Русия е купила от Запада военни компоненти за $20,3 млрд.

Покупките са направени за периода март-декември 2022 г.

Путин и руската военна машина
Путин и руската военна машина Източник: Zonanews

Русия се възползва от вратичките, като купува огромни количества технологии от Запада, които използва, за да води война срещу Украйна. Над 60% от внесените в Русия критични оръжейни компоненти идват от американски компании. Според  Newsweek  между март и декември 2022 г. режимът на Путин е внесъл компоненти, свързани с военните, на стойност 20,3 милиарда долара, което е спад от само 15% спрямо 2021 г. Като цяло Русия е закупила технологии от 155 компании със седалище в САЩ, Европа, Азия и Близкия изток. 66% от чуждестранните критични компоненти в оръжейните системи, използвани от руската армия в Украйна, са произведени от компании със седалище в САЩ.


Отбелязва се, че покупките не се правят директно - по-голямата част от технологията с двойна употреба се внася от Китай. Според института  KSE  в руската техника са идентифицирани 1057 чужди компонента. Микрочиповете и процесорите съставляват почти половината от целия внос, но Москва внася и множество други стоки, използвани в навигационните и комуникационни системи и други елементи на съвременната война.

 

В някои случаи потокът от критични компоненти се е увеличил през първите три месеца на 2023 г.: 28% повече лагери и 27% повече навигационни и сензорни системи в сравнение с последното тримесечие на 2022 г. Установено е, че четири вида руски крилати ракети - Х-59, Х-101, Калибър и Искандер - съдържат вносни микросхеми, процесори, приемо-предаватели, запаметяващи устройства, транзистори, преобразуватели на постоянен ток и други компоненти.


Чужди компоненти са открити в 7 вида руски бронирани превозни средства и артилерийски установки, включително системата за противовъздушна отбрана Тор-М2 и танк Т-72, ​​както и в седем различни типа дронове, включително руския Орлан-10 и два ирански Шахеда модели.-131" и "Шахед-136". Критично важните компоненти, произведени от пет американски компании – Analog Devices, Texas Instruments, Microchip Technology, Intel Corporation и Advanced Micro Devices (AMD) – представляват 52% от вноса на технологии, но Русия също получава достъп до продукция на по-голям брой малки и средни предприятия, отколкото се съобщаваше по-рано.

Още от "Разкрития"

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени