Рашков и Йорданова - аут от нов служебен кабинет на Радев

На “Дондуков” 2 проверяват биографиите на бъдещите министри

Надежда Йорданова
Надежда Йорданова Източник: Zonanews

Въпреки дадената от Конституцията възможност за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото НС, шефове на парламентарни групи и депутати от опозицията, дадоха да се разбере, че това не може да се случи. Това съобщава "Труд". Според изданието президентът Радев е започнал да реди служебен кабинет.

 

От "Продължаваме промяната" вчера обявиха, че няма да преговарят при никакви обстоятелства нито с ИТН, нито с ГЕРБ, нито с ДПС. Вместо нормален диалог с партиите с евроатлантическа ориентация, те предпочитат политическо рейдърство, категорични бяха бивши партньори на ПП от формацията на Слави Трифонов. Повод за твърдението им бяха изказвания на депутати от "Продължаваме промяната", че ще продължат да водят разговори с отделни представители на ИТН. Т. е. опитите за пазарене на депутати на парче ще продължи.

 

В кулоарите на парламента се коментираше, че Кирил Петков е трябвало незабавно да подаде оставката на кабинета, след вота на недоверие, но той нямал намерение да бърза. Искал да спечели време, за да реди втори кабинет. От парламентарната му група казаха, че Петков ще получи първия мандат от президента, при завъртането на политическата рулетка, но признаха, че може да не е предложението им за премиер.

 

Вариант било да номинират Асен Василев или героизираният паднал шеф на НС Никола Минчев. С упорството на ПП шансове за нов кабинет няма, пресметнаха народни представители от коалицията. Те коментираха, че Румен Радев вече реди четвъртия си служебен кабинет. В него Радев отново ще заложи на колега, който да оглави служебното му правителство.

 

Гълъб Донев
Гълъб Донев Източник: МС

Този път за президентски довереник се е преборил Гълъб Донев, който бе служебен вицепремиер при Стефан Янев и министър на труда и социалната политика. Този път екипът в президентството щял внимателно да пресява биографиите на бъдещите министри и следи за двойно гражданство, за да няма повторение на случая "Кирил Петков". Гълъб Донев е известен като социален експерт, но първата му диплома е от военновъздушното училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия и още от това време се познава с Румен Радев.

 

Бойко Рашков
Бойко Рашков Източник: Zonanews

В новото служебно правителство няма да има място сегашният МВР министър Бойко Рашков, като за поста от вчера се спряга Венцислав Катинов, който е от дълги години в системата и е бил зам.-министър на МВР в служебните правителства миналата година.

 

Любомир Дацов
Любомир Дацов Източник: МФ

За финансов министър се върти името на Любомир Дацов. Финансистът е бил зам.-министър на финансите и миналата година беше номинация на Слави Трифонов за министър на икономиката. Предимство е, че се ползва с добра репутация във финансовите среди.

 

Николай Павлов
Николай Павлов Източник: МС

Радев ще ползва бивши служебни министри и от кабинета "Герджиков", като доскорошния шеф на "Булгаргаз" Николай Павлов, от когото се очаква да оглави отново министерството на енергетиката. Павлов е сред най-добрите български енергетици и от него Радев очаквал да реши забърканата от правителството в оставка тежка криза в сектора.

 

Христо Алексиев и Асен Личев
Христо Алексиев и Асен Личев Източник: Facebook

Христо Алексиев ще е отново служебен министър на транспорта. Името му нашумя покрай спасителната акция със заседналия кораб "Вера Су", която се проточи повече от месец, но самият Алексиев твърдеше, че сагата с кораба край "Яйлата" ще се изучава в университетите. За министър на отбраната е коментиран Николай Цонев, който беше военен министър по време на тройната коалиция, а миналата година бе за кратко в Надзорния съвет на държавния "Български ВиК холдинг". Цонев беше освободен от поста си от служебния регионален министър Виолета Комитова, а по непотвърдена информация тя го е освободила, тъй като Цонев се опитал да купи софтуер за 26 млн. лв.

 

Иван Шишков главен архитект на район Триадица
Иван Шишков главен архитект на район Триадица Източник: 24 часа

За МРРБ-министър се коментират две имена - на арх. Иван Шишков, който вече беше зам.-министър и главен архитект на район "Триадица" и на военния Валентин Граматиков, който влезе последен в екипа на Комитова.

 

Наталия Киселова
Наталия Киселова Източник: Труд

Три биографии се оглеждат за министерството на правосъдието - на доц. д-р Наталия Киселова, на Иван Демерджиев, който вече беше служебен министър миналото лято и на депутата от БСП Крум Зарков.

 

Крум Зарков
Крум Зарков Източник: Zonanews

Кандидатурата на Киселова към момента изглеждала по-консенсусна, коментираха юристи. Но Зарков има натрупан опит в парламента и от известно време е изолиран от групата на Корнелия Нинова, тъй като е спряган и като вероятен следващ председател на БСП.

 

За министър на културата Румен Радев може да назначи Пламен Славов, който беше зам.-министър на печално известния Велислав Минеков. Със сигурност Минеков няма да попадне в състава на четвъртия служебен кабинет, но от януари тази година Славов е секретар на президента по духовност и култура.

 

Румен Радев обаче няма да разчита на всички свои секретари и съветници за разлика от конструкцията на служебните кабинети от миналото лято и към момента в процеса на отсяване на биографиите на служебни министри не участвали двама от съветниците на президента - Пламен Узунов и Николай Копринков. Те имаха активно участие в подбора на министри за двата служебни кабинета на Стефан Янев.

 

Марин Райков и Надежда Михайлова
Марин Райков и Надежда Михайлова Източник: МВнР

За министър на външните работи се спряга посланика ни във Великобритания Марин Райков. Според запознати, точно той е информирал президента Румен Радев за февруарската среща на Кирил Петков с Оливер Вархеи и паметната записка за РС Македония.

Още от "Разкрития"

Правителството на ПП всъщност е загробило интерконектора: Хаос в документацията и неверни твърдения за бързина на строит

Отклонението на тръбата на места е над 4 метра, а преминаването на тръбата под река Марица, отклонението на котата на тръбата от нивото на одобрения проект е над 9 метра

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени