Путин разширява световния терористичен интернационал - готви въоръжаване на хусите с противокорабни ракети

Това разкрива американското разузнаване

Противокорабна ракета Х-31
Противокорабна ракета Х-31 Източник: Рособоронэкспорт

Руският президент Владимир Путин е поискал от Саудитска Арабия разрешение за прехвърляне на противокорабни ракети на йеменските хуси, вкл. крилати такива, заяви високопоставен американски служител пред Middle East Eye, позовавайки се на данни на американското разузнаване.

 

Според източника, Путин се е свързал с престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, но той се е противопоставил на въоръжаването на хусите и е поискал от Русия да не сключва такава сделка.

 

Преговорите са се състояли след декемврийското посещение на Путин в Саудитска Арабия и ОАЕ. Тогава делегацията на йеменското движение "Ансар Аллах" посещава Москва, за да се срещне със специалния представител на президента за Близкия изток и Африка, заместник-министъра на външните работи Михаил Богданов.

 

Противокорабна ракета Х-31
Противокорабна ракета Х-31 Източник: Рособоронэкспорт

Фабиан Хинц, ракетен експерт в Международния институт за стратегически изследвания, смята че хусите очакват да получат от Русия противокорабната ракета Х-31, клас"въздух-земя", която може да бъде преработена, за да се изстрелва и от наземната повърхност. 

 

От ноември 2023 г. йеменските бунтовници атакуват търговски кораби в Червено море в отговор на войната на Израел в ивицата Газа, която започна, след като бойци на "Хамас" нападнаха еврейската държава на 7 октомври.

 

"Ако Израел атакува Ливан, това вероятно ще доведе до по-нататъшно задълбочаване на военните отношения на Иран с Русия, за да помогне на "Хизбула" да се защити", каза Уилям Ашър, бивш старши анализатор на ЦРУ за Близкия изток. "Може би Русия вече мисли как да помогне на хусите", добавя той.

 

В същото време САЩ се опасяват, че ако Израел започне офанзива срещу контролираната от Иран шиитска групировка "Хизбула" в Ливан, това може да тласне Русия да възобнови сделката с хутите. "Руснаците биха могли тайно да ги снабдяват чрез иранците или да им предоставят повече разузнавателна информация", казва Патрик Терос, бивш посланик на САЩ в Катар.

 

Путин е заинтересован от въоръжаването на хусите във връзка с продължаващата война в Украйна, казва пенсионираният американски генерал Франк Маккензи, който оглавяваше Централното командване на САЩ през 2019-2022 г. "Путин смята САЩ за отговорни за ударите на Украйна по руски кораби в Черно море. Възможно е той да обмисли помощта за хусите като отмъщение за Вашингтон", обясни той. Също така американските власти предадоха на въоръжените сили на Украйна стрелково оръжие, гранатомети и боеприпаси, иззети от йеменските бунтовници.

 

По-рано хусите заплашиха да разширят атаките си отвъд Червено море до Средиземно море, като повториха обещанието си да не атакуват руски кораби. Въпреки това, поради зависимостта на групировката от остарели разузнавателни данни за извършване на удари, тя понякога е насочена към кораби, свързани с "приятелски" страни като Русия, Китай и Иран.  

 

Така на 12 юни хусите потопиха гръцкия търговски кораб "Тутор", който превозваше руски въглища. След атаката екипажът е евакуиран в американския ракетен крайцер "Филипинско море", а самият кораб за насипни товари е оставен да се носи по течението. През май е атакуван плаващият под панамски флаг танкер Wind, превозващ 90 хиляди тона руски мазут. А през януари - танкерът Marlin Luanda, натоварен с руски дизел и нает от международния търговска компания Trafigura.

 

В Червено море и Аденския залив има група военни кораби на западни държави, които защитават цивилното корабоплаване в тези води от нападения на хутите. 

Още от "Разкрития"

Военното разузнаване обвини съветник на Денков в опит за вербовка. Атанасов прочете SMS на Венев: Гномът и дъртите ченге

Председателят на ДСБ Атанас Атанасов на свой ред прочете от трибуната на Народното събрание СМС с неуточнен произход, според който службите искат да спрат реформата, пускайки компромати

Прочетете повече прочетете повече

Украинското военно разузнаване идентифицира убийците на четирима украински военнопленници край Роботино

Според Главното управление за разузнаване тези руски военнопрестъпници може да са замесени и в убийството на още няколко украински военнопленници по-късно през май 2024 година

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени