Русия изтегли Черноморския си флот от Крим след загубата на 20 кораба от удари на въоръжените сили на Украйна

Последната голяма загуба е големият десантен кораб "Новочеркаск", който беше унищожен от крилата ракета в пристанището на Феодосия на 26 декември

Десантният кораб Новочеркаск гори в пристанището на Феодосия
Десантният кораб Новочеркаск гори в пристанището на Феодосия Източник: Скрийншот/Telegram

Русия бе принудена да изтегли корабите на Черноморския си флот от Крим след 240 години базиране на полуострова. Това се дължи на войната в Украйна и успеха на Киев в унищожаването на руски военни кораби. "Нито една пристанище в Крим вече не е безопасно за руските военни кораби", казва пред Bloomberg Руслан Пухов, директор на Центъра за анализ на стратегии и технологии в Москва. Според него Украйна "фактически е изтеглила (руския) флот от Крим".

 

Общо Русия е загубила най-малко 20 плавателни съда, включително десантни кораби и подводници, през двете години на войната, според изчисленията на нидерландската изследователска група Oryx, базирани на отворени данни. Последната голяма загуба е големият десантен кораб "Новочеркаск", който беше унищожен от крилата ракета в пристанището на Феодосия на 26 декември.

 

За да се увеличи натискът върху руския флот в Крим, Киев използва британските и френските крилати ракети "Storm Shadow" и "Scalp". По-специално, "Новочеркаск" е бил ударен от британска ракета, останките от която са открити в пристанището.

 

В същото време най-голямата загуба на Русия беше потъването на флагманския ракетен крайцер "Москва" през април 2022 година. Той бе ударен от украинска ракета "Нептун". Киев също атакува щаба на Черноморския флот в Севастопол с крилати ракети, причинявайки значителни щети на сградата и принуждавайки Русия да започне да премества кораби в други пристанища, включително Феодосия и Новоросийск. Сателитни снимки показват, че в Севастопол не са останали руски военни кораби.

 

След като Украйна получи бойни възможности да достигне пристанището на Феодосия, руският флот става зависим от пристанището в Новоросийск. Но украинските военни, с помощта на дронове, и там успяха да унищожат големия десантен кораб "Оленегорски горняк" през август тази година. На този фон Русия обяви изграждането на военноморска база в Абхазия, разположена на южното крайбрежие на Черно море. Но на това се противопостави Грузия, която смята републиката за част от нея.

 

Руският флот в Крим се оказа уязвим, въпреки огромните разходи за укрепване на отбраната на полуострова. През 2014 г., веднага след анексирането на Крим, руският министър на отбраната Сергей Шойгу обеща до 86 г. да инвестира 86 млрд. рубли в противовъздушната отбрана и морската пехота на полуострова. Но това не помогна да се предотвратят успешните атаки на Киев.

 

"Доминацията на Русия в Черно море сега е под съмнение", заяви британският министър на отбраната Грант Шепс. Според него последното унищожаване на десантния кораб-амфибия е показало, че тези, които смятат, че войната в Украйна е стигнала до патова ситуация, грешат.

Още от "Разкрития"

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени