Руски топ шпионин в Украйна се саморазобличи - стана шеф по сигурността в окупираната Херсонска област

Това е бившият директор на Службата за сигурност на Украйна (СБУ, украинското контраразузнаване) по времето на Виктор Янукович Александър Якименко

Александър Якименко
Александър Якименко Източник: Скрийншот видео кадър

Бившият директор на Службата за сигурност на Украйна (СБУ, украинското контраразузнаване) по времето на Виктор Янукович Александър Якименко е прие предложението на рашистките военнопрестъпници и е назначен за ръководител на "специалните служби" на временно окупираната от РФ Херсонска област. Това съобщи херсонското издание "Мост", цитирано от "Украинска правда"

 

За това назначение изданието загатна, че се е случило неофициално още през август т.г. Но официално потвърждение на тази информация бе получена на 22 декември т.г. при регистрацията в регистъра на юридическите лица на "държавна служба за сигурност на Херсонска област". Според регистъра за централа на "службата" е определена сградата на областния Стопански съд, която се намира на ул. "Театрална" 18 в Херсон. 

 

Къде се намира самият Якименко все още не е ясно, тъй като руските окупатори и технита фейк "чиновници" напуснаха Херсон още преди връщането на контрола над града от ВСУ на 11 ноември т.г. 

 

Александър Якименко е роден в Естония, бил е руски гражданин, служил е в руската армия. Той е бил началник на управлението на СБУ в Севастопол. През 2011-2012 г. Якименко е бил шеф на ГУ на СБУ в Донецка област. През лятото на 2012 г. е повишен до длъжност първи заместник-ръководител на СБУ и шеф на управление "К" - за борба с корупцията и организираната престъпност. 

 

В началото на 2013 г. Александър Якименко, в нарушение на закона, е бил назначен за директор на Службата за сигурност (СБУ) на цяла Украйна. Като такъв той активно е участвал, както и подвластната му служба, в опитите на тогавашната власт да потуши Евромайдана. След отстраняването му той бяга в Русия. 

Още от "Разкрития"

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

ДАНС: Установена е една комуникация на Асен Василев със Стефан Димитров, той пък запознал Банкова с Коцев

Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени