Радев и Митко СМС-а разкрити: САЩ са предложили да платят на България $200 млн., с които да закупим нови оръжия. Условието е било да предадем стари съветски ПВО ракети на Украйна

Служебният кабинет не отказал помощта, но и не я договорил

Румен Радев (вляво) и Димитър Стоянов (вдясно)
Румен Радев (вляво) и Димитър Стоянов (вдясно)

САЩ са предложили да платят на България до 200 млн. долара, с които да закупим нови оръжия. Условието е било да предадем стари "съветски", включително и ракети С-300, на Украйна. Това е станало в края на 2022 г., а управлявалият тогава служебен кабинет на Гълъб Донев просто замълчал - нито отказал сделката, нито я поискал. Това става ясно от отговори на Министерството на отбраната до "24 часа".

 

200-те милиона долара са били предвидени по програмата на САЩ за чуждестранно военно финансиране (Foreign Military Financing - FMF). Те се отпускат като грантове на съюзници от Източния фланг на НАТО, сред които и България, за да се стимулират и компенсират дарения на военно оборудване за Украйна.

 

Още на 8 септември 2022 г. САЩ обявиха военно финансиране за България и 16 държави в региона за около 1 млрд. долара по FMF. На 7 октомври 2022 г. пък американското посолство в София съобщи, че Конгресът на САЩ е одобрил близо 40 млн. долара за България. Те трябваше да компенсират ценна хуманитарна помощ за Украйна от страна на България и за подпомагане формирането на многонационалната бойна група на НАТО на наша територия.

 

През декември 2022 г. пък у нас пристигна делегация от САЩ. Целта на разговорите бе тя да убеди служебното тогава правителство да участва в програмата FMF, като изпрати съветско военно оборудване на Украйна. Тогава според неофициални съобщения американците са предлагали модерните ПВО системи NASAMS на България, ако дадем нашите ракетни комплекси С-300 на Киев.

 

По това време на власт бе служебният кабинет на Гълъб Донев. Както президентът Румен Радев, така и служебният военен министър Димитър Стоянов публично бяха против България да даде ракети на Украйна. Един от аргументите бе, че това ще отслаби способностите на Българската армия.

 

Другият - че възможностите за реализация на т.нар. триъгълни сделки за заместващо въоръжение са приключили в средата на 2022 г., когато на власт бе кабинетът на Кирил Петков, а коалиционните му партньори от БСП блокираха решението на парламента за предоставяне на военна помощ на Украйна.

 

 Радев настоя и че по закон няма как да се извадят от военния запас оръжия и да бъдат предоставени, преди да са осигурени заместващи, а за тях трябвало да се чака дълго и "ще трябва да си ги платим".

 

Последно на 6 януари 2023 г. САЩ обявиха официално нова военна помощ в рамките на програмата FMF за над 682 млн. долара. Вероятно от тези пари е предлагано и на България.

 

Разговорите в края на 2022 г. са водени с представители от посолството на САЩ, обясниха сега от министерството пред "24 часа". Финансирането е предлагано, ако България изпрати на Украйна системи за ПВО (SA-5/С-200 и SA-10/C-300), боеприпаси и бронирани машини.

 

На въпрос "Имало ли е идея тези пари да се използват за замяна на български ПВО системи С-300 за американски NASAMS?" от министерството отговарят: "Следва да бъде отбелязано, че в рамките на водените политико-военни разговори са разглеждани различни възможности, тъй като размерът на финансовата помощ зависи от конкретните параметри (тип, количество, техническо състояние) на военна помощ, която България би могла да предостави на Украйна".

 

От МО обаче твърдят, че България не е отказала помощта засега, просто не са постигнати договорености с американците.

По инициатива на Министерството на отбраната в предишния кабинет разговори са водени и с други 10 държави, партньорски за България в НАТО и ЕС - Канада, Обединеното кралство, Франция, Германия, Италия, Испания, Норвегия, Нидерландия, Дания и Белгия.

 

"Целта беше да се потърсят възможности за придобиване, предоставяне или разполагане на заместващи или усилващи отбранителните способности по условията на т.нар. кръгови (известни още и като "триъгълни") сделки в замяна на предоставени на Украйна такива.

 

В резултат на тези разговори бяха получени ограничен брой възможности, но техният капацитет се изчерпа бързо поради изключителната динамика на процесите и натрупаното закъснение от наша страна предвид тежките административно-правни процедури за вземане на решение", казват от министерството.

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени