Русия планира ограничено нападение срещу страна от НАТО вероятно в Балтика, ще изгори част от нейната територия и ще се изтегли

Форматът няма да е пълномащабна война, а ограничена хибридна операция, каза военният експерт Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко
Тарас Жовтенко Източник: Скрийншот видео кадър

Русия обмисля няколко плана за евентуална атака срещу НАТО и един от тях изглежда по-реалистичен от останалите. Това заяви Тарас Жовтенко, експерт по международна сигурност във фондация "Демократични инициативи", в ефира на телевизия "Еспресо". Той уточни, че по-скоро става дума за ограничена хибридна операция, която руските специални служби планират на територията на една от страните от Алианса.

 

"Това е по-реалистично и може да изненада Алианса. Форматът не е пълномащабна война, а ограничена хибридна операция. Може да се изрази във факта, че руснаците могат да влязат в някоя от страните от НАТО и да завземат определена територия, каза експертът, без да назовава конкретна държава, но най-вероятно става въпрос за балтийските страни.

 

Алгоритъмът на действията на нашествениците донякъде ще напомня атака срещу Украйна - руснаците ще изгорят територията и след това просто ще я напуснат, смята той. Възможно е офанзивата да бъде извършена и от територията на Беларус.

 

Това ще даде коз на руската пропаганда да каже, че НАТО като военен алианс не е направил нищо, когато страна-членка на организацията е била нападната - това е наративът, който ще започне да се разпространява, смята експертът. Освен това, дори ако всички руснаци загинат по време на операцията, Москва няма да смята това за поражение, добави Жовтенко, тъй като за Путин човешкият живот дори на собствените му войници няма никаква стойност.

 

А ако НАТО отговори, тогава Русия ще прибегне до обичайните си ядрени заплахи. "Тук веднага можем да си припомним думите на Путин за техническата готовност на Руската федерация за ядрена война. Тоест, в случай на такъв сценарий, Русия отново ще заплаши с ядрено оръжие", каза Жовтенко.

 

Разузнавателните служби в НАТО не са единодушни кога руската армия ще е готова за подобно нападение. Според някои съвсем скоро Путин може да нападне НАТО, докато други смятат, че ще са нужни поне 5 години, преди руските сили да бъдат подготвени за такъв сценарий. Всички обаче са единодушни, че ако Украйна победи окупаторите, Путин няма шанс да си позволи да нападне НАТО.

 

Още от "Разкрития"

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени