През зетя на ген. Стоименов РУМНО овладя ДАТО

Преди 10 ноември Стоимен Стоименов е бил инструктор във "Военно-административния" отдел на ЦК на БКП и номенклатура на Секретариата на ЦК на БКП

Стоимен Стоименов
Стоимен Стоименов Източник: Zonanews

Кратко прессъобщение на пресцентъра на служебното правителство ни уведоми за назначение, което беше публична тайна от няколко седмици. Със заповед на министър-председателя Стефан Янев Бисер Борисов е освободен от длъжността заместник-председател на Държавна агенция "Технически операции" и веднага назначен с указ на Румен Радев за председател на ДАТО. Ако трябва с едно изречение да се опише случилото се, то изречението е следното – през зетя на ген. Стоимен Стоименов комунистическото РУМНО (военното разузнаване) овладя ДАТО. Новият директор на службата е съпруг на една от двете дъщери на Стоименов.

 

Бисер Борисов е дългогодишен служител в службите за сигурност. Това не е непременно конкурентно предимство, а по-скоро недостатък. Бил е служител по сигурността в СДВР, когато Национална служба "Сигурност" (НСС) беше към МВР. После отива в централата на НСС, а след това оглавява структурата на НСС в СДВР. Бил е служител по сигурността в КФН, а след това е назначен в ДАТО. Последно е зам.-директор на агенцията, която осъществява реализацията на СРС-та. Основното конкурентно предимство на този човек е, че е зет на дългогодишния висш комунистически функционер преди 10 ноември и дългогодишен зам.-директор на военното разузнаване след това ген. Стоимен Стоименов.

 

Нека видим какви качества и "експертиза" има Стоимен Стоименов. Четем "План – предложение за обсъждане в Колегиума на МНО разстановката на политическите офицери от българската народна армия – номенклатура на Колегиума и на ЦК на БКП на заседанието на 29.08.1983 г. Тук подполковник Стоимен Цветанов Стоименов е описан с всички подробности. Роден на 24 септември 1942 г. в с. Щърково, Пазарджишки окръг. Член е на БКП от 1963 г.! Вижте сега каква е кариерата на "експерта" по национална сигурност Стоимен Стоименов: в БНА е офицер от 1965 г. като командир на взвод; после секретар на ПК на ДКМС; помощник-началник по работата сред членовете на ДКМС в съединение; инструктор в отдела "За работа сред членовете на ДКМС" – ГлПУНА; ст.помощник началник на отдела "За работа сред членовете на ДКМС" – ГлПУНА; зам.-началник на отдела "За работа сред членовете на ДКМС" – ГлПУНА; началник на отдела "За работа сред членовете на ДКМС" в ПУ на СВ; ЗКПЧ (заместник-командир по политическата част), той началник ПО на 11 тбр (танкова бригада); ЗКПЧ, той и началник на политотдела на 1 мсд (мотострелкова дивизия). 100-процентов комунистически политически офицер, от онези, които осигуряваха налагането на болшевишката идеология в армията и следяха зорко някой да не се отклони от "правата линия" на партията.

 

Стоимен Стоименов като номенклатура на ЦК на БКП (1)
Стоимен Стоименов като номенклатура на ЦК на БКП (2)
Стоимен Стоименов като номенклатура на ЦК на БКП (3)
Стоимен Стоименов като номенклатура на ЦК на БКП Източник: Zonanews

През 1985 г. е прехвърлен в отдел "Социална и национална сигурност" на ЦК на БКП. Преди това обаче Стоимен Стоименов отива на висш академичен курс във светая светих на комунистическата партийна Мека – Военно-политическата академия "Владимир Илич Ленин" в Москва. Стоименов упорито отричаше, че е бил в тази академия, докато преди осем години политологът Антон Тодоров го закова с документи от Военно-историческия архив във Велико Търново. Ето, виждате документи от този архив, които доказват, че някогашният президентски съветник по националната сигурност Стоимен Стоименов е завършил ВПА "В.И.Ленин" в Москва в средата на 80-те години на миналия век. 

 

Стоимен Стоименов като слушател във Военно-политическата академия Ленин в Москва (1)
Стоимен Стоименов като слушател във Военно-политическата академия Ленин в Москва (2)
Стоимен Стоименов като слушател във Военно-политическата академия Ленин в Москва (3)
Стоимен Стоименов като слушател във Военно-политическата академия "Ленин" в МоскваИзточник: Zonanews

Молбата на министъра на отбраната Добри Джуров и началника на ГлПУНА Митко Митков за изпращането му във ВПА "Ленин" в Москва е удовлетворена от отдел "Социална и национална сигурност" на ЦК на БКП и другарят Стоимен Стоименов започва "образоването" си в най-комунистическото място на света, в най-ретроградната и червена академия – военно-политическата

 

Стоимен Стоименов като слушател във Военно-политическата академия Ленин в Москва (4)
Стоимен Стоименов като слушател във Военно-политическата академия Ленин в Москва (5)
Стоимен Стоименов като слушател във Военно-политическата академия "Ленин" в Москва Източник: Zonanews

За това той получава съгласувано разрешение и от ЦК на ДКМС в лицето на Станка Шопова, тъй като в момента на заминаването си за Москва е началник на отдела за работа сред членовете на ДКМС при ГлПУНА.

 

Стоимен Стоименов като слушател във Военно-политическата академия Ленин в Москва (6)
Стоимен Стоименов като слушател във Военно-политическата академия "Ленин" в Москва Източник: Zonanews

След завръщането си от обучение във Военно-политическата академия "Ленин" в Москва, Стоимен Стоименов става инструктор в отдел "Военно-административен" на ЦК на БКП, който през 1984 г. е преименуван на отдел "Социална и национална сигурност", оглавяван от един от най-доверените хора на Москва в България - ген.-полк. Велко Палин.

 

Стоименов, Джуров, Палин и ген.полк. Владимир Якушин, началник на ГЩ на Сухопътните войски на Съветската армия, 1982 год.
Стоименов, Джуров, Палин и ген.полк. Владимир Якушин, началник на ГЩ на Сухопътните войски на Съветската армия, 1982 год. Източник: Личен архив/ Ст. Стоименов

За да разберете статута на този отдел и неговото ключово значение за осигуряване на комунистическата диктатура в България е нужно да се запознаете с "Основни положения за работата на отдел "Социална и национална сигурност" на ЦК на БКП:

 

I. Общи положения
Отдел "Социална и национална сигурност" на ЦК на БКП е помощен орган, който съдействува на Централния комитет и на неговите ръководни органи за разработване и осъществуване на политиката на партията в областта на националната и социалната сигурност на страната. Щатът на отдела се утвърждава от Секретариата на ЦК на БКП. Личният състав на отдела се състои от политически и технически сътрудници. Политическите сътрудници са генерали и офицери на действителна военна слуужба със запазени права на военнослужещи и специалисти с висше юридическо образование. Те са номенклатура на Политбюро или Секретариата на ЦК на БКП".

 

И още: "Отдел "Социална и национална сигурност" на ЦК на БКП наблюдава дейността по изпълнение на партийните решения от: министерствата на народната отбрана, на вътрешните работи и на правосъдието, Главната прокуратура, Върховния съд,...В своята всестранна дейност в помощ на Политбюро и Секретариата на ЦК на БКП отделът:
- подпомага Централния комитет и неговите органи ...;
- прилага системно и последователно политическия подход и стил на революционно мислене и дейност...в работата по изпълнението на партийните решения;
- обогатява изпитаните и утвърждава нови партийни методи, форми и средства за издигане на раввнището на партийната работа и ръководство;
- задълбочено и системно изучава кадрите в наблюдаваните ведомства... съдействува на Политбюро и Секретариата на ЦК на БКП за правилен подбор, разпределение, оценка и възпитания на номенклатурните и създаване на резервни кадри...".

 

Патологичният убиец и комунистически престъпник Добри Джуров и Стоимен Стоименов като шеф на комсомолския отдел в ГлПУНА, 1981 г.
Патологичният убиец и комунистически престъпник Добри Джуров и Стоимен Стоименов като шеф на комсомолския отдел в ГлПУНА, 1981 г. Източник: Личен архив/Ст. Стоименов

Всички във отдел "Социална и национална сигурност" (до 1984 г. се нарича "Военно-административен") са били номенклатура на Политбюро и Секретариата на ЦК на БКП! Вижте каква е дължностната характеристика на инструктора в този отдел:
"Инструкторът е основна фигура в апарата на ЦК на БКП и е номенклатура на Секретариата на ЦК на БКП. Инструкторът се привлича на работа в отдела след задълбочено проучване на политическите, деловите, професионалните и нравствените качества, посочени в Правилника за работата на апарата на ЦК на БКП. Освен тях към инструктора от отдел "Военно-административен" се предявяват допълнителни изисквания. Той трябва да има висше военно или юридическо образование и необходимия партиен, ръководен и изпълнителски опит като командира, щабен или политически работник във въоръжените сили на НРБ...".

 

Просто не е за вярване – вместо антибългарската дейност на тези служители и крепители на тоталитарната комунистическа власт да бъде еднозначно оценена, а те да бъдат ограничени чрез лустрационни закони от заемането на важни и влиятелни позиции във властта в "демократична" България, ние ги виждаме инсталирани на ключови постове вече над 31 години! Това е позорище!

 

Не знам дали си давате сметка какво са правили такива като президентския съветник в онова отвратително време, когато БКП беше наложила диктатурата си с помощта на съветските танкове. Една от основните функции на тези хора беше да парират всеки опит на неподчинение и неприемане на политиката на БКП. За да се издигне в навечерието на 10 ноември 1989 г. до началник на политотдела на 3-та армия е трябвало  да бъде изключително предан – на БКП и Москва. Нещо повече – заемането на генералска длъжност с чин полковник е означавало само едно – този човек е готвен от висшите си покровители от компартията за евентуален наследник на ген.-полк. Велко Палин начело на най-важния отдел на антибългарската БКП – "Социална и национална сигурност". Междувременно защитава дисертация с вселенски важната и интересна тема: "Партийното ръководство на Комсомола в БНА в етапа на изграждане на развито социалистическо общество". С тази тема той става "кандидат на военните науки" във военна академия "Г.С. Раковски", по научна специалност "ПС и ППР в БНА" (партийно строителство и партийно-политическа работа). Днес, заради необикновен и много важен научен принос той се кичи с титлата "доктор на военните науки", защото както виждате човечето си има защитена дисертация. 


Стоимен Стоименов няма завършена генералщабна академия, но ето че през 1991 г., вече в демократични времена, получава генералско звание. През 1990 г. е готвен за военен аташе в Москва, но аташе отива ген. Стоян Топалов. Какво, мислите че това е знак за справелдливия заник на кариерата на комуниста Стоимен Стоименов ли? Неее, грешка. Такъв справедлив заник щеше да се случи в друга държава, не и в сбърканата от поскомунистическите издевателства България. Година по-късно неведима ръка го тегли нагоре и го поставя по ключови постове в държавата. През 1991-1992 г. е началник на пресцентъра и говорител на МО. През 1993 г. Стоименов става шеф на всички военни аташета, след като е назначен за нач.-отдел "Военни аташета" в Разузнавателното управление на Генералния щаб на армията?!

 

Нека повторим – човек, който е бил дясна ръка на московския "ставленик" ген.-полк. Велко Палин преди 10 ноември, след тази дата става един от най-важните хора във военно разузнаване на "демократична" България. Прощавайте, това е мерзост. Няма вариант, при който себеуважаващ се българин да приеме това. Прецедент е генерал да стане шеф на този отдел във военното ни разузнаване – преди и след него винаги са полковници, което означава, че Стоименов е прибран на топло и му се готви ново израстване в кариерата – този път във военното ни разузнаване.

 

Стоимен Стоименов се ръкува с вицепрезидента Тодор Кавалджиев, в компанията на Ангел Кацаров-д-р на СВИ (л) и Николай Русатев (ц), зам.-д-р
Стоимен Стоименов се ръкува с вицепрезидента Тодор Кавалджиев в компанията на Ангел Кацаров (л) - директор на военното разузнаване към 1998 г. и Николай Русатев (ц), зам.-директор по агентуратаИзточник: Личен архив/Ст. Стоименов

И наистина, още през 1992 г. той става заместник-началник на РУ-ГЩ на БА. Отговаря пак за военните аташета. По това време службата има трима зам.-началници: един по агентурната  (оперативната) работа; един по информацията (анализа) и един по логистиката. Този последният, по  логистиката (тила) става Стоимен Стоименов. Не се заблуждавайте по описанието, освен тиловашките дейности в ресора на Стоименов е бил и отдел "Кадри"! Това е най-важното назначение в неговата кариера след 10 ноември. В това си качество този човек е бил председател на комисията по кадрите на военното ни разузнаване. За да се разберат правомощията и значението на тази комисия е достатъчно да кажа само това – през нея са преминавали всички назначения зад граница, вкл. резидентите на военното ни разузнаване. Последна дума за всички тях е имал сътрудникът на комунистическия московски сатрап ген.-полк. Велко Палин и инстурктор в отдел "Военно-административен" ("Социална и национална сигурност") в ЦК на БКП Стоимен Стоименов. Този човек е казвал кой ще работи във военното ни разузнаване и къде. Толкоз. А ние чакахме лустрация, декомунизация и т.н. Друг път! Виждате, че комунистическите копои растат във висшата държавна  йерархия дори и двадесет години след като режима на БКП е паднал.

 

Нека видим какви са резултатите от дейността на днешния президентски съветник, докато е кадрувал във военното ни разузнаване от средата на 90-те та чак до 2005 г. Четем отговор на воения министър Аньо Ангелов през юли 2012 г., който отговаря на въпрос на народния представител Иван Н. Иванов относно реформата в служба "Военна информация":
"Конкретно на въпроса Ви за процента от командния ръководен състав, назначен в структурите на службата преди 1991 г. Ще посоча, че в резултат на извършените организационно-щатни промени през 2011г., освобождаване на военнослужещи от военна служба и преназначаване на служещи към 1 юли 2012 г., такъв ръководен и команден състав, който е работил в структурите на службата преди 1991г., съставлява 44%". Без коментар! Стоимен Стоименов буквално натъпква службата с маса политически офицери от тоталитарно време и ги прави оперативни работници и шефове. Емблематичен е случая с началника на втори оперативен отдел, с инициали В.П., който е завършил политически профил във военно-строителното училище!!! Същият В.П. е пратен след време военен аташе в натовска държава. 


След всичко описано дотук неизбежно възникват няколко въпроса:

  • каква е била подготовката на Стоименов като разузнавач и къде я е получил?;
  • колко чужди езика знае и кога се е явявал на изпити за това?;
  • колко военни агенти е виждал на терен и колко е вербовал?;
  • колко тайника е заредил или иззел?;
  • колко шифрограми е написал и какъв е бил изобщо приноса му за информационния процес в службата?

Даже няма нужда от особени усилия, за да отговорим – нула. Голяма, кръгла нула – това е отговорът на тези въпроси. Този човек е бил обикновен комунистически имплант във военното ни разузнаване. След пенсионирането си 2005 г. Стоименов става член на една дузина прокомунистически, леви организации, гравитиращи все около БСП, имал е дори кабинет на "Позитано 20", а през 2010 г. Стоимен Стоименов е бил на работа на граждански договор в ДАНС, за да, забележете, "обучава" кадрите на Агенцията. През 2012 г. стана за около година и половина съветник по националната сигурност на президента Росен Плевнелиев, но вследствие на разкритията на политолога Антон Тодоров, вкл. и отвореното писмо, което той написа до президента Плевнелиев, Стоименов беше отстранен през лятото на 2013 г. и незабавно се появи като съветник в парламентарната комисия по национална сигурност с председател тогава Димитър Дъбов от БСП. Днес Стоименов е основен душеприказчик на Румен Радев и основен фактор в провежданата от него антизападна и проруска политика и решения. 

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени