Русия загуби от санкциите върху петрола и петролните продукти сума, съизмерима с годишния военен бюджет за 2024 г.

Напоследък ситуацията с продажбите на руски петрол в Индия сериозно се усложнява, защото Индия плаща на Русия в рупии и по сметките на ЦБ на Русия са се натрупали рупии в доларова равностойност 53 милиарда

Руски петрол
Руски петрол Източник: Колаж

Колкото и Русия да търси заместител на европейския петролен пазар в Азия, Латинска Америка и Африка, фактите показват, че й е доста трудно да направи това и с всеки изминал месец става все по-трудно. Основно поради факта, че Министерството на финансите на САЩ засили контрола върху износа на руски петрол. Това обясни Володимир Омелченко, директор на енергийните програми в центъра "Разумков" в ефира на телевизионния канал FREEДОМ.

 

По думите му на европейския пазар предлагането на руски петрол е намаляло с около 80% през последните две години, същото важи и за петролните продукти. Русия се опитва да замени този пазар с други пазари, предимно Китай и Индия.

 

Володимир Омелченко
Володимир Омелченко Източник: Скрийншот видео кадър

"Сега това важи както за африканските страни, така и за Южна Америка. Следователно би било невярно да се каже, че Русия е напълно изгонена от световния петролен пазар и не играе съществена роля в него. Да, Русия загуби много заради санкциите, независимо какво казва някой. През последните две години Русия загуби от санкциите върху петрола и петролните продукти сума, съизмерима с годишния военен бюджет на Русия, тоест повече от 100 милиарда евро. Това е съизмеримо с годишния военен бюджет на Русия за 2024 г., който е рекорд в цялата история на Русия и съвременна Русия. Следователно санкциите наистина работят, загубите са много значителни от тях. В тази връзка трябва да благодарим на нашите партньори, въпреки че санкциите се избягват до известна степен. Но виждаме, че сега се случва тяхното затягане", каза Омелченко.

 

Руски петрол
Руски петрол Източник: Zonanews

Според експерта Кремъл е залагал на държави от Азия, на страните от глобалния Юг, за да преориентира доставките на петрол, но този план е проработил само частично.

 

"Индия се превърна в един от най-големите пазари за руски петрол и увеличи закупуването на руски петрол с около 15 пъти за две години на мащабна агресия. Но напоследък ситуацията с продажбите на руски петрол точно в Индия сериозно се усложнява. Първата причина е трудността в разплащанията, защото Индия плаща на Русия в рупии. Сега по сметките на Централната банка на Русия са се натрупали рупии в доларова равностойност $53 милиарда. Те не знаят какво да правят с тях, защото това е неконвертируема валута. И затова Русия настоява Индия да извършва плащания в юани. Не е ясно откъде Индия ще получи юана, тъй като те имат доста сложни отношения по принцип с Китай", обобщи Володимир Омелченко.

Още от "Разкрития"

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени