, за да доведе Путин на масата за преговори. Ако Украйна не преговаря от позицията на силата, траен мир е невъзможен", смятат авторите на документа.

 

Авторите на концепцията твърдят, че подходът на президента Байдън да подкрепя Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо", е неадекватен. Те се застъпват за по-голямо участие на САЩ, включително предоставяне на украинската армия на далекобойни (до 300 км обсег) ракети ATACMS, изтребители F-16, както и допълнителни системи за противовъздушна отбрана, касетъчни боеприпаси и артилерия.

 

В същото време планът повдига въпроса за контрола върху американската помощ, като признава, че инспекциите не са разкрили значителни нарушения. В плана се отбелязва, че САЩ се нареждат едва на 30-о място по отношение на помощта за Украйна като процент от БВП, като европейските страни допринасят много повече.

 

Документът също така подчертава, че украинската победа е от решаващо значение за предотвратяване на потенциална руска инвазия в страна от НАТО. Алиансът на Русия, Китай, Иран, техните съюзници Хамас и Хизбула, както и Северна Корея, се смята от конгресмените за глобална заплаха, пред която е изправен целият свят, се казва в прессъобщение на Комисията по външни работи.

Още от "Разкрития"

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени