RUSI: Русия е планирала да завладее Украйна за 10 дни

Британският кралски институт за отбрана и сигурност смята, че планът се е провалил заради извънредна секретност и ниско ниво на подготовка на руснаците

Руски военни, руски военнопрестъпници, руски окупатори
Руски военни, руски военнопрестъпници, руски окупатори Източник: Telegram

Военните анализатори от водещия британския Кралски институт по сигурност и отбрана (RUSI) са стигнали до извода, че Русия е планирала да завладее Украйна за 10 дни. Но този план се е провалил заради извънредна секретност и ниско ниво на повготовка на руснаците. 

 

Автори на този доклад са експертите Джек Уотлинг и Ник Рейнълдс, бивш съветник на украинския министър на отбраната, член-кореспондентът на RUSI Александър Данилюк и бившият командващ на десантно-щурмовите войски на Украйна Михаил Забродский. 

 

По мнението на експертите, руският план е предвиждал да нахлуят в Украйна, в рамките на 10 дни да сломят съпротивата й, а след това да окупират цялата страна и да я анексират до август 2022 г., с което Украйна е трябвало да стане част от РФ и на практика да прекрати съществуването си. 

 

Руските военнопрестъпници в Кремъл и министерството на агресията са разчитали чрез мощна и скоростна атака, плюс мащабна дезинформационна кампания да осигурят бързото завладяване на столицата Киев. За това в района на Киев са постигнали превъзходство на силите спрямо украинците 12:1. 

 

Голямият проблем е, че руските войски са се оказали напълно неподготвени на тактическо ниво да постигнат ефективно изпълнение на този свой план. 

 

Докладът на RUSI
Докладът на RUSI Източник: RUSI

За намерението на командването да се настъпва към Киев не са знаели повечето от руските подразделения, които са поличили заповед за настъпление по-малко от 24 часа преди началото му. 

 

Руснаците са страдали от хронична липса на боеприпаси, гориво, продоволство и ясно разбиране как действията на отделните подразделения се вписват в общия план. 

 

С това високо ниво на секретност руските военни са получили преимущество в посока на внезапност на оперативно ниво. Но на тактическо ниво ВСУ по-добре са разбирали какво да правят, тъй като са се готвили да отблъснат руско настъпление 8 години (след руската анексия на Крим, бел. ред.).

 

ВСУ са иззели инициативата от руснаците в момента, в който след получаването на средства за воденето на огън на големи разстояния (70-80 км, бел. ред.), те са поставили под заплаха и постепенно са започнали да разрушават руската логистика. 

Крайно неефективна се е оказала руската система за водене на бойни действия чрез батальонно-тактически групи (БТГ).

 

Напълно се е провалила кампанията за психологическо въздействие, която руските спецслужби са разработили и са се опитвали д априложат срещу командния състав на украинската армия. Почти всички полковници от ВСУ са получили пропагандистки съобщение от анонимни телефони с призив да се предадат.

 

Нещо повече, на втория ден от руската инвазия лично военнопрестъпникът Владимир Путин се обърна към украинското командване с призив да свали украинската централна власт. Всичк отова показва, според авторите ан доклада, че руските спецслужби много невярно да оценили психологията на украинските военни. 

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени