Русия може да загуби 40% от износа на петрол, ако Украйна атакува балтийските й терминали

Русия практически няма алтернативни начини за износ на такива обеми петрол в чужбина

Руски нефт, руски петрол
Руски нефт, руски петрол Източник: Depositphotos

Първите удари на Украйна по Ленинградска област, откакто Русия започна войната, застрашават съоръженията, чрез които Москва получава значителна част от своите петродоларите. В случай на успешна атака срещу петролните терминали в Балтийско море износът на 1,5 милиона барела на ден може да спре.

 

В неделя дронове атакуваха Уст-Луга, най-голямото руско пристанище в Балтийско море, на около 1000 километра от украинската граница. В резултат на две експлозии терминалът за газов кондензат на "Новатек" се запали. Работата на терминала, който участва, наред с други неща, и в осигуряването на гориво за руската армия, е спряна, заяви пред Bloomberg служител, запознат с това.

 

Терминалът
Терминалът "Новатек" Източник: The Moscow Times

В Ленинградска област има и два големи терминала за износ на петрол: единият от тях се намира в Уст-Луга, другият в Приморск, на противоположния бряг на Финския залив. В Уст-Луга, точно до терминала Новатек, има места за товарене на петрол на танкери, а малко по-нататък има съоръжения за съхранение на нефт и петролни продукти.

 

Според платформата за изследване на глобалната търговия Kpler, повече от 75% от уралския петрол се изпраща в чужбина от Уст-Луга и Приморск. Общо танкерите са изнесли над 40% от суровия петрол (1,5 милиона барела), който Русия е изнасяла по море между януари и ноември 2023 г. ежедневно, изчислява Bloomberg.

 

Цената на петрол Urals падна малко под $60 долара за барел през декември, писа миналата седмица Международната агенция по енергетика. При тази цена цената на петрола, изнасян от балтийските пристанища, възлиза на около $90 милиона на ден.

"Редовните атаки или удари от тежки дронове могат да нарушат работата на балтийските пристанища и да доведат до намаляване на износа", заяви пред Ройтерс експертът по нефтената и газовата промишленост Сергей Вакуленко, изследовател в Берлинския център за изследвания на Русия и Евразия към фонда "Карнеги". Междувременно, украински дронове извършиха още две атаки в района на Ленинградска област миналата седмица: в четвъртък и петък експлозии гръмнаха в петролните складове на "Роснефт".

 

Роснефт
Роснефт Източник: РИА Новости

Според Вакуленко, Русия практически няма алтернативни начини за износ на такива обеми петрол в чужбина. Urals се изнася от западните пристанища, но Новоросийск може да приема само допълнителни 300 000 барела на ден, според Виктор Катона, главен петролен анализатор в Kpler. Освен това Новоросийск е много по-близо до Украйна, която може да го атакува не само с въздушни, но и с морски дронове.

 

Експортните терминали в Баренцово море имат ограничен капацитет, а петролът може да им бъде доставен само с железопътен транспорт, докато транспортните маршрути до Китай и Далечния изток са напълно задръстени и е невъзможно да се изпрати допълнителен петрол през тях, добавя Вакуленко.

 

Спирането на износа от балтийските пристанища ще бъде "голям шок" за петролния пазар, каза Виктор Курилов, старши анализатор на петролния пазар в Rystad Energy. Пазарът реагира на удара с дронове по Уст-Луга: в понеделник цената на сорта Brent  не само се повиши с повече от 1%, но и премията между най-близкия и следващия фючърс се увеличи до $0,45 за барел (най-високата от ноември), сочи анализ на Bloomberg. Това показва, че участниците на пазара са загрижени за възможни прекъсвания на доставките в близко бъдеще.

 

Руски петролен танкер
Руски петролен танкер Източник: ИАНЕД

Източник: The Moscow Times

Още от "Разкрития"

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени