Премиерът Денков отчете пред Пеевски три срещи с шефове на "Лукойл"

Срещите са на 5 юли, 24 юли и 13 септември 2023 г.

Лукойл
Лукойл Източник: Zonanews

Между юли и септември 2023 г. премиерът Николай Денков е имал три срещи с представители на "Лукойл". Това става ясно от отговор на въпрос на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. "Вместо незабавна отмяна на дерогацията, за да бъде гарантиран националният интерес на България, кабинетът води разговори на тъмно с руската държава", посочва Пеевски в питането си. 

 

Делян Пеевски
Делян Пеевски Източник: БТА

В отговора до Пеевски Денков подчертава: "що се отнася до въпросите Ви за срещи с руската държава - такива не са провеждани, нито са провеждани телефонни разговори с администрацията на Владимир Путин или със самия президент на Руската федерация". Срещите са проведени в работен формат и затова не се е водил стенографски запис.

 

На 5 юли 2023 г. в сградата на Министерски съвет се е провела среща, на която освен Денков, са присъствали още министърът на финансите Асен Василев и началникът на политическия кабинет на премиера Иван Модев,  а от страната на "Лукойл Нефтохим" са участвали зам.-председателят на надзорния съвет на рафинерията 'Александър Величков и председателят на управителния съвет. 

 

Обсъдена е била готовността на предприятието да премине към работа с изцяло неруски нефт. От рафинерията е представена информация, според която се предвижда пълно преминаване към неруски нефт през януари 2025 г. Българската страна обаче е поискала график със съкратени срокове.

Графикът е бил обсъден на втора среща на 24 юли в МС.

 

Николай Денков
Николай Денков Източник: Пресцентър на МС

Третата среща се е провела на 13 септември, пак в Министерския съвет, по повод предсрочното прекратяване на изключението от европейското петролно ембарго за Русия. Тогава от рафинерията са уверили, че ще изпълнят ангажимента си за преминаване към преработка на неруски петрол. Обсъдени са и разумните срокове за приключване на този преход преди изтичането на дерогацията, разрешена от ЕК до края на 2024 г. По време на срещата Денков е поставил въпроса за редовното внасяне на авансовите данъци, които "Лукойл" дължи на държавния бюджет. 

 

През октомври Народното събрание чрез промени в Закона за корпоративното подоходно облагане повиши от 33% на 50%  данък свръхпечалба, който постъпва във фонда за енергийна сигурност. През същия месец (на 22 октомври) по темата е имало телефонен разговор между Иван Модев и Александър Величков за внасянето на данъци от страна на "Лукойл". Според информация от МС рафинерията е посочила, че ще плати всички дължими данъци в срок през тази година (2023 г., бел. ред.), както са законово заложени. Шефовете на рафинерията настояват, че неплатени данъци няма. 

 

Източник: Сега

Още от "Разкрития"

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени