Руски военни фирми заобикалят американското ембарго чрез български посредници, сочи разследване на Ройтерс

Преглед на федералните съдебни регистри в САЩ показват, че случаят в Тексас не е уникален

Високотехнологични чипове
Високотехнологични чипове Източник: Pinterest

Руски оръжейни фирми заобикалят американското ембарго за внос на чипове с помощта на български посредници. Това става ясно от разследване на агенция Ройтерс, което проследява пътя на специализираните компоненти от Съединените щати до Москва. След анексирането на Крим през 2014 г. Щатите наложиха поредица от санкции и правила за експорт, сред които и сериозно ограничаване на продажбата на чипове за оръжейната индустрия.

 

Въпреки това бизнесменът от Москва Илиас Сабиров продължава да получава специализираните чипове, които са произведени така, че да издържат на високи температури и радиация. Според американските прокурори, които се занимават с разследването, през пролетта на 2015 г. Сабиров получава пакет с повече от 100 чипа, от компания в Тексас. Тя няма право на експорт за руската страна, но, благодарение на българска фирма посредник, чиповете стигат до финалната си дестинация в Москва.

 

Това се случва със схема, в която чиповете се изпращат до България, където се монтират на платки. По този начин тяхната функция се изменя чисто документално и това позволява повторен експорт. Разследването, в което главни действащи лица са Сабиров и двама български бизнесмени все още е отворено. Благодарение на реално съществуващи компании и кухи фирми руската армия продължава да се снабдява с нужните чипове за направата на оръжия.

 

Сабиров и двамата българи – Димитър и Милан Димитрови са обвинени през 2020 г. в нелегален експорт на чипове за Русия, както и в пране на пари. Американската фирма производител е глобена с близо половин милион долара миналата година. От там признават, че въпреки множеството предупреждения от адвокати, че тези чипове не могат да се изнасят без специално разрешително, от 2014 до 2019 г. те са извършвали този експорт с помощта на тримата мъже.

 

От агенция Ройтерс посочват, че не са успели да потвърдят дали чиповете наистина са използвани за направата на оръжия. Сабиров отрича да е участвал в схемата и твърди, че чипове от България никога не са стигали до Москва. Милан Димитров също отрича обвиненията. Баща му Димитър Димитров не е открит за коментар.

Сабиров, който е в Русия, и двамата българи остават нарушители по наказателното дело. Преглед на федералните съдебни регистри в САЩ показват, че случаят в Тексас не е уникален.  Между 2008 и 2014 г. екип от баща и син е пренесъл контрабандно чувствителни микрочипове на стойност над 65 милиона долара от Ню Джърси до компании от района на Москва, пряко свързани с руското военно разузнаване и програми за проектиране на ядрени бойни глави, според американските власти.

 

Александър Бражников-младши от Ню Джърси, натурализиран САЩ гражданин, роден в Русия, се призна за виновен във федерален съд през 2015 г. за закупуване на микроелектроника в Съединените щати, преопаковане и повторно етикетиране и след това изпращане на стоките до получатели в Москва, свързани с баща му, руски гражданин. Извършени са общо 1923 пратки и Бражников-младши признава, че парите за плащането им са изпрани от Русия чрез 50 чуждестранни фиктивни компании, регистрирани в различни офшорни зони - от Маршаловите острови в Тихия океан до Панама и Белиз в Централна Америка, показват съдебните протоколи.

Още от "Разкрития"

"Православен" чекизъм и империализъм - кагебистът и рашистки патриарх Кирил заяви, че Русия водела "свещена война" срещу

След приключване на специалната военна операция цялата територия на съвременна Украйна трябва да влезе в зоната на изключителното влияние на Русия, пише в официалния заключителен документ на Световния руски народен събор

Прочетете повече прочетете повече

Украинското военно разузнаване обвини руските специални служби за атаката в Подмосковието

Кремълският тиранин започна кариерата си с това и иска да я завърши със същите престъпления срещу собствените си граждани, каза Андрей Юсов, представител на ГУРМО

Прочетете повече прочетете повече

Руското разузнаване се съвзема след масовото експулсиране на руски шпиони през първата година от войната в Украйна

Военното разузнаване ГРУ, Федералната служба за сигурност и външното разузнаване СВР фатално подцениха способността и волята на Украйна да се съпротивлява

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени