Русия измира осма година подред - родили са се около 1,3 млн. бебета, което е най-ниското ниво от 1999 г. насам, съобщи Росстат (ВИДЕО)

Раждаемостта в Русия постоянно намалява след анексирането на Крим през 2014 г. и е спаднала с 35%

Руски градове-призраци
Руски градове-призраци Източник: Attuale.ru

Спиралата на демографското бедствие продължава да се разгръща в Русия, въпреки призивите на властите към традиционните ценности и призивите на президента да се раждат по осем деца. През 2023 г. страната е загубила още 495 хиляди души в резултат на естествения спад на населението - т.е. превишението на смъртните случаи над ражданията, съобщи Росстат в петък.

 

Броят на смъртните случаи в края на годината е 1,76 милиона души. Раждаемостта потъва (с 3,6%) и за втора поредна година пробива "дъното" за целия период на управление на Владимир Путин. Според Росстат са се родили 1,264 милиона бебета, което е най-ниското ниво от 1999 г. насам.

 

Ако изключим Крим и Чечения, тогава броят на децата, родени на сравнима територия - 1,215 милиона - е антирекорд в цялата съвременна история на страната, отбелязва демографът Алексей Ракша. Приблизително същият брой са родени в Руската империя в началото на 18-ти и 19-ти век, посочва той.

 

Раждаемостта в Русия постоянно намалява след анексирането на Крим през 2014 г. и е спаднала с 35%: през 2014 г. в Русия са родени 1,94 деца на семейство. Естественият спад на населението продължава за осма поредна година, а кумулативният общ брой за 2016-23 г. надхвърля 3,5 милиона души. От 2000 г. насам страната е загубила повече от 11 милиона жители в резултат на превишаването на смъртните случаи над ражданията - два пъти повече от населението на Санкт Петербург и 10 пъти повече хора, отколкото живеят в такива региони като Липецк, Рязан или Брянск (1,1 милиона души всеки).

 

Бързото изчезване, което Владимир Путин настоя да спре, ще продължи и през следващите две десетилетия, прогнозира Росстат. Според демографския анализ, публикувана през октомври, през 2023-2046 г. Русия ще загуби 12,7 милиона души в резултат на превишаването на смъртните случаи над ражданията. Общото население ще намалее по-малко - със 7,6 милиона души през 2023-2045 г.

 

 Според прогнозата на Росстат годишно в Русия ще пристигат над 200 хиляди мигранти. До 2046 г. притокът им ще достигне 4,8 милиона души, което обаче ще компенсира едва 40% от естествения спад на населението. В резултат на това от 146,4 милиона постоянни жители в началото на 2023 г. в Русия до 2046 г. ще останат 138,8 милиона, което ще бъде най-ниското ниво от 1981 г. насам.

 

 

Източник: The Moscow Times

Още от "Разкрития"

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени