Русия се опитва да използва секретно оръжие срещу спътниковата връзка Starlink в Украйна

Говорителят на украинското министерство на отбраната Константин Жура заяви, че служителите в Киев са наясно с усилията на Русия и "предприемат мерки за неутрализирането им"

Спътникова връзка Starlink
Спътникова връзка Starlink Източник: Depositphotos

Страната-агресор Русия се опитва да блокира достъпа на украинските войски до интернет чрез сателитни комуникации Starlink. За това вероятно се използват комплексите Tobol. Един от тях се намира близо до Москва, един близо до Крим и друг в Калининград. Те са най-близо до Украйна, което ги прави подходящи за атакуване на украински средства за комуникация. Това пише The Washington Post, позовавайки се на таен доклад на американското разузнаване.

 

Според публикацията, Москва от месеци експериментира със своите системи за електронна война "Тобол" в опит да наруши предаването на данни от Starlink в Украйна. Програмата, "привидно предназначена за защита на сателитите на Кремъл, може да се използва за атакуване на сателити, използвани от неговите противници". SpaceX, която притежава Starlink, отказа коментар.

 

Миналата пролет Мъск накратко коментира опитите на Кремъл да атакува технологията, отбелязвайки, че докато Starlink демонстрира своята устойчивост на подобни опити за "заглушаване и хакерство", руснаците изглежда засилват усилията си.

 

Говорителят на украинското министерство на отбраната Константин Жура заяви, че служителите в Киев са наясно с усилията на Русия и "предприемат мерки за неутрализирането им". Руското посолство във Вашингтон не е отговорило на запитването за коментар.

 

Starlink е жизненоважен за украинските военни, които го използват, за да комуникират на бойното поле и да предават разузнавателна информация. Руските сили деактивират други средства за комуникация, включително радиостанции и мобилни телефони, но сателитните сигнали са по-трудни за прекъсване.

Още от "Разкрития"

Киев разкри мрежа от агенти, планирали убийството на президента Зеленски, шефа на СБУ Малюк и на ГУРМО Кирил Буданов

Съобщава се, че една от задачите на разузнавателната мрежа е била да търси екзекутори сред военните, близки до сигурността на президента, способни да вземат Зеленски за заложник и след това да го убият

Прочетете повече прочетете повече

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени