Русия се срина на 22-ро място в класацията на световните научни центрове

Само два руски изследователски центъра бяха включени в списъка на 500-те водещи изследователски организации в света

Руската академия на науките
Руската академия на науките Източник: РАН

Русия продължава да губи позиции в световната наука, въпреки амбициите на Кремъл учените да направят "пробив" и да създадат технологии, които да заменят западните в най-кратки срокове. В края на 2023 г. Руската федерация загуби още 2 позиции и се срина до 22-ро място в класацията на световните научни центрове, която се публикува от списание Nature.

 

През годината делът на руските учени в световните научни публикации се срина със 17% - рекорд сред всички страни в топ 30 на рейтинга. В резултат на това за първи път в историята на научните изследвания Руската федерация изпадна от първите двадесет страни, оставяйки Австрия и Тайван да продължат напред.

 

Русия-срив-научни центрове
Русия-срив-научни центрове Източник: Nature

Само два руски изследователски центъра бяха включени в списъка на 500-те водещи изследователски организации в света. В края на миналата година Руската академия на науките се смъкна до 94-о място, въпреки че в класацията за 2023 г. заемаше 71-ва позиция, а в предвоенната 2021 г. - 44-та.

 

Публикационната активност на изследователи от Московския държавен университет е намаляла още повече - с почти 40%: в списания, наблюдавани от Nature, те са публикували само 167 статии, въпреки че година по-рано те са били 272, а през 2018 г. - повече от 400. В класацията на научните центрове Московският държавен университет пада до 420-о място, губейки 7 позиции през годината и 111 места през последните 6 години.

 

Московският държавен университет (МГУ)
Московският държавен университет (МГУ) Източник: Pinterest

Националният изследователски център на Института "Курчатов", който беше включен в рейтинга на природата преди началото на войната с Украйна, не влезе в топ 500 на научните центрове за втора поредна година.

 

Китайската академия на науките оглави топ 500 на водещите световни изследователски центрове, като публикува 7 554 изследвания за една година и увеличи дела си в световните научни публикации с 6,3%. След нея се нарежда Харвардският университет (САЩ) с 3763 научни статии и дял с 3,1% по-малко спрямо година по-рано.

 

Индексът на Nature е взел предвид публикациите на 17 хиляди научни институции в 145 научни списания, които са направени през 2023 година. За първи път в историята на научните изследвания Китай зае първо място сред страните по отношение на научната дейност. САЩ са на второ място, а Германия е на трето. Първите 10 страни включват също Обединеното кралство, Япония, Франция, Канада, Южна Корея, Индия и Швейцария.

 

Русия губи позиции в световната наука, тъй като държавата намалява финансирането, а учените масово заминават в чужбина. През последните две десетилетия броят на изследователите в страната е намалял с 25% и до началото на 2022 г. е спаднал до минимум в цялата съвременна история на страната - 322 хиляди, сочат оценките на HSE.

 

Междувременно правителството съкращава бюджета за научна инфраструктура, за да спести пари за войната, която вече струва на бюджета повече от 10 трилиона рубли за две години и ще струва още 10,6 трилиона през 2024 година.

 

През 2024 г. разходите за федералния проект "развитие на инфраструктурата за научни изследвания" бяха намалени наполовина. Хазната ще похарчи 47,8 милиарда рубли за федералния проект, в рамките на който беше планирано да закупи инструменти и оборудване за университети и изследователски центрове в цяла Русия, вместо 97-те милиарда, заложени в приетия преди година закон за бюджета.

 

Основният удар на бюджетния секвестер ще бъде поет от университети и научни организации - инфраструктурните разходи за тях са намалени с 40 милиарда рубли.

Още от "Разкрития"

Военното разузнаване обвини съветник на Денков в опит за вербовка. Атанасов прочете SMS на Венев: Гномът и дъртите ченге

Председателят на ДСБ Атанас Атанасов на свой ред прочете от трибуната на Народното събрание СМС с неуточнен произход, според който службите искат да спрат реформата, пускайки компромати

Прочетете повече прочетете повече

Украинското военно разузнаване идентифицира убийците на четирима украински военнопленници край Роботино

Според Главното управление за разузнаване тези руски военнопрестъпници може да са замесени и в убийството на още няколко украински военнопленници по-късно през май 2024 година

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени