"Промяната" - "Прокурорът на Бобокови" стана член на борда на ВМЗ-Сопот

Съпругата на Николай Николов от чатовете с бизнесмена бе кандидат за депутат от "Мутрите" на Манолова в Русе

Прокурорът Николай Николов
Прокурорът Николай Николов Източник: Breaking.bg

Тодор Александров,  Breaking.bg

"Става дума за ходатайство за един изключително сериозен и отговорен човек и прокурор Николай Николов чрез мой приятел, който е близък до кръговете за влияние. Той обаче не е окръжен прокурор и очевидно не е успешно". Това заявява в съда бизнесмена Пламен Бобоков, разследван от прокуратурата за търговия с влияние. Поводът е разпространените от държавното обвинение негови чатове с прокурора от Русе Николай Николов през юни 2020 година.

Чатовете между Бобоков и прокурора Николов
Чатовете между Бобоков и прокурора Николов Източник: ПРБ
В тях Николов иска от Бобоков да помогне, за да бъде избран за окръжен прокурор на Русе. "Надявам се, че още съм в играта" пита прокурора и получава отговор от Бобоков: На 100 %. След огласяването на чатовете Николай Николов подава оставка на 23 юни и е освободен с  решение  на ВСС от 26 юли 2020 година.
 
По същото време по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев започва проверка относно цялостната дейност на прокурор Николай Николов в Окръжна прокуратура – Русе за срок от три години. Проверката трябваше да обхване всички възложени на магистрата преписки и дела, участия в съдебни заседания, както и евентуални пропуски или нарушения при осъществяване на правомощията му. Прокурорите трябваше да проверят и евентуалната му връзка с обвиняемия Пламен Бобоков или представлявани и управлявани от него юридически лица.
 
Отделно от това в Отдел 06 на Върховна касационна прокуратура е започна проверка за евентуално извършени нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати от страна на Николай Николов, който е прокурор при Окръжната прокуратура в Русе.
 
Проверката трябваше да приключи с писмен доклад, съдържащ данни за проверените материали, констатации, изводи и предложения в срок до 10 юли 2020 година. Какви са резултатите от нея не е ясно, но през ноември 2021 година "прокурорът на Бобокови" се оказа назначен от Държавната консолидационна компания-ДКК като член на…Съвета на директорите на държавното дружество ВМС-Сопот ЕАД. Назначението е дело на скандалната Ваня Караганева, сложена там от Кирил Петков. Преди няколко месеца около нея избухна скандал и дори бе освободена от поста изпълнителен директор на ДКК. Поводът-Караганева дава изключителни права на фирма "Български индустриален инженеринг и мениджмънт"-БИИМ да изнася продукцията на ВМЗ-Сопот за Египет за следващите пет години.
 
Ваня Караганева
Ваня Караганева Източник: БГНЕС
Карагенева в момента е разследвана от прокуратурата и КПКОНПИ. След правата на БИИМ дамата не спира до тук. Тя сменя директорския борд на ВМЗ-Сопот. Първо е сменен шефа на директорския борд Иван Карабатаков на 5 ноември. А на 17 ноември 2021 г. Сменя трима директори на борда на ВМЗ и назначава на тяхно място Мартин Дончев, Иван Ангелов и експрокурорът от Русе Николай Николов. Какви качества притежава "прокурорът на Бобокови" от Русе да ръководи оръжейната фирма ВМЗ-Сопот остава да гадаем

Прокурорът Николай Николов като (лен на СД на ВМЗ-Сопот
Прокурорът Николай Николов като (лен на СД на ВМЗ-Сопот Източник: Breaking.bg
Но може би връзката е…Кирил Петков. Като служебен министър на икономиката той още през юни м.г. поиска оставката на ръководството на държавната фирма в Сопот. А Даниела Везиева, която го наследи на поста, е от Русе.
 
През септември 2021 г сайтът Lupa.bg съобщи за среща между Кирил Петков и Пламен Бобоков заради новият проект "Продължаваме промяната" още докато Киро Харварда бе министър. Срещата била в Министерство на икономиката, а според медията Бобоков щял да бъде основен спонсор на ПП. Колата на русенския бизнесмен бе снимана пред главния вход на Министерство на икономиката.

Вторник, 7 септември, 15,45 ч. Лимузината на Пламен Бобоков е паркирана триумфално пред Министерството на икономиката
Вторник, 7 септември, 15,45 ч. Лимузината на Пламен Бобоков е паркирана триумфално пред Министерството на икономиката Източник: Lupa.bg
Човек на Бобокови вече бе назначен за зам.-министър на външните работи. Русенецът Васил Георгиев, който е работил за братя Бобокови, е новият заместник-министър на външните работи. Той бе втори в листата от кандидати за народни представители на ПП "Има такъв народ" в Русе.
 
Интересна част от биографията на Васил Георгиев е, че е бил представител на "Приста ойл" в Турция. Това ясно е посочено и в профила му в Linkedin. Преди създаването на ПП Бобокови предоставиха завода си за предизборни срещи на Тошко Йорданов от партията на Слави и на Стефан Тафров за разговори с работници и партийна агитация. Назначенията на "прокурора на Бобоков" и останалите трима директори във ВМЗ-Сопот са обявени за "временни" до провеждането на конкурс от изпълнителния директор на държавното дружество Рая Каназирева и министър Везиева. До момента конкурс обаче не е обявен.
 
Сега Николов се представя за "репресиран от Гешев" и заслужено е награден с добра заплата и топло местенце в борда на държавната оръжейна фирма.

Съпругата на прокурора Николов Ралица Барашка като кандидат-депутат на Мая Манолова
Съпругата на прокурора Николов Ралица Барашка като кандидат-депутат на Мая Манолова Източник: ИБГНИ
Съпругата на "прокурора на Бобоков" Ралица Барашка, адвокат, е кандидат за депутат от коалицията "Изправи се, Мутри вън" на Манолова, Хаджигенов и сие" на изборите през април 2021 година в Русе. Но не успява да влезе в парламента. Семейство за пример.

 

 

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени