Разкриха подробности за обвиняемите в руски шпионаж българи в Лондон: Връзката им с руските служби е бил финансовият измамник Ян Марсалек

Според обвинението основно 45-годишният Орлин Русев е ръководел цялата операция

Червената бюлетина, с която се издирва Ян Марсалек
Червената бюлетина, с която се издирва Ян Марсалек Източник: Интерпол

На 26 септември в Лондон започна делото срещу петимата българи в Англия, обвинени за шпионаж в полза на Русия. Макар то да продължи рекордно кратко и без подсъдимите да присъстват физически в съдебната зала, все пак станаха известни някои любопитни подробности за техните професионални занимания, а също и кой се предполага, че бил тяхна връзка с руските тайни служби.

 

Трима от обвинените във Великобритания за шпионаж в полза на Русия българи
Трима от обвинените във Великобритания за шпионаж в полза на Русия българи Източник: Linkedin

Делото се очаква да бъде дълго и трудно за отразяване от медиите. Вчера адвокатката на Орлин Русев, който е сочен за основният двигател на тази група, поиска делото да бъде засекретено. Съдията веднага се обърна към журналистите и ги попита какво мислят те. Журналист от "Гардиън" излезе и каза, че общественият интерес ще пострада и журналистите във Великобритания са добре обучени как да излагат фактите, така че да не повлияят върху същността на процеса. Очаква се процесът да продължи до 2024 година, но при определени условия за медиите, предаде NOVA.

 

Сюжетът с отвличането, който се прокрадна в едно изречение на прокурорката, беше много коментиран. Журналистите се събраха и обсъдиха как да бъде съобщен, тъй като в процеса беше споменат витиевато – че са имали поръчка да наблюдават обекти, които евентуално могат да бъдат свързани с отвличане.

 

Прокрадна се и името на Ян Марсалек - един от хората, обвинени за най-голямата финансова измама в Германия. Твърди се, че той е бил връзката с руските служби. Самият той не е обвиняем по това дело. Според обвинението основно 45-годишният Орлин Русев е ръководел цялата операция.

 

Ян Марсалек
Ян Марсалек Източник: Facebook

Вчера станаха ясни и повече подробности за двамата най-малко известни по случая. Единият е 31-годишният Стоян Иванов, който в миналото е бил състезател по смесени бойни изкуства.

 

Второто име е на Ваня Габерова, която е ръководила салон за красота в Западен Лондон. Петимата се включиха в заседанието от различни затвори. Двете жени са в един затвор, но останалите са на различни места в Англия. Русев е в затвор с особен режим.

 

Ваня Габерова
Ваня Габерова Източник: Facebook

За Бисер Джамбазов и Катрин Иванова се знае, че са живеели на семейни начала. Те са и хората, които са участвали в изборния процес, били са членове на секционни комисии. Били са добре познати в българската общност, защото са правили и евтини курсови за българи за изучаване на английски.

 

Те ще бъдат обвинени и ще има паралелни дела за това, че са притежавали фалшиви документи за самоличност, а също и техника за фалшифициране на документи.

Още от "Разкрития"

"Полковник" и преводачка на Путин - вероятни шпиони на Русия в ОССЕ, насочвали работата й в интерес на Кремъл

Преводачката на Путин Дария Боярская е започнала работа към ОССЕ през февруари 2021 г. и от септември 2021 г. е ръководител на бюрото за връзка на Парламентарната асамблея (ПА) на ОССЕ във Виена

Прочетете повече прочетете повече

Броят на политическите затворници в Русия надхвърли показателите от късния Съветски съюз

Според OVD-Info в момента 1010 души са в затвора в Русия по политически мотивирани наказателни обвинения, докато в късната съветска епоха, когато те са били около 700

Прочетете повече прочетете повече

В Русия очакват бум на престъпността след завръщането на окупаторите от Украйна

Путин призна, че помилваните осъдени, които са се върнали към цивилния живот, имат рецидиви. Но "това е животът, нищо не можем да направим по въпроса, той ни диктува суровите си закони", каза диктаторът

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени