"Reuters, вие сериозно ли? Как миришат руските пари, AFP?" Украински журналисти обвиниха западни информационни агенции в разпространяване на руска пропаганда за псевдореферендумите в Украйна

Част от заглавията на публикаците бяха променени след това

Публикацията на Reuters
Публикацията на Reuters Източник: ГОРДОН

Редица влиятелни западни информационни агенции публикуваха информации за псевдореферендумите, организирани от руснаците в окупираните украински територии, сякаш става дума за легитимно гласуване. Това предизвика възмущение както сред украинците, така и сред много чужденци, съобщава изданието "ГОРДОН".

 

"Попитахте ли защо Путин реализира това организирано лицемерие и издевателство над хората в окупираните територии. Фейк референдумите не са юридическа процедура, а информационна спецоперация. Когато виждам как биват отразявани от световни СМИ, аз започвам да вярвам, че той може да постигне целите си", написа в Twitter ръководителят на украинската организация "Център за граждански свободи" Александра Матвийчук. 

 

 

Тя публикува скриншотове от заглавията на световните информационни агенции. Associated Press, в частност, публикува новина под заглавие "Жителите на Станица Луганска гласуваха на референдъма", а в един от текстовете имаше твърдение, че петдневното гласуване ще "определи бъдещето на Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области". 

 

"Повече от 96 % заявиха, че са "за" присъединяване към Русия, според първите резултати от гласуването в окупираните райони на Украйна", се казва в туит съобщение на Reuters.

 

Туитът на Reuters
Туитът на Reuters Източник: ГОРДОН

"99 % от заложниците поддържат действията на терористите, заявиха терористите". Така коментира този пост на Reuters украинският журналист и телевизионен водащ Роман Винтонив (с псевдоним "Майкъл Щур"), който в момента служи в териториалната отбрана. 

 

 

"Reuters, вие сериозно ли? Нима предполагате, че това ужасно нарушаване на всички възможни права и закони има дори и минимална легитимност? Вашето заглавие грубо манипулира и няма нищо общо с журналистическите стандарти. Апропо, как е партньорството с ТАСС?", написа представителката на украинския кризисен медиа център Александра Цехановска.

 

Туитът на Александра Цехановска (най-накрая)
Туитът на Александра Цехановска (най-накрая) Източник: ГОРДОН

Живеещият във Финландия доброволец и блогър Сергей Мохов обяви "референдума" в Twitter и постави за гласуване един-единствен въпрос: "Явява ли се Reuters руска информационна операция?". До момента над 93 % от неговите читатели са отговорили утвърдително. 

 

Туитът на Сергей Мохов
Туитът на Сергей Мохов Източник: ГОРДОН

Скоро след тази масирана критика Reuters премахнаха поста си в Twitter, а заглавието на техния сайт беше променено така: "Проксита на Москва в окупираните райони на Украйна съобщават за голямо количество гласове в полза на присъединяването към Русия". 

 

Financial Times публикува новина и туит със следното заглавие: "На проведените в окупираните части на Украйна референдуми избраха анексията". След време в заглавието на сайта на FT думата "референдуми" беше описана като "sham" (фалшиви, подправени, бел. ред.), но туит постът на изданието не бе променен. 

 

Туитът на Financial Times
Туитът на Financial Times Източник: ГОРДОН

 

Още от "Разкрития"

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени