Русия е изправена пред кошмарна демографска катастрофа

През последните три години Русия е загубила около 2 милиона души повече, отколкото умират обичайно

Демографска катастрофа в Русия
Демографска катастрофа в Русия Източник: Zonanews

Кошмарният спад на населението на Русия се влошава заради войната в Украйна, която задълбочи кризата, започнала много преди конфликта, пише "Economist". Страната е изправена пред демографска катастрофа. Причините са спадът на раждаемостта, продължаващ вече десетилетия, пандемията от COVID-19, масовата емиграция, особено след указа на руския президент Владимир Путин за мобилизиране на стотици хиляди резервисти и нарастващия брой на убитите и осакатените руснаци в конфликта с Украйна.

 

През последните три години Русия е загубила около 2 милиона души повече, отколкото умират обичайно.

Очакваната продължителност на живота на руските мъже на възраст над 15 години е намаляла с почти пет години, до ниво като това в Хаити. Броят на руснаците, родени през април 2022 г., е като този през месеците на хитлеристката окупация през Втората световна война.

 

Жените вече са с 10 милиона повече от мъжете в Русия. Войната в Украйна не е единствената или дори основната причина за тези проблеми, но тя ги направи още по-тежки. Между 175 000 и 200 000 руски войници са убити или ранени през последната година в Украйна. А между 500 хил. и 1 милион предимно млади, образовани хора са избягали в чужбина.

 

Дори ако Русия нямаше други демографски проблеми, загубата на толкова много руснаци за толкова кратко време би била болезнена. Загубите от войната натоварват все повече намаляващото, болно население. Русия е на прага на "гибелна верига на демографски упадък".

 

Корените на демографската криза могат да се проследят три десетилетия назад. През 1994 г. населението на Русия достига пик от 149 млн. души и оттогава намалява. Само през миналото десетилетие броят на етническите руснаци е намалял с 5,4 млн. души, като делът им от населението на страната се е понижил от 78% на 72%.

 

После COVID-19 официално е отнел живота на 388 091 руски граждани. Според "Икономист" обаче реалния брой на жертвите на пандемията в Русия е в пъти по-голям и те са между 1,2 и 1,6 милиона. Вероятно страната има най-високата смъртност от коронавируса в световен мащаб след Индия.

 

Така между 2020 г. и 2023 г. Русия е загубила между 1,9 и 2,8 милиона души повече от обичайната смъртност. Това е по-лошо дори от катастрофалното начало на този век, когато страната е губила по половин милион руснаци годишно.

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени