Радан Кънев, Елена Йончева и Станишев подкрепиха скандална резолюция за еднополовите бракове - карат страните в ЕС да ги узаконят

"За" са гласували и Илхан Кючук, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели от ДПС

Гласувалите за скандалната резолюция за налагане на еднополовите бракове
Гласувалите за скандалната резолюция за налагане на еднополовите бракове Източник: Zonanews

Европейският съюз трябва да премахне всички пречки, с които се сблъскват ЛГБТИК семействата и еднополовите двойки при упражняване на основните им права, казват членовете на Европейския парламент в резолюция за правата на еднополовите двойки. Резолюцията е приета с 387 гласа "за", 161 "против" и 123 "въздържал се". 


Своята подкрепа за признаване на еднополовите бракове са дали и българските евродепутати Радан Кънев (ДСБ/ЕНП), Сергей Станишев, Елена Йончева (БСП/ПЕС), Илхан Кючук, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели (ДПС/АЛДЕ), разкрива ПИК. Против са гласували Андрей Слабаков и Ангел Джамбазки, както и Асим Адемов, Александър Йорданов, Ева Майдел и Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП). Колегите им Андрей Ковачев и Андрей Новаков, са се въздържали.

 

"Настоява, че ЕС трябва да възприеме общ подход към признаването на браковете и съжителствата между лица от един и същи пол; призовава държавите членки по‑специално да въведат съответното законодателство, за да гарантират пълно зачитане на правото на личен и семеен живот без дискриминация и свободно движение на всички семейства, включително мерки за улесняване на признаването на предпочитания от трансполовите родители пол", пише в точка 4 на скандалната резолюция.

 

И още: "Припомня, че правото на ЕС има предимство пред всеки вид национално право, включително пред противоречащите си конституционни разпоредби, и че следователно държавите членки не могат да се позовават на каквато и да било конституционна забрана на еднополовите бракове или конституционна защита на "морала" или "обществения ред", за да възпрепятстват основното право на свободно движение на лицата в рамките на ЕС в нарушение на правата на "семействата на дъгата", които се преместват на тяхната територия", пък гласи следващата точка пета в текста. 

Гласуването по скандалната резолюция в ЕП
Гласуването по скандалната резолюция в ЕП Източник: ПИК



Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени