Разкриха подробности за обвиняемите в руски шпионаж българи в Лондон: Връзката им с руските служби е бил финансовият измамник Ян Марсалек

Според обвинението основно 45-годишният Орлин Русев е ръководел цялата операция

Червената бюлетина, с която се издирва Ян Марсалек
Червената бюлетина, с която се издирва Ян Марсалек Източник: Интерпол

На 26 септември в Лондон започна делото срещу петимата българи в Англия, обвинени за шпионаж в полза на Русия. Макар то да продължи рекордно кратко и без подсъдимите да присъстват физически в съдебната зала, все пак станаха известни някои любопитни подробности за техните професионални занимания, а също и кой се предполага, че бил тяхна връзка с руските тайни служби.

 

Трима от обвинените във Великобритания за шпионаж в полза на Русия българи
Трима от обвинените във Великобритания за шпионаж в полза на Русия българи Източник: Linkedin

Делото се очаква да бъде дълго и трудно за отразяване от медиите. Вчера адвокатката на Орлин Русев, който е сочен за основният двигател на тази група, поиска делото да бъде засекретено. Съдията веднага се обърна към журналистите и ги попита какво мислят те. Журналист от "Гардиън" излезе и каза, че общественият интерес ще пострада и журналистите във Великобритания са добре обучени как да излагат фактите, така че да не повлияят върху същността на процеса. Очаква се процесът да продължи до 2024 година, но при определени условия за медиите, предаде NOVA.

 

Сюжетът с отвличането, който се прокрадна в едно изречение на прокурорката, беше много коментиран. Журналистите се събраха и обсъдиха как да бъде съобщен, тъй като в процеса беше споменат витиевато – че са имали поръчка да наблюдават обекти, които евентуално могат да бъдат свързани с отвличане.

 

Прокрадна се и името на Ян Марсалек - един от хората, обвинени за най-голямата финансова измама в Германия. Твърди се, че той е бил връзката с руските служби. Самият той не е обвиняем по това дело. Според обвинението основно 45-годишният Орлин Русев е ръководел цялата операция.

 

Ян Марсалек
Ян Марсалек Източник: Facebook

Вчера станаха ясни и повече подробности за двамата най-малко известни по случая. Единият е 31-годишният Стоян Иванов, който в миналото е бил състезател по смесени бойни изкуства.

 

Второто име е на Ваня Габерова, която е ръководила салон за красота в Западен Лондон. Петимата се включиха в заседанието от различни затвори. Двете жени са в един затвор, но останалите са на различни места в Англия. Русев е в затвор с особен режим.

 

Ваня Габерова
Ваня Габерова Източник: Facebook

За Бисер Джамбазов и Катрин Иванова се знае, че са живеели на семейни начала. Те са и хората, които са участвали в изборния процес, били са членове на секционни комисии. Били са добре познати в българската общност, защото са правили и евтини курсови за българи за изучаване на английски.

 

Те ще бъдат обвинени и ще има паралелни дела за това, че са притежавали фалшиви документи за самоличност, а също и техника за фалшифициране на документи.

Още от "Разкрития"

Британското разузнаване: Москва наема гангстери и крайнодесни екстремисти за извършване на диверсии на Запад

От гледна точка на щетите досега случващото се е незначително, но от гледна точка на тактиката е много сериозно, защото са станали много по-безразсъдни

Прочетете повече прочетете повече

Киев разкри мрежа от агенти, планирали убийството на президента Зеленски, шефа на СБУ Малюк и на ГУРМО Кирил Буданов

Съобщава се, че една от задачите на разузнавателната мрежа е била да търси екзекутори сред военните, близки до сигурността на президента, способни да вземат Зеленски за заложник и след това да го убият

Прочетете повече прочетете повече

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени