Путин увеличава шпионите във Великобритания с цел да "сеят хаос" на Острова

Преди две седмици САЩ и Великобритания наложиха санкции на седмина руски "киберпрестъпници", членове на "бандата за киберпрестъпления Trickbot"

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: AFP

Руският президент Владимир Путин е наредил на руските служби за сигурност да засилят набирането на шпиони "камикадзета" в Обединеното кралство, за да "сеят хаос" на Острова. Това съобщи британският таблоид "Сън".

 

Журналистите твърдят, че разполагат с имейли от източници, близки до Кремъл. Говори се за вербуване на хора, които биха били способни да извършват саботажи срещу големи суми пари.

 

"Целта е да се засили работата на агенти под прикритие с тайни източници във всички сфери на британското общество, най-вече сред държавните служители и политиците от всякакъв ранг, включително тези, които заседават в парламента", се казва в информацията.

 

Потенциалните агенти могат да бъдат открити чрез засилване на наблюдението на дипломатическия персонал в руското посолство, казва източникът. Бившият шеф на MI6 сър Ричард Диърлав заяви, че шпионите биха могли да се насочат и към темата за подкрепата за Украйна.

 

"Те ще се съсредоточат върху Обединеното кралство, за да разберат какво се случва в сърцето на правителството, какво е отношението ни към войната в Украйна, какви са отношенията ни с украинците", смята бившият шеф на MI6.

 

Бившият руски шпионин Борис Карпичков наскоро заяви, че има поне 4 руски шпиони, които работят в британския парламент.  Преди две седмици САЩ и Великобритания наложиха санкции на седмина руски "киберпрестъпници", членове на "бандата за киберпрестъпления Trickbot".

 

Преди това Националният център за киберсигурност (NCSC) на Великобритания издаде официално предупреждение, че руски и ирански хакери се опитват да проникнат в кореспонденцията и акаунтите на видни личности от британското общество.

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени