Разкрития: Как руските тайни служби плетат агентурните си мрежи в Украйна?

Руските специални служби в Украйна работят на стратегическо, оперативно и тактическо ниво

Централата на ГРУ в Москва
Централата на ГРУ в Москва Източник: Yandex

След провала на ФСБ на Русия, която твърдеше, че руските окупационни сили ще бъдат посрещнати от жителите на Украйна с букети цветя, специалните служби на Руската федерация трябваше да засилят работата си по събиране на разузнавателна информация, включително чрез набиране на допълнителни агенти. От началото на пълномащабната война СБУ е разобличила над 2 хиляди души в държавна измяна. Отделът вече е успял да идентифицира предатели, вербувани от окупаторите в различни органи, сред настоящите служители на реда и представителите на Силите за отбрана.

 

СБУ (Служба безпеки України)
СБУ (Служба безпеки України) Източник: СБУ

Нива на работа

Руските специални служби в Украйна работят на стратегическо, оперативно и тактическо ниво. Първото включва извличането на разузнавателна информация за плановете на висшето ръководство на държавата, набирането на служители в стратегическите предприятия, както и хора, влияещи върху държавната политика. На това стратегическо ниво руските разузнавателни служби работят срещу Украйна и извън нея. Те се опитват по всякакъв начин да дискредитират Киев пред неговите съюзници, използвайки високопоставени чуждестранни агенти – политици, експерти, журналисти и "полезни идиоти". Прави се всичко възможно да се спре финансовата и военна помощ за Украйна, да се предотврати присъединяването й към Европейския съюз и НАТО.

 

Федерална служба за сигурност, ФСС (ФСБ)
Федерална служба за сигурност, ФСС (ФСБ) Източник: ФСС

На оперативно ниво се разкрива информация за движението на украинските войски и маршрутите за доставка на оръжие, както и информация за обекти от критичната инфраструктура. На тактическо ниво руските специални служби се интересуват от местоположението на военните в зоната на бойните действия и плановете на военните на терен.

 

Главно разузнавателно управление (ГРУ)
Главно разузнавателно управление (ГРУ) Източник: Yandex

Вербуват всички

От началото на пълномащабната инвазия има масови опити от страна на окупаторите да вербуват агенти, за да получат разузнавателна информация на последните две нива. ФСБ и Главното управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация (по-известно като ГРУ) търсят предатели както сред военните, така и сред цивилните, които за пари трябва да записват движенията на украинските защитници или да предоставят данни за обекти, представляващи интерес. По правило съдбата на такива агенти не представлява особен интерес за руснаците, а задържанията им от Службата за сигурност вече са систематични. Според данни на СБУ, обявени от Wall Street Journal, от началото на пълномащабната война вече са разкрити над 2 хиляди души, заподозрени в държавна измяна.

 

Ако анализираме най-нашумелите задържания, може да се каже, че руските специални служби вербуват представители със всякакви професии и използват спецификата на работата им в своя полза. Например, медицинска сестра, задържана от Службата за сигурност на Украйна в Херсон, е предала на врага личните данни на войници, които са били подложени на лечение, а също така е шпионирала базите на Силите за отбрана.

 

Руски шпионаж
Руски шпионаж Източник: Zonanews

Редовно специалните служби на Руската федерация се опитват да вербуват украинци, които да записват последиците от руските обстрели - за да коригират вторичните удари. Такива агенти са необходими на руснаците както в районите на фронтовата линия, така и в Западна Украйна. Например, Владислав Козеев е бил задържан и осъден на доживотен затвор за фотографиране на военни обекти в района на Лвов и изпращане на информация до неговите руски ръководители. В допълнение към военните съоръжения, Козеев изпратил в Руската федерация координати на обекти от критичната инфраструктура, информирал е за движението на въоръжените сили на Украйна и е регистрирал последиците от ракетните удари по Лвов.

 

Наскоро СБУ задържа друг руски агент, жител на Одеса, който като част от спасителен отряд е пристигал на местата на руските ракетни и дронови удари, но всъщност е записвал последиците от атаките и ги е съобщавал на руското разузнаване. Освен това, по указания на руските специални служби, предателят е търсил бойни позиции на HIMARS и системи за противовъздушна отбрана. Сега руският агент е с обвинение, което може да му донесе доживотен затвор.

 

Приоритетна информация

За руските специални служби приоритетни са данните за доставката и разполагането на западни оръжия, които нанасят най-големи вреди на руската армия. Така през юни 2023 г. СБУ задържа военнослужещ, вербуван от офицери от ГРУ още преди пълномащабното нахлуване и мобилизиран в редиците на въоръжените сили на Украйна по техни указания. Оттам той предава информация на противника за вероятните посещения на командирите на Силите за отбрана на Украйна във военни части и се опитва да намери местоположението на танковете "Леопард".

 

Според СБУ най-често руските специални служби използват няколко основни метода за вербуване на украинци - заплахи за живота и здравето, изнудване, подкуп или постепенно въвличане в сътрудничество "на тъмно". За целта в социалните мрежи се търсят потенциални предатели, особено тези, които са членове на проруски групи и чат стаи. Но също така вербовчиците от Руската федерация могат да се представят за  украински "патриоти" и дори говорят свободно украински.

 

Важно е да се разбере, че на този етап от войната руските специални служби преследват не качеството, а количеството на агентите в Украйна, така че рисковата група е много широка. И такива агенти много рядко успяват да издържат дълго време до момента на откриването.

 

"Петата колона"

Кой знае дали кремълският маниак щеше да вземе решение за пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., ако 5-ти отдел на ФСБ, под ръководството на генерал Беседа, не беше информирала погрешно режима за "отличното отношение" на народа на Украйна към евентуално "ново правителство", инсталирано от Москва.

 

Но се случи нещо, което можеше и да не се случи. Вероятно в докладите планът за сваляне на правителството в Киев с помощта на руската армия е изглеждал идеален, тъй като е било необходимо да се оправдаят мащабни парични инжекции за финансиране на "петата колона" в Украйна.

 

Именно 5-и отдел на ФСБ е този, който в продължение на десетилетия набираше, контролираше и щедро финансираше работата на руските агенти сред украинските политици, медийни работници и експерти. В условията на пълномащабна война много високопоставени руски агенти избягаха или бяха идентифицирани, така че на стратегическо ниво дейностите в Украйна за руските специални служби станаха много по-трудни. Но е малко вероятно те да се откажат от по-нататъшни опити за набиране на агенти.

 

Сред разкритите топ руски агенти на влияние е кръстникът на кремълския "таласъм", Виктор Медведчук - кум и кръстник на малката дъщеря на диктатора Путин. Негов куратор бе високопоставеният офицер от ФСБ Игор Коваленко. Той също така е ръководил някои от най-известните политици и служители на Украйна, които тайно са работили за Русия и са се готвили да заемат висши позиции в марионетно правителство в Киев, ако руската офанзива е успешна.

 

Но превземането на Киев не се случи за три дни и неговите подопечни набързо се оттеглиха извън Украйна - повечето от тях в Руската федерация, попълвайки кохортата на Янукович и неговите съучастници-бегълци. Някои от тях тихо и спокойно, особено без да "блестят", почиват в имения, купени пари, които са получили за предателската си агентурна дейност срещу Украйна. 

 

След като вече говорим за руска пропаганда, как да не си спомним антиукраинския медиен холдинг на Виктор Медвечук? През 2021 г. бяха наложени санкции срещу съучастника на кума и кръстник на децата на Путин Медвечук, на депутата от Върховната рада Тарас Козак от фракцията на проруската партия "Опозиционна платформа - за живот" и на три официално притежавани телевизионни канала - ZIK, Newsone и 112 Ukraine. Медведчук се смяташе за истинския собственик на телевизионните канали. Това беше болезнен удар както за влиянието му върху информационното пространство на Украйна, така и за плановете на руските специални служби да промиват мозъците на украинците.

 

Виктор Медведчук
Виктор Медведчук Източник: Instagram

Особено "надарени" украинофоби от медийния фонд на Медведчук са в полезрението на украинските сили за сигурност. Бившата водеща Диана Панченко сега се укрива, след като беше заподозряна в държавна измяна.

Михайло Шпира, "експерт", който се укрива от 2020 г. заради призиви за насилие срещу украинските военни, беше осъден задочно на 10 години.

 

Диана Панченко
Диана Панченко Източник: СБУ

Пропагандистите Дмитрий Марунич (Политнавигатор) и Дмитрий Скворцов (Съюз на православните журналисти) търкат нарове в украинското следствие. И двамата изразиха желанието си да последват примера на своя колега, предателя Ян Таксюр, който да бъде разменен за украински войници в руски плен.

 

Струва си да се отбележи, че не всички политически агенти на руските специални служби са станали публични и затова упоритата работа по идентифицирането им все още предстои. Руската шпионска мрежа в Украйна се изгражда от десетилетия и нейното изкореняване не е толкова бързо, колкото бихме искали, пишат от Обозреватель.

Още от "Разкрития"

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени