Рашистки леш в Украйна - от началото на агресията военнопрестъпникът Путин е загубил 160 генерали и полковници

1500 са другите офицери, ликвидирани от украинците

Отрядът Азов се похвали с елиминиран пореден руски генерал
Отрядът Азов се похвали с елиминиран пореден руски генерал Източник: Telegram

Владимир Путин е загубил повече от 1500 военни офицери, включително близо 160 генерали и полковници, откакто Русия нахлу в Украйна преди девет месеца, според отчет с отворен код, който повтаря констатациите на други независими разследвания.

Кремъл е предпазлив в публичните си признания по отношение на мащаба на военните загуби в Украйна. "Най-новата" официална цифра е от септември месец, когато министъра на отбраната Сергей Шойгу заяви, че 5397 руски войници са загинали във войната. Но тя е значително по-ниска от западните оценки.

В рязък контраст висшият генерал на Съединените щати Марк Мили предположи по-рано този месец, когато руснаците се оттеглиха от Херсон, че силите на Москва и Киев са претърпели над 100 000 жертви от началото на войната.

"Гледате над 100 000 убити и ранени руски войници. Същото вероятно и от украинска страна. Много човешко страдание", каза Мили, като изчисли, че около 40 000 украински цивилни също са загубили живота си, като още 15 до 30 милиона са разселени.

На пръв поглед оценката на САЩ за руските загуби изглежда подобна на тази, дадена в неделя от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, който твърди, че 87 310 руски войници са били убити, включително 600 през предходните четири дни.

Анализът на Центъра за военноморски анализ на САЩ обаче показва, че за всеки руски войник, загинал по време на войната в Украйна, между трима до четирима техни сънародници са ранени на бойното поле – което показва значителна разлика в броя на загиналите, предложен от Киев и Вашингтон.

 

В допълнение към официалните канали, изследователите с отворен код също следят отблизо войната в Украйна, претърсвайки социални медии и друга публично достъпна информация, за да проследят и да съберат доказателства за развитието на бойното поле.

 

Според един такъв отчет, съставен от акаунт в Twitter с име KilledInUkraine, който често включва връзки към руски статии и публикации в социалните медии, потвърждаващи руските жертви, добавени към публичния списък, Москва вече е загубила повече от 1500 офицери.

 

Списъкът с предполагаемите руски загуби, цитиран в понеделник от украинския полковник Анатолий "Щирлиц" Стефан, включва повече от 150 полковници и подполковници, 205 майори, 296 капитани и близо 500 старши лейтенанти – в низходящ ред на звания.

 

В най-висок ранг той също включва осем генерал-майори и двама генерал-лейтенанти, но твърди, че само пет от тези смъртни случаи са потвърдени. Няколко от тези загуби бяха широко отразени в международните медии.

 

Констатациите имат поразителна прилика с независимото разследване, публикувано миналата седмица от BBC Russia и руския издател Mediazona, което преброи смъртта на около 9311 руски войници въз основа на потвърдени източници, които посочват имената на загиналите – 1449 от които се предполага, че са руски офицери.

 

Тяхното съвместно разследване установи, че повечето от изброените висши офицери са загинали през първите два месеца от войната на Путин – когато руската армия е пострадала особено зле заради лоши комуникации и логистика. Но медиите съобщиха, че процентът на жертвите все още е много висок сред младшите офицери, много от тях млади и неопитни, и които умират с няколко пъти по-висок процент от този на техните подчинени.

 

BBC и Mediazona изчисляват, че техният списък включва само 40 до 60% от руските войници, действително погребани в Русия, въз основа на оценка на ситуацията в около 600 гробища, и предполагат, че техните открития подкрепят цифрата от 100 000, дадена наскоро от Мили в Ню Йорк.

 

Принудени неудобно да отстъпят от Херсон, силите на Путин засилиха атаките си срещу украинската енергийна инфраструктура през последните седмици, докато тежката битка на изтощение на фронтовата линия продължава. Мозъчният тръст "Институт за изследване на войната" предположи в събота, че операциите от двете страни в "критичните зони на фронта" в южната и източната част на Украйна са били "затънали" от проливен дъжд и кал.

 

Базираните в САЩ анализатори обаче предполагат, че темпото на битките може отново да се увеличи, тъй като понижаващите се температури причиняват замръзване на земята, увеличавайки мобилността. 

 

Източник: Днес.бг

Още от "Разкрития"

Стотици клиенти на NEXO твърдят, че са били измамени, обвиняват компанията за блокирани и изчезнали пари

Прави впечатление, че има и множество "позитивни" коментари, които вероятно са генерирани от акаунти, администрирани от компания за онлайн-маркетинг

Прочетете повече прочетете повече

Дори Мароко е предоставило на Украйна модернизирани танкове Т-72Б, България отказа

Решението на Мароко да достави оръжие на Украйна е било взето по време на една от срещите в авиобазата "Рамщайн" в Германия, проведена на 26 април 2022 г. и организирана от САЩ

Прочетете повече прочетете повече

По чешка схема наши танкове и самолети са в Украйна от май 2022 г, когато премиер е Кирил Петков, а Нинова - вице

Сделките са неофициални и все още не се знае коя българска компания е изнесла към Прага техниката, преди тя да тръгне към Киев. Не е ясно дали е имало и кой е посредникът

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени