Разкриха самоличността на "Касапина от Мариупол" - това е руският ген.-полковник Михаил Мизинцев

Под негово ръководство беше напълно разрушен сирийският град Алепо

Ген.полк. Михаил Мизинцев
Ген.полк. Михаил Мизинцев Източник: Telegram

Украинските власти разкриха самоличността на високопоставения руски офицер, под чието ръководство са били извършени най-жестоките зверства в рамките на военния конфликт, включително бомбардировките над детската болница в Мариупол. Именно заради бруталните си действия той получава прозвището "Касапинът от Мариупол".

 

"Запомнете го. Това е Михаил Мизинцев", написа в Туитър ръководителката на Украинския център за граждански свободи Олександра Матвичук. Мизинцев е с ранг генерал-полковник и ръководи Контролния център по национална отбрана на Руската Федерация.

 

 

По думите на Матвичук той ръководи операцията по заличаването на Мариупол с почти непрестанните въздушни удари по града, където, освен детската болница, бе уцелен и местен театър, служел за убежище на цивилни граждани.

 

Гръцкият генерален консул в Мариупол Манолис Андроулакис, последният европейски дипломат, напуснал обсаденото пристанище, заяви, че градът е на път да се присъедини към градовете, унищожени напълно при предишни войни. "Няма нужда да ги назоваваме - това са Герника, Ковънтри, Алепо, Грозни, Ленинград", добави той. "Надявам се никой никога да не види това, което аз видях", подчерта дипломатът, пристигайки на летището в Атина.

 

Сергей Брачук, говорител на украинската армия, също потвърди, че продължаващите атаки срещу Мариупол се ръководят лично от генерал-полковник Мизинцев. "Това е човекът, който бомбардира детската болница, театъра и домовете на хората в Мариупол. Това е човекът, който унищожава Мариупол, както заличи градовете и в Сирия", написа Брачук във Фейсбук.

 

 

Генерал-полковник Мизинцев преди години ръководи и военната операция в Сирия, при която бяха избити над 500 000 цивилни сирийци, включително с химическо оръжие, бяха сринати няколко огромни града, бяха бомбардирани бежански лагери и хуманитарни конвои на ООН, а милиони бяха прогонени от домовете си. Под негово ръководство беше напълно разрушен сирийският град Алепо.

 

Михаил Мизинцев е роден през 1962 в село Аверинско, област Вологда. По ирония на съдбата е завършил Киевското военно училище. Служил е в Германия. През 2014 г. става генерал-полковник и става началник на Националния център за управление на отбраната на Руската федерация.

Още от "Разкрития"

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени