Раждаемостта в Русия се срина до исторически минимум от 200 години

Това изчисли демографът Алексей Ракша въз основа на статистически данни от регионалните служби по вписванията

Раждаемост в Русия
Раждаемост в Русия Източник: Yandex

Призивите на Владимир Путин рускините да раждат поне по осем деца и ограниченията за аборти в Русия, които един след друг въвеждат руските региони, са безсилни да забавят спада на раждаемостта в Русия. В края на 2023 г. в страната са родени 1,261-1,263 милиона деца, изчисли демографът Алексей Ракша въз основа на статистически данни от регионалните служби по вписванията. В сравнение с миналата година, която вече беше най-лошата раждаемост през двете десетилетия на управлението на Владимир Путин, броят на ражданията е намалял с 3,3%.

 

Предишната най-ниска раждаемост в Русия е регистрирана от Росстат през 1999 г. - 1,215 милиона деца. По това време обаче статистиката не включваше данни за Чечения и Крим, анексирани през 2014 година. Ако изключим Крим и Чечения, за да е съпоставима статистиката, тогава миналата година в Руската федерация са родени 1,213 милиона деца, изчислява Ракша. Това означава, че "дъното" от 90-те години по отношение на раждаемостта е счупено: за тази територия броят на родените деца е постигнал "антирекорд от началото на 18 и 19 век", посочва демографът.

 

 

Официалните данни за демографията от Росстат все още са достъпни само за януари-октомври миналата година: според резултатите от 9 месеца броят на родените деца е намалял с 32,4 хиляди, до 1,059 милиона, а относителната раждаемост - 8,7 деца на 100 хиляди население - е най-ниската от 2000 г. насам. Росстат ще публикува окончателната демографска статистика за 2023 г. в края на февруари.

 

Официалната прогноза, съставена въз основа на резултатите от преброяването през 2020 г., предполага по-нататъшен спад на раждаемостта - до 1,171 милиона деца през 2024 г. и 1,14 милиона през 2027 г. Бавният растеж, както прогнозира Росстат, ще започне в края на 2020-те години, но дори и през 2045 г. ще се родят една четвърт по-малко деца, отколкото преди анексирането на Крим - 1,426 милиона.

 

В резултат на това, дори при стабилна смъртност от около 1,8 милиона души годишно, Русия ще измира със среден темп от около 500 000 души годишно и ще влезе в средата на 21 век с най-ниския брой на населението си от 70 години. Според базовата прогноза на Росстат, до 2046 г. броят на постоянните жители на Руската федерация ще намалее със 7,6 милиона, до 138,8 милиона, а при "песимистичен" сценарий - до 130 милиона, нивото на Руската империя през 1897 година.

 

Раждаемост в Русия
Раждаемост в Русия Източник: Yandex

Най-лошият спад в раждаемостта от два века обещава Русия да се превърне в страна на стари хора: броят на децата и юношите в страната ще намалее с 26% до началото на 40-те години, от 27,2 на 20 милиона, а делът им в населението ще спадне от 18,5% на 14,2%. Делът на пенсионерите, напротив, ще се увеличи от 24,5% на 26,9% през 2046 г., прогнозира Росстат.

 

Русия е изправена пред "най-трудните демографски предизвикателства" и за преодоляването им е необходимо да се възроди традицията на многодетните семейства, заяви Владимир Путин през декември. Той добави, че е "невъзможно" да се повиши раждаемостта само с помощта на пари, обезщетения, социални плащания и обезщетения е "невъзможно". По-рано Путин предложи включването на "обществеността", медиите и църквата в решаването на демографските проблеми.

Източник: The Moscow Times

Още от "Разкрития"

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени